Într-o școală veche de 100 de ani din Prahova mai învață doar 7 copii / La pregătitoare e un singur copil, iar în clasa a IV—a doar unul / Dacă s-ar închide ar trebui să facă naveta 20 km

1.770 de vizualizări
Sursa: Captura Google Street View
Iannis are 6 ani și este singurul elev de clasă pregătitoare de la Școala Primară numărul 1 din satul Cheia, comuna Măneciu, relatează Observatorul Prahovean., citat de G4Media.ro.

Are colegi care învață în aceeași clasă cu el, însă nu de-o seamă, ci mai mari. Doi de clasa I, doi de clasa a II-a și încă doi la clasa a III-a. La clasa a IV-a nu învață nimeni. Pentru copiii numărați pe degete, învățământul simultan este singura opțiune. Iar școala veche de 100 de ani, singura variantă pentru ca ei să nu fie nevoiți, de la vârste fragede, să facă 20 kilometri naveta până la Măneciu.

„Am luptat mult să nu se închidă școala. E veche de 100 de ani, suntem puțini, dar copiii sunt fericiți că învață aproape de casă, că nu fac naveta 20 de km. dus, 20 întors la Măneciu. La vârstele lor nici nu ar mai da randament”, spune Elena Dragomir, profesoara care predă la școala cu o singură sală de clasă și o cancelarie în care stă mai mult singură.

Edupedu.ro a relatat recent că, potrivit unui Raport de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice în domeniul educației, peste 3.500 de școli au funcționat, în anul 2022-2023, cu mai puțin de 20 de elevi.

Potrivit acelor date, în cele 3.5009 de astfel de școli învață 43.289 de elevi, dintre care majoritatea sunt copii de grădiniță (circa 35.000), puțin peste 8.000 sunt elevi de clase primare, iar 260 – elevi de învățământ secundar.

Același raport arată că școlile mici, adică cele cu mai puțin de 50 de elevi, reprezintă 45% din totalul unităților de învățământ.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 impune noi reguli cu privire la numărul de elevi dintr-o unitate cu personalitate juridică. Regulile pentru organizarea rețelei școlare și calendarul activităților au fost publicate în Monitorul Oficial și se aplică din anul școlar 2024-2025.


2 comments
  1. Decât învățământ simultan mai bine online! Ministerul ar face bine să doteze aceste școli cu echipamente și să le plătească un program de învățare online în care să grupeze elevi din localități diferite. Spre exemplu elevul de clasa a IV-a din articol ar putea să fie pus în clasă online cu elevi din alte localități. Să facă doar sportul la simultan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Preda vs. Preda pentru conducerea Universității din București. Actualul rector va candida pentru un nou mandat în funcția pentru care și-a manifestat interesul și decanul de la Științe Politice / Cei doi – foști colegi de mișcare politică în urmă cu 10 ani, dar cu traiectorii diferite

Rectorul Universității din București, Marian Preda, va candida pentru un al doilea mandat, după cum a a anunțat el forurile de conducere ale instituției de învățământ superior, potrivit informațiilor Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Licitațiile pentru laptele, produsele lactate și fructele care trebuie distribuite în școli sunt încă în desfășurare la nivelul a 37 de județe, iar cinci consilii județene nu le-au început deloc, deși școala a început de 3 săptămâni – datele la zi și explicațiile Ministerului Agriculturii

39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în acest moment, procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București cumpără, de aproape 800.000 de euro, publicitate la metrou, pe mașinile STB, panouri stradale și prin SMS pentru postul de știri Euronews România, o direcție dintr-un departament al instituției de învățământ

Universitatea Politehnica București, condusă de rectorul Mihnea Costoiu, vrea să promoveze postul TV de știri Euronews România, pe care îl deține, printr-o campanie estimată la peste 3,8 milioane de lei.…
Vezi articolul