Învățământ profesional: Meserii.ro – platformă digitală care face legătura între elevi, școlile profesionale și cererea de pe piața muncii

1.843 de vizualizări
Foto: Pixabay.com

 

Organizaţia neguvernamentală CivicNet pune la dispoziția elevilor interesați de învățământul profesional și dual platforma Meserii.ro, o “harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România”, potrivit unui comunicat de presă. Acesta arată că este vorba despre “prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcolile profesionale cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, pe diferite domenii de activitate.”

Platforma este dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul OMV Petrom.

Meserii.ro oferă informaţii pentru părinţi, elevi, companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Potrivit comunicatului, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

  • Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Ce poți face pe această platformă, potrivit comunicatului:

  • Vezi toate școlile profesionale și liceele tehnologice din țară. Date actualizate pentru anul școlar 2019-2020 (datele sunt actualizate anual).
  • Caută o calificare (de ex. sudor, mecanic, bucătar) și harta îți arată câte firme și câți salariați activează în domeniul respectiv
  • Filtrează căutarea după localitate, tipul unității de învățământ (liceu, școală profesională, dual), mediul urban/rural, forma de învățământ (de stat sau privat)

Coordonatorul proiectului Meserii.ro, Ionuț Popa:

  • “Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Ne bucurăm că noi, CivicNet, alături de partenerii noștri, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, prin digitalizare. Am pus întotdeauna oamenii și nevoia de informare a acestora pe primul loc. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei și pentru a aduce date și informații utile și de interes.” spune Ionuț Popa, coordonatorul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale

Plagiatul în referate și proiecte. Trei sferturi dintre elevii participanți la un sondaj CNE susțin că sunt originali în lucrările pentru școală, în timp ce profesorii lor cred că jumătate copiază textele total sau parțial fără să citeze sursele

75% dintre elevi consideră că sunt originali în realizarea lucrărilor – teste, referate, proiecte, eseuri – și respectă drepturile de autor, în timp ce profesorii sunt de părere că peste…
Vezi articolul

Calendarul concursurilor extrașcolare 2025 pentru elevii și profesorii din București, publicat de ISMB. Sunt peste 380 de proiecte educative organizate de școlile din Capitală – document

Lista activităților educative pentru elevii și profesorii din București, cu datele de desfășurare a acestora, a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Majoritatea proiectelor desfășurate de școli, organizate pe…
Vezi articolul

Mama unei foste eleve a Colegiului Militar din Alba Iulia – obligată în instanță să plătească peste 50.000 de lei pentru nerespectarea unui angajament ca fata să continue studiile militare la facultate / Decizia nu e definitivă

Mama unei foste eleve a colegiului militar din Alba Iulia a fost obligată de Judecătoria Alba Iulia să plătească peste 50.000 de lei către unitatea școlară, motivul fiind nerespectarea unui…
Vezi articolul