Își dorește să devină profesoară de germană și are „un simț filologic înnăscut”, spune cu admirație profesorul unei studente românce, născută în SUA și crescută în Austria unde a terminat liceul, înscrisă acum la facultate în Oradea

1.798 de vizualizări
Foto: Universitatea din Oradea
O tânără româncă născută în SUA și crescută în Austria, aproape de Viena, își dorește să devină profesoară de limba germană și studiază în prezent la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, transmite instituția de învățământ superior într-un comunicat de presă. Cu „un simț filologic înnăscut”, Dominique Faina ar urma să fie „un mare câștig pentru germanistica din această parte a țării” după ce termină studiile, după cum o descrie unul din profesorii ei.

Dominique s-a născut în statul american Florida, în anul 2002, fiind copilul unei familii de emigranți români. În 2004, părinții ei s-au mutat în Austria, iar tânăra a absolvit liceul în Krems, un oraș situat pe cursul Dunării, nu departe de Viena. La 21 de ani, tânăra decide să se întoarcă în România, este prezentată aceasta în comunicat.

Fata spune că a luat decizia de a urma cursurile Facultății de Litere a Universității din Oradea fiindcă se simțea „atrasă de limba vorbită de părinți”. Indiferent că se aflau în SUA sau în Austria, în casa familiei Faina se vorbea românește. „Eu cred că, prin asta ne-au făcut un bine, nouă copiilor. Părinții ne dădeau cărți în limba română și mergeam la biserica românească”, povestește Dominique.

Având origini sălăjene, a venit deseori în vacanță la bunici și în prezent spune că „Așa am prins foarte mare drag de România. Aici oamenii sunt foarte deschiși și prietenoși. Mi-am spus că ar fi o idee bună să-mi continui studiile acasă”. Având o mătușă care a ajutat-o să se acomodeze în Oradea, universitatea din oraș a fost o alegere firească, scrie instituția de învățământ în comunicat.

Acum, studentă în anul II, tânăra afirmă că n-a regretat nicio clipă revenirea în România. „Aici profesorii te încurajează, dacă văd că îți dorești să înveți și ai potențial. De când sunt aici mi s-au deschis multe oportunități”, spune Dominique. Tânăra lucrează pentru o firmă din Germania și suplinește ore de germană la câteva școli din Oradea în paralel cu studiile.

Conform sursei citate, Dominique este pasionată de literatura engleză contemporană și îi are ca autori germani preferați pe Patrick Süskind, Franz Kafka și Georg Trakl. Dominique spune că își dorește să rămână în țara părinților ei și să devină profesoară de germană la o școală din municipiu, dar se gândește serios și la o mică afacere în domeniul traducerilor.

Lectorul universitar dr. Orlando Balaș, profesor de germană la Facultatea de Litere, afirmă că Dominique „este o studentă de nota zece” și că are nu doar cunoștințe de germană la nivel de limbă maternă, ci și o pronunție foarte îngrijită, „de scenă”. Mai mult, spune profesorul ei, „dispune și de un simț filologic înnăscut, putând sesiza și explica subtilele diferențe de sens date de lungimea vocalelor germane sau de contextul cultural în care sunt folosite anumite cuvinte”.

Cadrul universitar consideră că aceste calități o recomandă pe tânără pentru o carieră didactică sau în domeniul audio-vizual. „Dacă va deveni profesoară de germană în Oradea, așa cum își dorește, va fi un mare câștig pentru germanistica din această parte a țării”, susține Balaș. Din 2024, Faina ar urma să devină una din vocile variantei audio a cursului de limba germană ținut de Balaș – „Limba germană. Simplu și eficient”, mai transmite universitatea.


2 comments
  1. Nimeni nu mai vrea sa rămână în tara asta.Vor rămâne doar țiganii,ca nu ii primește nimeni și vor mai veni negrii ,indieni și alte ciurucuri.

  2. Și se duce înapoi de unde a venit sau în alta parte și preda romana la universitate pe un salariu european ,nu romanesc!Știm. Deșteaptă mișcare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, a refuzat să aloce 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor anti-rujeolă și anti-poliomielită pe motiv că nu a fost explicată urgența situației

O adresă trimisă de la Ministerul Finanțelor în 6 august către Ministerul Sănătății, consultată de G4Media.ro, arată că Finanțele – minister condus atunci interimar de Florin Cîțu – au refuzat…
Vezi articolul

Reforma posturilor bugetare a început „în forță”: primele 4 locuri au fost tăiate de la cancelaria prim-ministrului Ciolacu, unde erau 103 angajați / Premierul anunța recent că banii din această reformă vor fi dați Educației

Început „în forță” al reformei aparatului bugetar, în urma căreia premierul Ciolacu anunța recent că din economiile obținute vor fi finanțate domeniile prioritare, ca Educația și Sănătatea. De la cancelaria…
Vezi articolul