Kelemen Hunor: Problemele din învățământ pot fi rezolvate. Rezolvarea trebuie să fie una etapizată

2.039 de vizualizări
Foto: Captură – Guvernul României / Facebook
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, la Guvern, că problemele din învățământ pot să fie rezolvate, iar rezolvarea „trebuie să fie una etapizată”. „Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern și pentru această coaliție”, a spus Kelemen Hunor.

Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație amână planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat”

„Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern și pentru această coaliție. Pot fi rezolvate. Rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului. Și rezolvarea trebuie să fie una etapizată.

Da, avem nevoie de învățământ de calitate, cum avem nevoie de servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate. Și vom reuși să le rezolvăm, așa cum am reușit și până acuma, din 2020 și apoi din 2021”, a precizat acesta.

Informații de context

Vineri, 26 mai, este a cincea zi de grevă generală în școli și grădinițe. Joi, peste 15.000 de profesori au protestat în București, iar zeci de elevi li s-au alăturat în marșul de la Piața Victoriei și până la Parlament.

Aseară, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile, adică bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor.

Sindicatele profesorilor au solicitat creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%.

Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației, arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.


7 comments
  1. Ce zice ăsta? Etapizat? Să mănânce el etapizat RAHAT! Nici nu știu ce căută ăștia, care nu sunt partid politic, la guvernare de 30 de ani! E unic în lume! Afară cu voi, găinarilor!

  2. Cu câtă nesimțire se manifesta olguța pe la tembeliziunile de partid – ca și ceilalți pesediști, inclusiv șoferul de la ”muncă”, iar acum sare ungurul cu etapizarea pe care au promis-o în urmă cu trei (zeci de) ani; sperând să nu mai fie ei cei care trebuie să implementeze legea. Dați bani mulți procurorilor, pentru că ăia tergiversează toate hoțiile din acestă țară, dacă nu le prescrie gașca politică ceceristă.

  3. Sindicatele au fost mult prea generoase în revendicări. Ierarhia medievală care îl așează pe președintele monarh pe prima treaptă a salarizării, este depășită. Profesorii ar trebui să fie acolo. Președintele, cum s-a putut constata permanent, indiferent cât de bine plătit este, tot eșuează în oceanul de scârbă și revoltă. Nu au existat excepții de la această regulă. Niciunul nu s-a ținut deasupra jocurilor politicianiste, deasupra corupției de partid, niciunul nu a fost vreun far moral, niciunul nu a scăpat de pofte și tentații plătite de la buget, niciunul nu a oferit un serviciu public pe măsura salariului mare încasat. Prin contrast, profesorii trebuie să reprezinte modele timp de o viață întreagă, trebuie să formeze o națiune, nu doar vreo falangă politică înfometată. De calitatea lor depinde calitatea tuturor serviciilor și bunurilor care vor circula prin această patrie. De calitatea lor vor depinde nevoile sociale, aspirațiile, idealurile. Și tot de calitatea lor va depinde calitatea președintelui. Actualul președinte, așa cum îl poate vedea toată țara, un împărat gol înconjurat de minciuni și mincinoși, este produsul unor profesori plătiți prost, selectați prost, care aveau și ei, probabil, fantezia de a călători prin lume, la clasa lux, pe banii celorlalți. Dacă acei profesori ar fi fost bine plătiți, bine selectați, poate ar fi fost și corecți, iar astăzi bugetul călătoriilor prezidențiale nu ar mai fi fost secretizat după modelul Iliescu.

  4. Păi da, etapizat!
    Deja au trecut doi ani de atunci! Prețurile au explodat, facturile au crescut, ratele la unele bănci s-au dublat! Unde pui că în învățământ se lucrează cu dotările materiale și financiare ale profesorului (imprimantă, calculator, coli, internet, toner etc).
    Nu am văzut niciun parlamentar să se opună măririlor salariale la ei sau să renunțe la pensiile speciale. De ce calitate dau dovadă ei de au salariile așa de mari (ei au spor și pentru dormitul la locul de muncă, li se decontează banii de benzina, mănâncă la cantină bine și la prețuri infime). De ce au atâtea facilități când au pus țara pe foc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Antonia Pup, fostă elevă cu 10 la Bac și ex-președintele Consiliului Elevilor, refuză 3.000 de lei de la Guvern: Vreți performanță? Aduceți profesori buni în rural, creșteți bursele nu doar atunci când folosiți asta drept un laitmotiv electoral

„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: “ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?”,…
Vezi articolul

Două școli ar putea ieși din scenariul galben pentru a începe cursurile cu toți elevii în clase, spun autoritățile din Bistriţa-Năsăud. Subprefect: Focarele sunt în două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice

Școlile din două localități din judeţul Bistriţa-Năsăud ar putea începe anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în sălile de curs, deşi în harta realizată de Ministerul Sănătăţii…
Vezi articolul