Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

15.803 vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea birocratică și reprezintă “un element în plus în cârca unui profesor”. Documentul a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației până pe 4 noiembrie 2023 și prevederile ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024. “A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care trebuie să-i urmărească să vadă dacă își depun sau nu declarațiile, deja ne ducem prea departe”, spune Marius Nistor la Europa FM. Amintim, meditațiile contracost cu elevii de la clasă reprezintă abatere disciplinară în legea educației în învățământul preuniversitar.
  • De precizat că legea educației limitează meditațiile cu propriii elevi doar în preuniversitar, profesorii din universități fiind în continuare liberi să facă meditații cu actualii și viitorii studenți.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor acuză că procedura prin care profesorii trebuie să declare anual, cu cine fac meditații, este prea birocratică, fiind suficientă o simplă declarație.

“A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care trebuie să-i urmărească să vadă dacă își depun sau nu declarațiile, deja ne ducem prea departe. Un astfel de sistem nu îl regăsim nicăieri. Este deja prea mult. Care este eficiența? Credeți că dacă dau mai multe date am rezolvat problema? 

Era necesară o simplă declarație. Poți să ai un registru în care sunt trecute declarațiile respective, dar nu toată această procedură birocratică. Mai adăugăm niște elemente suplimentare, în cârca unui cadru didactic.

Facem tot ceea ce se întâmplă într-o școală să fie birocrație de la cap la coadă și atunci ne mirăm că tinerii nu vin în sistemul de învățământ, pentru că nu au de ce să vină, pentru că tu din start mă tratezi ca pe un potențial infractor. Încă o dată: chiar nu ne trezim la realitate chiar ne batem joc de corpul profesoral? Până unde vrem să mergem?”, a spus Marius Nistor.

Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în legea educației în învățământul preuniversitar

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.

Informații de context  

Profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia, potrivit unui proiect de ordin de ministru al Educației de aprobare a procedurii de întocmire a unui registru de declarații de interese în învățământul preuniversitar. Documentul a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației până pe 4 noiembrie 2023 și prevederile ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

Fiecare declarație ar urma să fie verificată de câte un responsabil numit de directorul școlii, iar dacă există probleme la modul de completare a acesteia ori întârzieri la predare sau refuzul unui profesor de a o completa, responsabilul îl notifică și cere punct de vedere, conform procedurii aflată în dezbatere. Detalii despre procedura pusă în dezbatere, aici.

„Punem în aplicare prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, act normativ care statuează explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, a scris Ministerul Educației în postarea de pe Facebook în care a anunțat punerea în consultare publică a ordinului care aprobă procedura de întocmire a registrului.

Citește și:

PROIECT Profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. Câte un responsabil numit de director cere puncte de vedere de la cei care refuză declarația și trece documentele în registrul școlii – prevede un proiect de ordin al ministrului Educației
Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală
Pentru profesorii care dau mediații, registrul declarațiilor de interese, introdus de proiectul legii educației, „este doar o problemă de birocrație, atâta tot”, “nu există niciun fel de rezolvare”, spune Marius Nistor, FSE Spiru Haret / „Există această piață a meditațiilor, pentru că avem o solicitare din partea părinților”
GHID Completarea declarației de venit pentru profesorii care dau meditații contra cost – sfaturi de la reprezentanții ANAF / Exemple pentru impozitarea pe normă de venit sau în sistem real
OFICIAL Termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației, publicate în Monitorul Oficial – listă / Sunt aproape 400 de ordine de ministru și hotărâri de guvern

9 comments
  1. O populație de ipocriți. Părinții, nu copiii, ei nu s-au născut asa. Dar au trăit înconjurați de o mocirlă morală, începând din familie. Și totul este patronat de lupul moralist.

  2. Ministerul să nu confunde sula cu prefectura și să respecte drepturile omului. Nu-l freacă grija de ceea ce face omul în timpul sau liber. Dacă se va ajunge la această implementare Orwelliana, atunci nu mai avem ce discuta despre drepturile omului.

  3. Greseala porneste de la parinti. De ce? Pai uite-asa, cand iti vine copilul cu un F.B. in clasele mici si se mai apropie si ziua lui, tu ca parinte, drept recompensa, ii iei un smartphone si din acest punct, l-ai pierdut pe copil.Meditatii? Ce sunt alea? Pentru cine sunt? Am trecut si eu prin scoala dar ptr ca nu aveam smartphone, munceam, invatam; nu stiam ceva, sau nu-i dadeam de cap, a doua zi ma duceam la profu’ sau la profa’ si o rugam sa ma lamureasca si fara sicane, fara amenintari le primeam cu draga inima. Apoi profesoara mea de mate, mi-a spus: ” Daca vei ajunge la 20-30 de exercitii zilnic si o carte pe saptamana, cand vei intra la liceu, treci prin ele fluierand. Asa a fost! Ce-s alea MEDITATII? Aceste cursuri peste program sunt ptr lenesi. In timp, mi-am creat un slogan: ” Daca vrei, poti” ingemanat cu inca unul ” Nu exista nu pot, exista Nu vreau”!
    Cat priveste aceste propuneri de birocratie, oare de ce nu merge guvernul catre o alta ramura pentru care muncim si platim mai toti: AJUTOARELE SOCIALE! 4,8 milioane de ajutati social!!! ???Domnilor guvernanti , nu vi se pare ca bugetul statului se duce pe apa sambetei in aceasta ramura? Chiar avem atat de multi handicapati, cu probleme sociale care nu se pot indrepta, in asa fel incat in constructii e nevoie sa aducem Nepalezi? Romanii nostri care se dau ” ca nu pot sa munceasca” au trecut “la sange” printr-un control medical? sau au obtinut avizul de la medicina muncii cu pliculetul?Exemplele pot continua. Suntem o tara de puturosi; daca e nevoie, sa faca altul. Lasati-i in pace pe profesori ca daca o fac, o fac spre binele generatiilor ce vor veni. Stiu! Nu va trebuie populatie inteligenta, ca va fi mai greu de manipulat,Asa-i?

  4. Pai zi-ne si cum il cheama, Ionica mama/tata, daca tot il dai in gat cu atata suparare! Esti din Partidul pensionarilor vigilenti de la parter?
    Socoteala: 80 de elevi. Cam trei clase. Ale naibii teste…!
    Socoteala: 10 odata. Trebuie că proful asta are ditamai sufrageria! Sau poate sta in casa aia venetiana misto de la Constanta.
    Concluzie: Ionica, tratamentul trebuie dus intotdeauna pana la capat!

  5. aud că unii fac cu 10 deodata …aia da treabă!!!!!
    și părinții fraieri….10?! ce și cat învață copilul tau acolo?! adica unii, o merita!!!!

  6. Da, ca evazionisti notorii. Exemplu de profesor de matematica care are sambata si duminica cate 4 grupe a cate 10 elevi. CU ELEVI DE LA CLASELE LOR. Faceti socoteala. Pe astia descoperiti-i. Si aflați si cum procedeaza sa culeaga copiii. Profesorul da teste grele cu modele de subiecte ce nu sunt facute temeinic in clasa, elevii iau note mici, se aduna 4 note de 4 in rubrica elevului, parintele vine la școală sa afle tarasenia si e convins ca e nevoie de meditații. Se întâmplă la Constanța. De ani de zile. Puneti parintii sa declare ca nu isi dau copiii la meditatii cu profesorul de la clasa. Cu amenzi grase daca se descopera minciuna. Ca se afla, copiii vorbesc. CA DE LA PARINTE PLEACA TOT. Profesorul nu va recunoaște prin declaratie pe cine mediteaza. Urmariti-i ca aveti camere video acum. Faceti curatenie. Ne-am saturat de uscaturi printre noi.

    1. “Profesorul da teste grele cu modele de subiecte ce nu sunt facute temeinic in clasa, elevii iau note mici, se aduna 4 note de 4 in rubrica elevului,…” nu cred așa ceva deoarece modelele de subiecte nu pot depăși ca dificultate ceea ce se dă la examene( să fie vorba între noi subiectele sunt extrem de simple), deci e vorba tot de LENEA COPIILOR și COMODITATEA PĂRINȚILOR. Mai sunt și altele de spus, dar nu e cazul, drag coleg.

      1. Mai rau este faptul că elevii nu primesc teste,deci nu au note si in consecinta după ședința de clasa parintii sunt indemnati,de caracterizarea profesorului,sa aleaga salvarea situatiei prin meditatii care ajuta elevul sa primeasca note si profesorul sa prospere financiar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Avem oportunitatea să facem școlile-pilot acea piatră de încercare a proiectului “România Educată”. Ar fi nevoie să vedem, poate, primele școli-pilot chiar începând cu anul școlar următor

Ar fi nevoie să vedem, poate, primele școlile-pilot chiar începând cu anul școlar următor, a declarat consilierul prezidențial Ligia Deca la conferința online pe tema școlilor pilot organizată de proiectul…
Vezi articolul