Liga Studenților din SNSPA condamnă decizia universității de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: Studenții simt dezgust, îngrijorare, lipsă de verticalitate și frică de asociere cu această universitate

285 de vizualizări
SNSPA / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Liga studenților SNSPA spune că studenții simt „dezgust, îngrijorare, lipsă de verticalitate și frică de asociere cu această universitate”, potrivit unui comunicat de presă, transmis către Edupedu. Reacția vine în contextul în care, joi, Universitatea SNSPA a decis că îl va nominaliza pe președintele SUA Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

„Universitatea nu înseamnă doar decizii luate în săli închise, ci mai ales convingerile și valorile celor care îi dau viață zi de zi – studenții. Decizia Senatului, luată fără o consultare autentică și fără o dezbatere reală cu cei pe care îi reprezintă, lasă în urmă un val de nemulțumire și o fisură profundă în încrederea pe care ar trebui să o avem în forurile noastre academice”, scrie Liga studenților SNSPA în comunicatul de presă.

Liga studenților SNSPA afirmă că decizia de a-l nominaliza pe președintele SUA Donald Trump la Premiul Nobel pentru pace pune instituția „sub semnul întrebării”: „Studenții SNSPA nu sunt simpli spectatori ai actului decizional, ci parteneri esențiali în construcția identității acestei universități. Nu putem accepta ca vocea noastră să fie ignorată, iar imaginea noastră, ca instituție, să fie pusă sub semnul întrebării fără ca noi să avem un cuvânt de spus. Liga Studenților din SNSPA va continua să reprezinte interesele studenților și să ceară transparență, responsabilitate și respect pentru principiile care ar trebui să ne definească universitatea”, potrivit comunicatului de presă.

Reacția Ligii studenților SNSPA nu are legătură doar cu decizie pe care aceștia o contestă, afirmă reprezentantul ei, ci este și „un apel ferm pentru o cultură universitară în care dialogul și implicarea activă a studenților să fie regula, nu excepția”, mai este menționat în text.

Poziția Ligii studenților SNSPA – comunicatul integral

,,Studenții sunt parteneri egali în cadrul comunitǎții universitare și au dreptul sǎ participe la procesele decizionale ale universitǎții.” – Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 118

În fața conducerii SNSPA, precum și a întregului corp didactic și administrativ aferent universitǎții, militǎm pentru NECESITATEA consolidǎrii unui climat educațional bazat pe RESPECT, TRANSPARENȚǍ și CONSULTARE. Dupǎ cum prevede și art. 304 din Legea 1/2011 privind drepturile și obligațiile personalului didactic, statutul personalului didactic și de cercetare din învǎțǎmântul superior, pledǎm pentru RESPECTAREA ETICII ȘI DEONTOLOGIEI PROFESIONALE în relația cu studenții.

Lansǎm un apel cǎtre colegii noștri: NU EZITAȚI NICIODATĂ SĂ VĂ CEREȚI DREPTURILE! VǍ SUNTEM ALǍTURI! Considerǎm cǎ în orice instituție de învǎțǎmânt, trebuie sǎ primeze echitatea și respectul intra și inter uman, care sǎ asigure un mediu academic propice dezvoltǎrii intelectuale, personale și profesionale. Astfel, consultarea și transparența continuǎ depǎșesc cadrul unei conduite etice dezirabile și devin o OBLIGAȚIE MORALǍ ȘI PROFESIONALǍ. Pe aceste considerente, solictiǎm: o comunicare deschisǎ și constructivǎ; îmbrǎțișarea unei atitudini profesioniste, care sǎ fie caracterizatǎ de politețe, rǎbdare și egalitate, în detrimentul discriminǎrii și intimidǎrii; un dialog constant cu administrația și structurile de conducere universitarǎ; o informare permanentǎ și CORECTǍ cu privire la regulamente, decizii cu impact general, drepturi și obligații. De asemenea, aducem la cunoștințǎ urgentarea adoptǎrii unor mǎsuri, precum: respectarea Codului de Eticǎ Universitarǎ; instituirea unor mecanisme eficiente de raportare și SOLUȚIONARE a oricǎror încǎlcǎri de drept; consolidarea unor canale oficiale de sesizare privind aplicarea unui tratament incorect fǎrǎ teama de represalii.

 Dați o șansǎ educației de calitate! Indiferența nu este o soluție, transparența da! O societate fǎrǎ studenți este o societate pierdutǎ! Dacǎ nu ne ajutați sǎ ne înǎlțǎm aripile, mǎcar nu încercați sǎ ni le tǎiați!

“Dezgust, îngrijorare, lipsă de verticalitate și frică de asociere cu această universitate – sunt doar câteva din sutele de afirmații făcute de către studenții Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în urma deciziei luate ieri, 13 Martie, de către Senatul Universității cu privire la propunerea pentru acordarea Premiului Mondial pentru Pace Președintelui Statelor Unite ale Americii.

Am spus-o de fiecare dată, și o repet, principalii beneficiari ai spațiului universitar vor fi ÎNTODEAUNA studenții. Astfel, ca Președinte al Ligii Studenților din SNSPA, am responsabilitatea de a amplifica vocea colegilor mei și de a mă asigura că principiile reprezentative ale acestei comunități academice nu sunt ignorate.

Universitatea nu înseamnă doar decizii luate în săli închise, ci mai ales convingerile și valorile celor care îi dau viață zi de zi – studenții. Decizia Senatului, luată fără o consultare autentică și fără o dezbatere reală cu cei pe care îi reprezintă, lasă în urmă un val de nemulțumire și o fisură profundă în încrederea pe care ar trebui să o avem în forurile noastre academice.

Studenții SNSPA nu sunt simpli spectatori ai actului decizional, ci parteneri esențiali în construcția identității acestei universități. Nu putem accepta ca vocea noastră să fie ignorată, iar imaginea noastră, ca instituție, să fie pusă sub semnul întrebării fără ca noi să avem un cuvânt de spus. Liga Studenților din SNSPA va continua să reprezinte interesele studenților și să ceară transparență, responsabilitate și respect pentru principiile care ar trebui să ne definească universitatea.

Aceasta nu este doar o reacție la o decizie contestată, ci un apel ferm pentru o cultură universitară în care dialogul și implicarea activă a studenților să fie regula, nu excepția.” – Andrei PETRUȘCĂ (Pici), Președinte al Ligii Studenților din SNSPA

Informații de context

Amintim că Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât, joi, 13 martie 2025, declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace, a anunțat SNSPA într-un comunicat de presă. Rectorul Remus Pricopie a declarat că „printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.

În cadrul unei conferințe organizate de SNSPA joi dimineață pe tema discursului instigator la ură pe rețelele sociale din România, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a declarat pentru Edupedu.ro că propunerea de nominalizare a lui Trump pentru premiul Nobel pentru Pace a fost lansată în ședința Senatului SNSPA tot în această dimineață de către rectorul Remus Pricopie.

Studenții de la SNSPA au votat „4 împotrivă și restul de 5 s-au abținut” în ședința din această dimineață a Senatului universitar în care rectorul Remus Pricopie a supus la vot și a obținut nominalizarea de către universitate a președintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, a mai declarat pentru Edupedu.ro decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu.

Ca urmare a deciziei SNSPA, Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice și director al Centrului pentru Studiul Societăților Postcomuniste la Universitatea Maryland, a anunțat vineri, pe pagina sa de Facebook, faptul că a decis să renunțe la titlul de Doctor Honoris Causa al Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) „din rațiuni de onoare”.

Citește și:
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, despre decizia de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: Pacea înseamnă respectul pentru suveranitatea statelor și respectul pentru regulile de drept internațional stabilite cu multă muncă și chiar cu multe costuri / Uneori discutăm în termeni politici prea duri și în România observăm același lucru


2 comments
  1. ” Studenții simt dezgust, îngrijorare, lipsă de verticalitate și frică de asociere cu această universitate”

    Atunci de ce continuati sa va inscrieti in fiecare an la pseudo-universitatea asta de clantzai si politruci, care nu ofera altceva decat dat din gura, vorbe goale si zero utilitate?! Care e rezultatul practic al “studiilor politice si administrative” chipurile “predate” la SNSPA? Starea absolut jalnica, penibila, a clasei politice romanesti care a facut praf tara asta? Administratia care e toata o varza, de sus pana jos?

  2. Felicitări studenților !! Ar trebui să continuați și să-l îndepărtați de la conducere pe acest trepăduș-slugarnic și grețos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul

Liceeni excepționali din clasa a XI-a, din toată țara, pot aplica pentru 20 de burse de consiliere gratuită pentru admiterea la facultăți de top din Statele Unite, oferite de Upgrade Education. Înscrierile sunt deschise până pe 25 februarie (P)

Upgrade Education, compania care oferă educație personalizată pentru facultăți de top, provoacă liceenii care vor să aplice la facultăți din Statele Unite cu 20 de burse puse la dispoziția lor.…
Vezi articolul