Ligia Deca, la conferința Smart Diaspora 2023: Ca om care a plecat în străinătate pentru studii și muncă de două ori și care s-a întors tot de atâtea ori, știu ce înseamnă dorul de țară

426 de vizualizări
Foto: mec.gov.md
Ministra Educației Ligia Deca a spus la Timișoara, miercuri, în deschiderea Conferinței„Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (10-13 aprilie) că știe ce înseamnă dorul de țară, “ca om care a plecat în străinătate pentru studii și muncă de două ori și care s-a întors tot de atâtea ori.”
  • La evenimentul care se desfășoară la Timișoara în perioada 10-13 aprilie, sunt așteptați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova.
  • La deschiderea evenimentului au fost prezenți și premierul Nicolae Ciucă, ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja, ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală, fostul ministrul Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Ministra Educației Ligia Deca a spus în deschiderea Conferinței„Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, că înțelege ce înseamnă să îți fie dor de țară. “Ca om care a plecat în străinătate pentru studii și pentru muncă de două ori și s-a întors tot de atâtea ori, vă spun că știu ce înseamnă să-ți fie dor de țară”, a spus Ligia Deca.

Declarațiile ministrei Educației, Ligia Deca în deschiderea conferinței:

  • La ediția trecută mi-am imaginat cum va arăta viitorul României și care trebuie să fie viitorul Educației și Cercetării din universități. A fost momentul de creionare a viziunii pentru învățământul superior și cercetare în universități în cadrul proiectului România Educată.
  • Suntem 7 ani mai târziu în momentul în care pachetul legislativ se află în parlament, urmând ca el să fie dezbătut și, sperăm cu toții, adoptat.
  • Ca om care a plecat în străinătate pentru studii și pentru muncă de două ori și s-a întors tot de atâtea ori, vă spun că știu ce înseamnă să-ți fie dor de țară. Știu ce înseamnă să simți nostalgia de Mărțișor și să simți că nu mai poți sta fără să-ți vezi familia de Paște sau de Crăciun.
  • Vă mulțumesc că sunteți alături de noi și aș vrea doar să vă ilustrez două dintre ideile dumneavoastră care au devenit realitate în noul pachet legislativ.
  • De exemplu, internaționalizarea în adevăratul sens al cuvântului a învățământului superior devine o prioritate strategică. Se înființează Programul Național pentru internaționalizare universitară Study in Romania și în cadrul său vorbim despre facilități pentru cercetători și profesori din diaspora.
  • Vorbim despre facilități pentru cercetători și profesori din diaspora vorbim despre împuternicirea universităților pentru a-și putea atinge misiunea nobilă.
  • Vorbim despre stimularea și atragerea creierelor importante din toată lumea pentru a venit și a vedea valoarea universităților românești. De asemenea vorbim despre cum putem valorifica mai bine potențialul extraordinar pe care dumneavoastră îl reprezentați în diaspora, alături de colegii dumneavoastră din țară. 
  • În cadrul aceluiași program sprijinim universitățile românești în demersul lor de a face parte din rețele de universități europene. Acest instrument pe care deja îl cunoaștem cu toții are și o misiune identitară de a construi cetățenie europeană și mă bucur că aici la Timișoara domnul rector Pirtea este un lider al rețelei universităților românești parte a Universității a rețelelor universităților Europene, iar această rețea deja prin propunerile sale a adus cadrul legislativ existent mai aproape de ceea ce le trebuie Universităților noastre pentru a deveni competitive pentru a-și îndeplini misiunea ca parte a rețelelor de universități europene. 
  • A doua idee pe care tot din spre dumneavoastră am primit-o este un program național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei, a matematicii care vine în completarea programului similar din sistemul preuniversitar.
  • Sprijim în universități dezvoltarea de laboratoare, centre de cercetare, programe de studii multidisciplinare, resurse de învățare, programe de mobilitate dar și atragere a cadrelor didactice, iar colaborarea este cuvântul de bază în atingerea tuturor acestor deziderate.
  • Cred că avem nevoie ca universitățile românești să poată să facă din ce în ce mai evidentă valoarea adăugată a celor ce simt românește și performează în universități, în mediul academic și în cercetare.
  • Am mare încredere că schimburile de idei și de viziuni asupra viitorului, pe parcursul celor 38 de ateliere ne vor ajuta să colaborăm mai bine.
  • 230 de milioane de euro sunt deja înspre universități prin PNRR pentru retehnologizarea laboratoarelor consacrate dar și pentru dotarea pentru laboratoare de ultimă generație pentru inteligența artificială, realitate virtuală și augmentată, și securitate cibernetică. La acestea se adaugă cele două inițiative anunțate de prim-ministrul României, care cred că ne va face tuturor, mai ușoară performanța în cercetare.
Despre conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (10-13 aprilie) se desfășoară în perioada 10-13 aprilie, la Timișoara, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Evenimentul este organizat în 38 de Workshop-uri. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.


1 comment
  1. Doamna ministru, retorica patriotică pe care o folosiți în fața publicului „smart” școlit în alte țări nu vă scutește de nevoia unui workshop de „realitate augmentată” prin lumea profesorilor și a elevilor din țara asta.
    Vi se pare cam obraznică propunerea? Nu vreau să par indecentă. Totuși, încercați.

    E posibil să aflați lucruri interesante apropo de „diaspora” și studiile în străinătate. De exemplu, ați putea descoperi faptul că sunt profesori suplinitori în țara asta care, ori de câte ori dau examenul de titularizare (probabil ați auzit de profesori care sunt nevoiți să participe de mai multe ori la examenul ăsta, nu?) sunt obligați să dea o probă orală de limba română pentru că au făcut greșeala să mai facă și niște studii prin străinătate într-o altă limbă decât cea în care s-au născut, au crescut și în care au studiat cel puțin până-n momentul bacalaureatului. În aceeași situație sunt colegii/colegele care au făcut greșeala să urmeze cursuri în universitățile din românia cu predare într-o limbă străină.

    Oh, dar câte lucruri minunate ați mai putea descoperi în subsolurile româniei educate (ori S.R.E. – pentru că avem bănuiala că domniile dumneavoastră vă desfătați în secret la apariția acronimelor. Mai ales a celor smart)!
    Atenție însă: pentru pogorârea în S.R.E. vă trebuie curaj, o lanternă bună și cizme înalte. Dacă vi se face rău, nu vă preocupați, locuitorii acestor labirinte vă vor înțelege.

    Ce urmează, doamna ministru? Un test prin care celor care studiază în străinătate și au obrăznicia/încăpățânarea/curiozitatea/proasta inspirație să-și dorească să lucreze într-o școală din românia să le fie evaluate „dorul de țară”, „nostalgia de Mărțișor”, dacă „simt românește”?

    Vă rog a binevoi să acceptați* un pont, apropo și de ultimele întâmplări din „săptămâna neagră”, cum a numit-o Raluca Pantazi în https://www.edupedu.ro/saptamana-neagra-pentru-profesori/. Asta așa, pentru că-n săptămâna patimilor (sau poate doar în unele nopți pe la unu-două) mă simt mai generoasă cu nevrednicii:
    calitatea umană/intelectuală a sistemului universitar depinde în primul rând de calitatea sistemului preuniversitar.
    * (pt cine nu lucrează în învățământ:) formulă deseori întâlnită în cererile adresate directorilor de către angajații din S.R.E.

    Cu stimă, Marin Ionela, profesor în S.R.E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Raport Banca Mondială

Geografia din nou materie de examen la Evaluare și BAC și mutarea ei în domeniul “Științe”, cerută de Societatea de Geografie din România după rezultatele la PISA 2018

“Testarea PISA, la care România participă încă din septembrie 2000, acoperă trei domenii principale: Matematică, Lectură și Științe. Testarea își propune, printre altele, să evalueze ‘alfabetizarea științifică’. Dar Geografia, ca…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi

O anchetă a ministerului Educației cercetează modul în care au fost organizate Olimpiadele naționale din acest an, desfășurate în mai multe județe. Cea de la limba Franceză, organizată la Craiova…
Vezi articolul

Elevii de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a vor putea fi comasați într-o singură clasă de învățământ simultan, în anumite condiții – proiect / În august, Ligia Deca spunea că „din păcate, încă avem învățământ simultan”

Elevii claselor primare (pregătitoare – clasa a IV-a) vor putea fi organizați într-o singură formațiune de studiu, în anumite condiții, potrivit proiectului de metodologie privind organizarea claselor în regim simultan,…
Vezi articolul