LISTA celor 114 profesori-lideri de sindicat, degrevați de norma didactică în acest an, care-și primesc salariile întregi fără să predea nicio oră sau doar o parte din cursuri, a fost aprobată cu două zile înaintea anunțului ministrului că salariile din învățământ nu mai cresc / Nicio reacție din partea sindicatelor la o săptămână de la acel moment

37.987 de vizualizări
Foto: FSLI
În anul școlar 2021-2022 vor fi 114 cadre didactice, reprezentanți ai sindicatelor din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care au fost degrevați de norma didactică parțial sau total prin ordin de ministru, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre Ordinul nr. 4.634 din 17.08.2021 pin care se aprobă o listă de 114 persoane, propusă de sindicate.

Semnarea ordinului a avut loc cu doar două zile înainte ca ministrul Educației să anunțe că salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”.

  • Nu a existat nicio reacție publică din partea niciunei federații sau uniuni sindicale reprezentative a profesorilor de la momentul anunțului oficial până la ora publicării acestui articol.

Prin degrevarea de normă, aceste persoane primesc salariile integrale, dar au dreptul să nu își țină orele pentru disciplinele pe care le predau, acestea fiind preluate de alte cadre didactice pe care școala trebuie să le plătească pentru a ține acele cursuri.

Degrevarea de normă este legală, este prevăzută în articolul 94 al Contractului Colectiv de Muncă din Învățământ, în limita a 115 reprezentanți.

Potrivit acestui articol, liderii sindicali sunt degrevați pentru a participa la „procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ”.

32 de cadre didactice din lista aprobată de ministrul Educației au degrevare totală de normă, adică nu vor preda nicio oră la clasă în anul școlar 2021-2022. Printre aceștia este și liderul FSLI, Simion Hăncescu, care este degrevat total de norma de profesor de fizică de la Colegiul de Arte din Slobozia, județul Ialomița.

Lista celor 114 sindicaliști de la FSLI, din care 9 sunt pe lista liderilor de sindicat cărora le sunt rezervate normele sau posturile didactice:

Ministrul Educației a declarat pe 19 august 2021 că „salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, după cum anunța Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explica atunci faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară a amânat însă acea creștere, cu totul, până în septembrie 2021.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Sindicatele din Învățământ au încetat să mai aibă poziții publice critice la adresa Guvernului sau a ministrului din momentul în care, pe 26 februarie 2021, premierul Florin Cîțu a spus că „singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani de zile sunt liderii de sindicat” și că ar fi cazul să se discute despre legislația care reglementează finanțarea sindicatelor, dacă este bine ca respectivele cotizații să se plătească automat din conturile oamenilor.

„În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, adică cu acea creștere din anul 2020, cu inflație în scădere. Nu înțeleg rostul acestor proteste, deci veniturile rămân la nivelul anului 2020, asta a fost decizia. Sectorul privat spune foarte clar: în 2021 nu vor exista creșteri salariale pentru că în continuare este o criză economică. Mi se pare necinstit față de ceea ce se întâmplă în sectorul privat, unde avem oameni care plătesc taxele, plătesc salariile, au trecut printr-o perioadă dificilă și totuși merg mai departe. Aici cred că trebuie să avem o discuție onestă noi în societate: singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani de zile sunt liderii de sindicat. Este ok în timp ce în restul societății se mai fac schimbări? Haideți să mai discutăm și despre această lege, să vedem cum ajung acele cotizații, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a spus Florin Cîțu.


8 comments
  1. As intreba dacă este emis un Ordin și cu cadrele degrevate de predare total sau parțial câte sunt din FEDERAȚIA Sindicatelor din Educatie ” SPURU HARET “.V

  2. Eu zic asa sa nu mai imprumutam nici un cent, trimitem acasa toti bugetarii dar absolut toti, profesori, doctori, politie, jandarmerie, pompieri, personalul din primarii, prefecturi, consilii, judecatori, grefieri, politistii din penitenciare, politia de frontiera, granicerii, ofiterii vamali, inspectorii teritoriali de munca, cadastru, si tot ce tine de ANAF, DNA, DGA, Armata, SRI, etc.sa ramână numai patronii cu angajatii lor ca ei produc si cand îi calca hotii sau vor diplome sau le arde casa sau vor servicii medicale, aparare isi fac singuri că ei considera ca pot…nu mai platesc domnii patroni nimic atunci ar fi fericiti….

  3. O rusine …..
    Oricum nu predau ei mare lucru pentru ca erau ocupati cu sedintele de mancat saratele si baut cafea !

  4. Ar trebui ca acele catedre rezervate unele de ani si ani de zile sa fie scoase la concurs, de ce trebuie sa aiba catedre rezervate cei din minister, organe alese prin primarii, guvern, parlament, inspectorate sau sindicate, daca tot nu vor sa predea, sa ramana cu joburile pe care si le-au ales si sa lase catedrele altora care vor sa munceasca.

  5. Se pare ca sindicatele nu mai apara interesele profesoriilor, o sa vada ei in toamna cand se vor trezi fara multi membrii cotizanti.

  6. În tara e dezastru.Nu știu dacă cineva a mai apucat sa privească și realitatea din jur dar in plan economic e jale.Salariile sunt plătite din împrumuturi.Pana când?Nu se știe.
    De Crăciun nu or sa mai fie porci românești pentru ca pesta africană afacut prăpăd, vaccin este dar la noi nu este.Albinele au murit foarte multe în iarna și în primăvara ploile nu le-au lăsat sa adune mâncare.Pasarile mor pe capete.Intr-o saptamna s-a rămas fără pasare în curte.Granele sunt exportate la preturi de nimic.Legumele autohtone nu au avut preț și oamenii nu si-au scos banii.
    Pare insignifiant dar cumulate ne arata un adevărat dezastru.Oamenii sărăcesc și nimeni nu face nimic.Noi nu știm sa ne apărăm și oameni capabili sa facă asta sunt lăsați de-o parte pentru ca nu se pricep la mocirloasa politică.O sa ajungem ca în India.
    Munții noștri aur poarta, noi cerșim din poarta în poartă.
    Și toți nu știu decât sa ceară. Niciunul nici elevii fruntași care vor ,vor,vor ,nici profesorii merituoși care vor,vor,vor nu au zis:hai sa ajutam la X,voluntariat (sau un schimbul unei plăti acceptabile pentru ca nu mai găsesc oameni sa muncească)la scos cartofi sau la adunat legume,in aer liber,mișcare sa nu ne obezim.
    Nu?
    Nu vrea nimeni sa mai muncească.
    Doar ne batem cu pumnul in piept pe salarii sau pe burse și in loc sa ii trimitem la munca ii lăsăm în fata televizorului sa tâmpească.Dreptul minorului de a ieși inutil,prostit de device-uri și grași ca niște pensionari.
    Nu mai merge asa. Tara se duce de râpă.

    1. O tara needucata se duce de rapa, o tara educata va prospera.
      Nu vrei sa sti ce salarii au avut profesorii pana la legea salarizarii unde si aici suntem la coada sistemului bugetar. Profesorii au facut munca voluntara timp de 30 ani daca vrei iti dam exemple si nu vrem sa ne intoarcem de unde am plecat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ultimatum dat inspectoratelor școlare de Ministerul Educației, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există / Banii ar urma să fie primiți în decembrie

Ministerul Educației transmite o circulară prin care dă un ultimatum inspectoratelor școlare din toată țara, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion solicită „cuantumul…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ O profesoară din România a fost selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023, al Fundaţiei Varkey. Ana-Maria Rusu predă Educație muzicală la Colegiul „Unirea“ și la Școala Gimnazială Nr 5 din Focșani

Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Colegiul Naţional “Unirea” şi Şcoala Gimnazială nr. 5 “Anghel Saligny” din Focşani, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, printre cei mai…
Vezi articolul