Cîmpeanu: Unitățile de tip afterschool vor intra sub incidența prevederilor ordinului comun sănătate – muncă – educație / Și până acum regulile acestor spații erau stabilite tot prin ordinul celor trei miniștri VIDEO

4.207 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Hotărârea CNSU adoptată astăzi de Guvern reglementează atât funcționarea unităților de învățământ, cât și reglementarea unităților de tip afterschool, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința de guvern de luni. Ministrul a mai spus că astăzi s-au deschis 4.887 de unități de învățământ cu prezență fizică în care învață peste 2 milioane de elevi și preșcolari. Mai exact, este vorba de 68 la sută din numărul total al școlilor și grădinițelor cu personalitate juridică. Amintim că pentru ca o școală să se deschidă cu prezență fizică, trebuie ca 60% din personalul angajat să fie vaccinat. Ministrul a mai anunțat că, pe viitor, excepție de la regula de vaccinare de 60% ar putea să o facă doar școlile din localitățile care au incidența de coronavirus sub 3 la mia de locuitori. Această măsură ar urma să fie adoptată cel mai devreme, de CNSU, la finalul acestei săptămâni, dacă trendul de scădere al valului 4 se confirmă.

Cele mai importante declarații, live text:

“Am susținut, susțin și voi susține importanța deschiderii școlilor și grădinițelor pentru prezență fizică. Am avut de optat între două variante, varianta unu: păstrarea tuturor grădinițelor și școlilor închise; și varianta doi: toate școlile și grădinițele deschise. În mod evident, nu am considerat acceptabilă varianta unu cu păstrarea școlilor și grădinițelor închise. În același timp, nici varianta doi (păstrarea tuturor școlilor și grădinițelor deschise fără măsuri suplimentare de protecție sanitară) nu era o variantă acceptabilă deoarece ar fi negat situația epidemiologică prezentă.

A trebuit un criteriu de departajare între școlile și grădinițele pentru care putem permite prezența fizică, pentru școlile și grădinițele pentru care nu putem permite prezența fizică. Acest criteriu a fost identificat ca fiind rata de vaccinare în rândul personalului din școli și grădinițe. Este un criteriu care nu este ideal, care are o serie de neajunsuri, dar este un criteriu care contribuie la crearea unui mediu sigur, mai sigur în școli și grădinițe, pentru copii și elevi, și pentru protecția profesorilor, știut fiind faptul că cei vaccinați contactează virusul mai greu și transmit virusul mai greu.

A fost propusă valoarea de 70 la sută rată de imunizare, conform reglementărilor organizației Mondiale a Sănătății, cu includerea persoanelor trecute prin boală. Având în vedere dificultatea monitorizării persoanelor trecute prin boală, perioada fiind într-o dinamică susținută, s-a ajuns la concluzia că se poate compensa diferența de 10 la sută, de la 70 la sută la 60 la sută, prin adoptarea acestui prag de 60 la sută fără a lua în considerare persoanele trecute prin boală.

Aplicarea acestui principiu a dat rezultate: în doar o săptămână, exact 1000 de școli și grădinițe de stat și private, și vorbesc doar de unitățile de învățământ cu personalitate juridică, au făcut în așa fel încât rata de vaccinare a depășit pragul de 60 la sută și au putut fi deschise astăzi. Astăzi s-au deschis 4.887 de unități de învățământ.

Astăzi, peste 2 milioane de elevi și preșcolari au avut șansa prezenței fizice. Acest lucru era așteptat de elevi, de preșcolari, de profesori și de părinți.

Reprezintă 68 la sută din numărul total al școlilor și grădinițelor cu personalitate juridică.

Am anunțat deja că la finalul acestei săptămâni am solicitat raportarea la nivel detaliat, de structură arondată, în așa fel încât să putem compensa acel neajuns prin care, acolo unde rata de infectare este sub trei la mie, chiar dacă rata de vaccinare este sub 60 la sută, să putem permite prezența fizică.

Am inițiat să poată fi completat ordinul de comun al ministrului Educației – ministrului Sănătății, ca titlu de excepție, să renunțe la pragul de vaccinare de 60 la sută în localitățile care au sub trei la mie rata de infectare.

Până în prezent, știm bine, avem din fericire un trend descendent. Se așteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii și îmi exprim convingerea că va fi adoptată la finalul săptămânii această hotărâre CNSU care va abilita Ministerul Educației și Sănătății să elimine condiția de prag de vaccinare pentru toate localitățile în care rata de infectare este mai mică de trei la mie la nivelul zilei de vineri, care este considerată zi de referință pentru săptămâna viitoare.

Punctele 55, 56, 57 și 58 din hotărârea CNSU adoptată astăzi reglementează atât funcționarea unităților de învățământ din perspectiva ordinului comun ministrul Sănătății – ministrul Muncii – ministrul Educației, cât și reglementarea unităților de tip afterschool care, conform acestei hotărâri de astăzi, vor intra sub incidența prevederilor ordinului comun sănătate – muncă – educație.”

Mai jos, Hotărârea de Guvern și Anexa care privește modificările din sistemul de Educație:

„55. Se propune menținerea obligației ca activitatea în creșe, să se desfășoare numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.

56. Se propune ca activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school să se desfășoare cu respectarea măsurilor de prevenire și limitarea a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.”

Foto: gov.ro


2 comments
 1. Criteriu e aiuristic. Avem in medie un profesor la 15-20 de elevi, ce valoare are vaccinarea angajatilor ? Pentru un invatator cca 20-30 de elevi … probabil 3 %…
  Reprezinta in medie mai putin de 5 % din suflete dintr-o scoala.
  Hai sa fim seriosi, in toate tarile “civilizate” exista alte metode de a asigura siguranta in scoli … inclusiv rata localitatii.
  Doreati vaccinarea profesorilor ? Atunci de ce nu v-ati grabit in ianuarie sa le dati prioritate ? Ati asteptat luna martie ? Si acum certati directorii ? Penibil.

 2. Ati mai fi avut si a treia varianta, Excelenta voastra :
  SA LE DESCHIDETI ASA CUM TREBUIE, asa cum v-au spus epidemiologii,cum v-au cerut
  parintii responsabili ,cea mai mare parte a profesorilor Consiliul National al Elevilor si cum s-a procedat inaintea mandatului dvs. ,adica avand in vedere pragul de infectare , care nu putea fi mai mare de 6 la mie ,care si asa e foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară în ultimii doi ani de pandemie – sondaj al Salvați Copiii România. La începutul anului 2021, peste 15% dintre copiii care împliniseră 5 ani nu erau înscriși la grădiniță

Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară în ultimii doi ani de restricții pandemice, în vreme ce rata de participare la educație timpurie a scăzut,…
Vezi articolul

Suntem în mare cacao cu educația românească. Avem grădinițe în care se pun semințele învinovățirii copiilor pe viață, gimnazii unde cresc ca brazii complexele de inferioritate, agresivitatea și bullying-ul între copii, profesori și părinți

Ca să te vindeci sau să ieși din propriul rahat – toate formele de terapie spun – trebuie mai întâi să îl vezi foarte bine, scrie Oana Moraru într-o postare…
Vezi articolul

12 copii au fost deja audiați în centrul pilot din București, unde copiii abuzați sexual sunt intervievați în condiții speciale pentru a nu retrăi trauma, anunță Organizația Salvați Copiii / În 2021 a crescut numărul abuzurilor sexuale, față de anul precedent

Pe parcursul unui proces privind abuzuri sexuale, interacțiunea copiilor, victime ale abuzurilor sexuale, cu instituțiile publice, presupune cel puțin șase audieri, în care copiii își reamintesc abuzul, potrivit Organizației Salvați…
Vezi articolul

Franța: Au început probele scrise de la Bacalaureat. Elevii din ultimul an de liceu susțin examene la ”specialități”, două materii alese de ei, care contează o treime din nota finală

Zile de foc pentru elevii din ultimul an de liceu din Franța. Prima generație pentru care se aplică, respectând calendarul oficial, reforma Bacalaureatului inițiată de fostul ministru al Educației, Jean-Michel…
Vezi articolul