VIDEO Platformă națională de neuroștiințe cognitive, lansată în construcție la Universitatea Babeș Bolyai

2.879 de vizualizări
conferinta BrainQ
O platformă națională de neuroștiințe cognitive, numită BrainQ, a fost lansată în construcție la Universitatea Babeș Bolyai astăzi. O conferință de presă a avut loc în această dimineață.

Cele mai importante declarații:

Daniel David, rectorul UBB:

  • Este foarte important ca România să joace competitiv la nivel global, iar una dintre temele cheie la nivel internațional se leagă de studiul creierului, fiindcă are implicații pe sănătatea fizică, sănătatea psihologică (…). 
  • Pe termen scurt, această temă poate să aibă implicații majore pentru înțelegerea tulburărilor psihologice, de la probleme de tip autism de exemplu, la demențe, la probleme cognitive, la tulburări psihotice. 
  • Pe termen mediu, ne conectează cu această problematică a planetei legată de îmbătrânirea populației: creierul îmbătrânește, ce impact va avea asupra minții noastre.
  • Pe lângă concentrarea resurselor umane, ca să fii cu cu adevărat competitiv la nivel internațional, ai nevoie de o infrastructură de cercetare de top. Studiul creierului nu se poate face fără această infrastructură de cercetare.
  • Rețeaua va însemna proiecte comune, aplicații comune, circulația oamenilor între cele două centre sau între alte centre care o să fie asimilate în această rețea națională.

Mircea Dumitru, directorul Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române:

  • În cazul de față, complexitatea este dată de cogniția umană, de comportamentul uman. Este clar că o singură știință care vine cu propria perspectivă, cu propriile instrumente de analiză, cu propriile cadrele conceptuale explicative, nu este suficientă. Acesta este motivul pentru care în ultimii 50-60 de ani s-au dezvoltat aceste științe cognitive.
  • În domeniul științei cognitive, pentru prima oară, putem vorbi de o colaborare în deplină egalitate epistemică și academică între științele sociale, științele umane și științele naturii. Nu se mai pune problema aici ca biologii să-i privească de sus pe filozofi sau pe psihologi. Doar împreună vor putea să pună întrebările adecvate și să caute soluții la aceste întrebări.
  • Vrem să arătăm că această formare interdisciplinară trebuie începută de la nivelul licenței. Și aici vedem modele foarte bune ale unor universități americane și ale unor universități europene care au programe de licență în domeniul neuroștiințelor cognitive.

La conferința de presă au participat:

Rețeaua Națională de Neuroștiințe Cognitive BrainQ va cuprinde inițial un parteneriat între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia Română, parteneriat în care UBB va aduce expertiză în neuroștiințe cognitive/științe cognitive, iar Academia Română – în științe cognitive și neurobiologie. Pe această platformă se vor putea conecta, în timp, și alți actori naționali și internaționali.

„Studiul creierului reprezintă una din cele mai importante teme de cercetare în știința internațională. România are multe unități academice și organizații profesionale serioase dedicate studiului creierului. Pornind de la proiectul BrainQ INSPIRE al UBB – probabil cel mai mare proiect academic din țară dedicat specific infrastructurii de cercetare în neuroștiințe – am inițiat construirea unei rețele/platforme naționale dedicată mai concret neuroștiințelor cognitive, în parteneriat cu Academia Română”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Fondurilor Europene: România pregătește 4 proiecte strategice de cercetare din fonduri UE – Institut de Inteligență Artificială, Institut de medicină genetică, tehnologiile viitorului și vaccin tetravalent – G4Media.ro

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii care să poziționeze România în tendințele globale din domeniu.…
Vezi articolul

Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură cercetătorii Ad Astra: Testarea rapidă a populației să se facă și prin teste IgG/IgM și antigen. România mai are 2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini transmisia SARS-COV2

“Tehnologia PCR de testare este cea mai bună la ora actuală, dar noi nu credem că România și celelalte state din Europa au acum sau vor avea în viitoarele săptămâni…
Vezi articolul