Microplastice găsite în plămâni, la oameni vii, pentru prima dată. Cel mai des întâlnite au fost polipropilena și PET-ul

3.467 de vizualizări
Foto: © Alexey Zatevakhin | Dreamstime.com
Pentru prima dată, s-a descoperit o poluare cu microplastice în plămânii unor oameni în viață. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate, transmite publicația britanică The Guardian.

Oamenii de știință au declarat că poluarea cu microplastice este acum omniprezentă pe întreaga planetă, ceea ce face ca expunerea umană să fie inevitabilă și înseamnă că “există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la pericolele” pentru sănătate.

Au fost prelevate probe din țesuturi prelevate de la 13 pacienți supuși unei intervenții chirurgicale, iar în 11 cazuri au fost găsite microplastice. Cele mai frecvente particule au fost polipropilena, folosită în ambalajele și țevile din plastic, și PET, folosită în sticle. Două studii anterioare găsiseră microplastice în proporții la fel de ridicate în țesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor, potrivit sursei citate.

  • Cercetarea a fost acceptată pentru publicare de către revista Science of the Total Environment și a folosit mostre de țesut pulmonar sănătos de lângă locul care trebuia operat. Au fost analizate particule cu dimensiuni de până la 0,003 mm și s-a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, au fost folosite probe de control pentru a lua în considerare nivelul de contaminare de fond.

“Se știa deja că oamenii respirau aceste particule minuscule și că le consumau prin intermediul alimentelor și al apei. Se știe, de asemenea, că muncitorii expuși la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli”, mai notează The Guardian.

“Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor, sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a declarat Laura Sadofsky de la școala medicală Hull York din Marea Britanie, autor principal al studiului. “Este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și ne-am fi așteptat ca particulele de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc.”

“Aceste date oferă un avans important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor și al sănătății umane”, a spus ea. Informațiile ar putea fi folosite pentru a crea condiții realiste pentru experimentele de laborator pentru a determina impactul asupra sănătății.

Microplasticele, detectate și în sângele uman, luna trecută

Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în sângele uman în luna martie, ceea ce arată că particulele pot călători prin corp și se pot depune în organe (Citește mai mult pe G4Media.ro despre acest subiect). Impactul asupra sănătății este deocamdată necunoscut. Cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator, iar despre particulele de poluare a aerului se știe deja că pătrund în organism și provoacă milioane de decese premature pe an. The Guardian citează în articol și alte două studii relevante:

  • Un studiu realizat în 2021 în Brazilia pe probe de autopsie a găsit microplastice la 13 din cele 20 de persoane analizate, a căror vârstă medie era mai mare decât cele evaluate de studiul lui Sadofsky. Polietilena, folosită în pungile de plastic, a fost una dintre cele mai frecvente particule. Cercetătorii au concluzionat: “Rezultatele dăunătoare asupra sănătății pot fi legate de acești contaminanți în sistemul respirator în urma inhalării”.
  • Un studiu american efectuat în 1998 pe pacienți cu cancer pulmonar a găsit plastic și fibre vegetale (cum ar fi bumbacul) în peste 100 de probe. În țesuturile canceroase, 97% din probe conțineau fibrele respective, iar în probele necanceroase, 83% erau contaminate, mai scrie sursa citată.

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de pe vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Microplasticele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate, iar la femelele șobolan gravide, microplasticele trec rapid prin plămâni în inimile, creierele și alte organe ale fetușilor.

O analiză recentă a evaluat riscul de cancer și a concluzionat: “Este nevoie urgentă de cercetări mai detaliate cu privire la modul în care micro și nanoplasticele afectează structurile și procesele din corpul uman și dacă și cum pot transforma celulele și induce carcinogeneza, în special în lumina creșterii exponențiale a producției de plastic”.

Foto: © Alexey Zatevakhin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cum arată debirocratizarea în cercetare cerută de premierul Ciucă: firmele care vor să se acrediteze pentru inovare şi transfer tehnologic trebuie să depună 17 acte în loc de 7 / Precizările Ministerului Cercetării

Guvernul discută în ședința de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acreditarea și funcţionarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic. Deși în nota de fundamentare vorbește…
Vezi articolul

Testarea aleatorie a populației, pe un eșantion reprezentativ, este esențială în combaterea pandemiei Covid-19 și protejarea societății și a economiei – profesori de la London School of Economics

Doi profesori de la London School of Economics (LSE) se alătură vocilor care insistă că testarea aleatorie a populației, pe un eșantion reprezentativ și indiferent de existența simptomelor, este sențială…
Vezi articolul

Instituția care gestionează 20% din banii cercetării, UEFISCDI, apare în subordinea Ministerului Educației, în proiectul de HG pentru înființarea acestuia, dar “sunt încă discuții” privind trecerea la Ministerul Cercetării / Plus: Cazul consiliilor consultative “cu doi stăpâni”

Instituția care administrează circa 20% din banii de cercetare din România, dar și registrele universitare, UEFISCDI, despre care Edupedu.ro a scris că face obiectul unor lupte în coaliția de guvernare,…
Vezi articolul