Șeful Consiliului European pentru Cercetare, Mauro Ferrari, a demisionat din cauza “răspunsului UE” la pandemia Covid-19 / Semne de întrebare privind adevăratele motive

1.998 de vizualizări
Președintele principalei organizații europene dedicate științei și-a anunțat demisia, în plină criză coronavirus, la doar trei luni de la numirea sa în funcție, potrivit Associated Press. Mauro Ferrari, șeful Consiliului European pentru Știință, și-a anunțat demisia printr-o declarație transmisă Financial Times, iar un purtător de cuvânt al UE a confirmat, miercuri dimineață, această decizie. Profesorul Ferrari a legat decizia sa de lipsa de coordonare și obstacolele instituționale în eforturile UE de a combate pandemia Covid-19, însă presa de specialitate din UE notează că ar putea să fie (și) alte motive.

Potrivit AP, Mauro Ferarri a transmis, initial, o declarație către publicația Finanial Times,, arătând că este “extrem de dezamăgit de răspunsul european” în fața pandemiei. El s-a plâns că s-a lovit de obstacole instituționale și politice, în eforturile sale de a pune la punct rapid un program științific pentru combaterea noului coronavirus.

El scrie, în mesajul său, că “am văzut suficient atât din guvernarea științei, cât și din operațiunile politice ale Uniunii Europene (…) Mi-am pierdut încrederea în sistem”.

Demisia vine în condițiile în care Uniunea Europeană a fost criticată că nu a aplicat rapid un răspuns coordonat în fața pandemiei, deși chestiunile de sănătate țin în principal de deciziile statelor membre.

Consiliul European pentru Cercetare administrează bugete mari destinate cercetării, lansând chiar la începutul săptămânii trecute o rundă de finanțări în valoare totală de peste 450 de milioane de euro.

Publicația Science Business arată că Ferrari spune că a cerut o finanțare specială, destinată Covid-19, situație în care și-a pierdut “încrederea în sistem”.

Aceeași publicație notează că altele ar putea fi motivele ieșirii dure a lui Ferrari. Este citat un europarlamentar german, Christian Ehler, care a acuzat o acțiune de relații publice menite să mascheze adevărata situație, “în contradicție cu baza legală a funcționării Consiliului European pentru Cercetare”.

Iar publicația menționată susține, pe surse, că acest consiliu, format din 21 de membri, ar fi decis cu zile în urmă să ceară demisia lui Ferrari, pe motiv că acesta ar fi petrecut prea mult timp ocupându-se cu probleme personale, fără legătură cu instituția europeană. E amintit faptul că Mauro și-a păstrat o serie de activități în SUA, unde și-a clădit o carieră în nanotehnologie și medicină și continuă să facă parte din board-ul unei companii farmaceutice și să activeze ca profesor afiliat la Universitatea din Washington.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile pentru programele de licență cu dublă-specializare „exclusiv pentru profesori”, plătite de stat cu burse pentru studenți egale cu salariul net al unui profesor debutant, publicate în dezbatere / Nu există nicio obligație ca absolvenții să devină profesori – proiect

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant, potrivit unui…
Vezi articolul

După doi ani de pauză, la Romexpo începe miercuri, 7 decembrie, târgul de carte Gaudeamus / Printre prezentări, cele mai noi volume semnate de Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman-Patapievici și Michel Houellebecq

Prezentări ale celor mai noi volume semnate de Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman-Patapievici și Michel Houellebecq, dar şi ale unor cărți pentru copii, albume sau reviste, evenimente diverse –…
Vezi articolul

EXCLUSIV Daniel Funeriu, despre rezultatele PISA 2022: Care e rolul școlii? Să transmită cunoaștere solidă sau soft skills, chestii care servesc în viață? Învățați copiii să discearnă ce este esențial și ce este periferic

“Decizii fundamentale privind educația nu mai există acum în sistem”, în noua legea, spune Daniel Funeriu, în cadrul dezbaterii organizate de Edupedu.ro și World Vision România cu privire la rezultatele…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, despre cazul elevului cu COVID-19: Se va face monitorizarea tuturor contacților apropiați. Faptul că cineva a fost la distanță nu înseamnă că persoana a fost expusă

„Se va face monitorizarea tuturor contacților apropiați. Faptul că cineva a fost la distanță nu înseamnă că persoana a fost expusă”, spune președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, potrivit…
Vezi articolul

Ministerul Educației a deschis o anchetă proprie în cazul învățătoarei care l-a făcut „handicapat” pe un elev cu autism pe grupul de părinți / Ancheta ISJ Bacău este finalizată, dar deocamdată rezultatele nu pot fi făcute publice

Ministerul Educației a trimis Corpul de control încă de săptămâna trecută la școala din comuna Răchitoasa, spune Roxana Cerghici, consilier de comunicare al ISJ Bacău pentru Edupedu.ro. Verificările au pornit…
Vezi articolul