Șeful Consiliului European pentru Cercetare, Mauro Ferrari, a demisionat din cauza “răspunsului UE” la pandemia Covid-19 / Semne de întrebare privind adevăratele motive

1.998 de vizualizări
Președintele principalei organizații europene dedicate științei și-a anunțat demisia, în plină criză coronavirus, la doar trei luni de la numirea sa în funcție, potrivit Associated Press. Mauro Ferrari, șeful Consiliului European pentru Știință, și-a anunțat demisia printr-o declarație transmisă Financial Times, iar un purtător de cuvânt al UE a confirmat, miercuri dimineață, această decizie. Profesorul Ferrari a legat decizia sa de lipsa de coordonare și obstacolele instituționale în eforturile UE de a combate pandemia Covid-19, însă presa de specialitate din UE notează că ar putea să fie (și) alte motive.

Potrivit AP, Mauro Ferarri a transmis, initial, o declarație către publicația Finanial Times,, arătând că este “extrem de dezamăgit de răspunsul european” în fața pandemiei. El s-a plâns că s-a lovit de obstacole instituționale și politice, în eforturile sale de a pune la punct rapid un program științific pentru combaterea noului coronavirus.

El scrie, în mesajul său, că “am văzut suficient atât din guvernarea științei, cât și din operațiunile politice ale Uniunii Europene (…) Mi-am pierdut încrederea în sistem”.

Demisia vine în condițiile în care Uniunea Europeană a fost criticată că nu a aplicat rapid un răspuns coordonat în fața pandemiei, deși chestiunile de sănătate țin în principal de deciziile statelor membre.

Consiliul European pentru Cercetare administrează bugete mari destinate cercetării, lansând chiar la începutul săptămânii trecute o rundă de finanțări în valoare totală de peste 450 de milioane de euro.

Publicația Science Business arată că Ferrari spune că a cerut o finanțare specială, destinată Covid-19, situație în care și-a pierdut “încrederea în sistem”.

Aceeași publicație notează că altele ar putea fi motivele ieșirii dure a lui Ferrari. Este citat un europarlamentar german, Christian Ehler, care a acuzat o acțiune de relații publice menite să mascheze adevărata situație, “în contradicție cu baza legală a funcționării Consiliului European pentru Cercetare”.

Iar publicația menționată susține, pe surse, că acest consiliu, format din 21 de membri, ar fi decis cu zile în urmă să ceară demisia lui Ferrari, pe motiv că acesta ar fi petrecut prea mult timp ocupându-se cu probleme personale, fără legătură cu instituția europeană. E amintit faptul că Mauro și-a păstrat o serie de activități în SUA, unde și-a clădit o carieră în nanotehnologie și medicină și continuă să facă parte din board-ul unei companii farmaceutice și să activeze ca profesor afiliat la Universitatea din Washington.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Extinderea perioadei de evaluare a unităților de învățământ, revizuirea mai multor registre și analiza situației evaluatorilor-colaboratori externi – măsuri dispuse după controlul Ministerului Educației la ARACIP

Agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP, trebuie să revizuiască o serie de registre în cazul cărora au fost constatate nereguli, să întreprindă o revizuire a codului etic…
Vezi articolul

130 de elevi din Bistrița-Năsăud au rămas cu situația neîncheiată pentru că nu au mai venit la ore / Aproape jumătate sunt de la școli postliceale și au preferat să se angajeze sau să plece la muncă în străinătate, potrivit Inspectoratului școlar județean

La sfârşitul anului şcolar 2021-2022, numărul elevilor cu media finală neîncheiată era de 319, dar dintre aceştia 193 s-au reînscris pentru continuarea studiilor. Aceștia sunt în risc de abandon școlar:…
Vezi articolul

Măsurile luate în cazul copilului de 3 ani care a murit în fosa septică: a fost dat afară directorul unei alte școli. Ministerul anunță că va pune containere-WC în doar 1.180 de școli, față de 1.489 câte anunța Andronescu

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași, întrunit în ședință extraordinară în cursul zilei de marți, 16 aprilie, a luat decizia destituirii imediate a directorului Școlii Profesionale Brăești, potrivit…
Vezi articolul

În 17 județe copiii sunt lăsați corigenți masiv în clasa a VIII-a, ca să nu intre în Evaluarea Națională. “Intenționăm să descifrăm mecanismul intern prin care am ajuns aici,” anunță ministrul

În 17 județe din toată țara, ratele de corigenți sau elevi lăsați cu situația neîncheiată cresc masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educației. Cele mai…
Vezi articolul