Șeful Consiliului European pentru Cercetare, Mauro Ferrari, a demisionat din cauza “răspunsului UE” la pandemia Covid-19 / Semne de întrebare privind adevăratele motive

1.982 de vizualizări
Președintele principalei organizații europene dedicate științei și-a anunțat demisia, în plină criză coronavirus, la doar trei luni de la numirea sa în funcție, potrivit Associated Press. Mauro Ferrari, șeful Consiliului European pentru Știință, și-a anunțat demisia printr-o declarație transmisă Financial Times, iar un purtător de cuvânt al UE a confirmat, miercuri dimineață, această decizie. Profesorul Ferrari a legat decizia sa de lipsa de coordonare și obstacolele instituționale în eforturile UE de a combate pandemia Covid-19, însă presa de specialitate din UE notează că ar putea să fie (și) alte motive.

Potrivit AP, Mauro Ferarri a transmis, initial, o declarație către publicația Finanial Times,, arătând că este “extrem de dezamăgit de răspunsul european” în fața pandemiei. El s-a plâns că s-a lovit de obstacole instituționale și politice, în eforturile sale de a pune la punct rapid un program științific pentru combaterea noului coronavirus.

El scrie, în mesajul său, că “am văzut suficient atât din guvernarea științei, cât și din operațiunile politice ale Uniunii Europene (…) Mi-am pierdut încrederea în sistem”.

Demisia vine în condițiile în care Uniunea Europeană a fost criticată că nu a aplicat rapid un răspuns coordonat în fața pandemiei, deși chestiunile de sănătate țin în principal de deciziile statelor membre.

Consiliul European pentru Cercetare administrează bugete mari destinate cercetării, lansând chiar la începutul săptămânii trecute o rundă de finanțări în valoare totală de peste 450 de milioane de euro.

Publicația Science Business arată că Ferrari spune că a cerut o finanțare specială, destinată Covid-19, situație în care și-a pierdut “încrederea în sistem”.

Aceeași publicație notează că altele ar putea fi motivele ieșirii dure a lui Ferrari. Este citat un europarlamentar german, Christian Ehler, care a acuzat o acțiune de relații publice menite să mascheze adevărata situație, “în contradicție cu baza legală a funcționării Consiliului European pentru Cercetare”.

Iar publicația menționată susține, pe surse, că acest consiliu, format din 21 de membri, ar fi decis cu zile în urmă să ceară demisia lui Ferrari, pe motiv că acesta ar fi petrecut prea mult timp ocupându-se cu probleme personale, fără legătură cu instituția europeană. E amintit faptul că Mauro și-a păstrat o serie de activități în SUA, unde și-a clădit o carieră în nanotehnologie și medicină și continuă să facă parte din board-ul unei companii farmaceutice și să activeze ca profesor afiliat la Universitatea din Washington.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș: Care ar fi tinerii care ar pleca afară și ar fi beneficiarii de credite din România? Măsura ar accentua un exod care deja este absolut dramatic / Eu zic să ne mai gândim

„Aș putea privi proiectul respectiv ca un soi de experiment”, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină de la Târgu Mureș, senator PSD și membru în comisia de învățământ…
Vezi articolul

„Din lipsă de educație, unii aleg repere toxice. Cei 500.000 de urmăritori ai ai lui Cumpănașu pe TikTok reprezintă o ușă închisă în nas și o ureche care nu a vrut să asculte” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor

Aparițiile lui Alexandru Cumpănașu în mediul online nu sunt o surpriză și nici numărul mare de fani pe care acesta îl are pe platforma TikTok, spune Rareș Voicu, președintele Consiliului…
Vezi articolul