Londra este cel mai bun oraș din lume pentru studenți – clasament internațional QS. Zece orașe est-europene figurează în top, dar niciunul din România

3.118 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Londra este considerat cel mai bun oraș din lume pentru studenți, într-un nou clasament dat publicității de compania de consultanță QS – Quacquarelli Symonds. Capitala britanică este urmată de München, Seul, Tokyo și Berlin în topul “Best Student Cities”, ce pune în balanță ranking-ul universităților locale cu alte criterii precum numărul de studenți locali/internaționali, toleranța, aspirația studenților internaționali de a studia acolo, opțiunile pentru locuri de muncă, scoruri realizate de terțe entități privind poluarea sau corupția și altele. Ediția actuală include 115 dintr-un total de 164 de destinații posibile. Din România, trei orașe întruneau condițiile să fie luate în calcul, dar niciunul nu apare în clasament.

Top 10 este completat de orașele Melbourne, Zurich, Sydney, Boston și Montreal (ultimele două la egalitate).

Top 3 – Cele mai bune orașe pentru studenți / Foto: Captură Topuniversities.com

QS precizează că, pentru a fi luat în calcul, un oraș trebuie să aibă o populație de cel puțin 250.000 de persoane (zona metropolitană) și să găzduiască cel puțin două universități prezente în cea mai recentă ediție a clasamentului QS World University Rankings. 

  • Aceste criterii sunt întrunite de 3 orașe românești: București (Universitatea din București, Universitatea Politehnică), apoi Cluj-Napoca (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) și Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi). Niciunul dintre cele trei orașe nu a fost selectat în topul QS actual.

Toate aceste universități figurează după poziția 1000 în topul internațional, după cum a scris Edupedu.ro în iunie a.c..

Pe de altă parte, 10 orașe din Europa Centrală și de Est, incluzând Rusia, apar în clasamentul celor mai bune orașe pentru studenți:

  • Moscova (poz. 25)
  • Praga (poz. 45)
  • Budapesta (poz. 58)
  • Varșovia (poz. 60)
  • Sankt Petersburg (poz. 72)
  • Brno (poz. 77)
  • Tomsk (poz. 85)
  • Cracovia (poz. 101)
  • Vilnius (poz. 102)
  • Novosibirsk (poz. 107)
Citește și:
România nu mai are nicio universitate în top 1000, în prestigiosul QS World University Ranking – ediția 2022. Universitatea din București și Babeș-Bolyai au coborât în grupa 1001-1200

3 comments
  1. Foarte interesant că aceste topuri sunt făcute chiar de englezi și, ca să fiu ușor ironic, de cercetătorii de pomină ai universităților de acolo…Și mai interesant că metodologiei lor de lucru scapă situația libertății de exprimare, absolut relevante unui mediu academic sănătos…Deci, Moscova și alte câteva universități din Rusia apar bine-mersi în top și cercetătorii buclucași chiar vor să credem că pe acolo e un mediu propice dezvoltării academice…Măi să fie!?🤔

    1. ” cercetătorii de pomină ai universităților de acolo (nota din UK)” mi-a placut cum ai zis.
      Cam pe acolo se fac cele mai multe secventieri genetice, pe acolo se castiga cele mai multe premii in stiinta din lume, se dezvolta cele mai noi tehnologii, si examenele si notele si doctoratele sunt pe bune si greu de obtinut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Degradarea științei “este probabil expresia voinței reale a unui segment dominant al exponenților statului și mediului academic”, acuză organizația cercetătorilor Ad Astra, după ieșirea României din clasamentul Shanghai / Organizația invocă “probleme grave ale legislației, care au fost menținute sau introduse intenționat” inclusiv în ultimele măsuri legislative

Poziția României în clasamentele academice și de cercetare este “foarte departe de nivelul corespunzător măcar unei performanțe medii”, dintr-o serie de motive, de la nivelul finanțării la lipsa de interes…
Vezi articolul

De ce a renunțat Facultatea de Limbi Străine la proiectul de licență? Consiliul facultății l-a “considerat în momentul de față irelevant”, a contat și că au existat lucrări plagiate la finalul ultimului an – decanul Laura Sitaru / Peste 180 de semnatari pentru scrisoarea deschisă împotriva eliminării lucrării de licență

Proiectul de licență a fost eliminat din procesul de finalizare a studiilor universitare la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) a Universității din București pentru că a fost considerat…
Vezi articolul

Paradoxala admitere la facultate după începerea cursurilor: Politehnica București organizează o Sesiune III de admitere în octombrie, deși legea prevede 2 sesiuni care să se încheie pe 30 septembrie. Rectorul Mihnea Costoiu: Administrativ, este a doua sesiune, care se extinde

Universitatea Politehnică din București (UPB) prezintă pe site-ul său mai multe “sesiuni de admitere active în prezent”, printre care se numără o a treia sesiune de admitere la Licență 2021,…
Vezi articolul

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul