Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar îndrumătorul său este directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac. Festivalul a primit cei mai mulți bani sub mandatul lui Romașcanu

712 vizualizări
Foto: Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
Ministrul culturii, Lucian Romașcanu îl are ca îndrumător de doctorat pe directorului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac. Festivalul a primit cei mai mulți bani sub mandatul ministrului Romașcanu, scrie publicația Turnul Sfatului. Ministrul spune că doctoratul și banii dați în 2022 la FITS nu au nicio legătură. ”Au fost mai mulți bani, pentru că bugetul culturii a fost mai mare”.

Ideea unui posibil conflict de interese a fost discutată de publicația Turnul Sfatului atât cu ministrul Lucian Romașcanu, cât și cu Constantin Chiriac.

Ministrul culturii spune că directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, în paralel și îndrumător al tezei de doctorat al ministrului Culturii, și-a manifestat ideea de a se retrage din proiect, însă a fost oprit chiar de Romașcanu: „Constantin Chiriac este după părerea mea, și nu numai, cel mai mare, sau unul din cei mai mari manageri de cultură și de artele spectacolului din Europa și din lume în același timp”.

”O recunoaște toată lumea, e premiat în țară, are Legiunea de Onoare în Franța, știți foarte bine cine este Constantin Chiriac. Eu, pe de altă parte, sunt un om care a făcut ASE-ul la timpul lui, a făcut un MBA la Universitatea din Washington. Îmi place cu cartea, am făcut liceul și facultatea la timp”, spune Romașcanu.

“Și fac în acest moment un lucru care mi se pare de o importanță covârșitoare istorică. Eu nu sunt decât o mică rotiță. Tot ce s-a întâmplat mare în țara asta de-a lungul timpului a avut o încărcătură și o dimensiune culturală importantă. De la 1848, 1918 și până azi cultura a avut un rol fundamental. Despre asta nu a vorbit nimeni până acum și cine să o facă? Ministrul Culturii cu ăl mai bun manager cultural. Constantin Chiriac face 30 de ani de Festival Internațional de Teatru, ministerul ăsta i-a dat bani de când hăul. A aduce acest lucru în zona de conflict de interese mi se pare mie personal exagerat. El are un festival extrem de bine poziționat și așezat în peisajul cultural și este un proiect strategic cultural al României, beneficiază de susținerea guvernului. Nu are ce legătură să aibă. Eu nu am găsit unul mai bun decât el. I-am zis lui Constantin după ce m-ați întrebat dumneavoastră că va comenta lumea. Iar el mi-a spus bine, domnule, eu mă retrag și ia pe altul. I-am spus bine, te retragi, dar pe care altul?”, mai spune ministrul Culturii, conform sursei citate.

Cei mai mulți bani s-au alocat FITS sub mandatul lui Romașcanu

Potrivit publicației Turnul Sfatului, sub mandatul ministrului Romașcanu s-au acordat cei mai mulți bani de către Ministerul Culturii, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în ultimii 10 ani, 4,5 milioane de lei. Ministrul spune că doctoratul și banii dați în 2022 la FITS nu au nicio legătură. Au fost mai mulți bani, pentru că bugetul ”culturii” a fost mai mare.

23,9 milioane de lei este finanțarea primită de FITS, de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani. Din acești bani, sub miniștrii PSD au venit cei mai mulți bani: 12,7 milioane de lei. Liberalii au trimis la Sibiu 5,89 de milioane de lei, iar miniștrii UDMR – 2,6 milioane de lei. Iar dintre toți miniștrii, sub mandatul lui Romașcanu s-au acordat cei mai mulți bani, 4,5 milioane de lei la ediția de acest an a Festivalului, scrie publicația.

Social-democrații au avut în această perioadă miniștri în 4 ani, liberalii au avut miniștri în alți 4 ani, UDMR în doi ani, iar într-un alt an, Ministerul Culturii a avut șef un independent.

”Nu prea s-a făcut nimic pe subiectul ăsta, deci nu am de unde copia”, spune ministrul

Tema aleasă de ministru, diplomația culturală în istoria României, este nouă, spune el, de aici și imposibilitatea de a se inspira de la alții, glumește Romașcanu, făcând aluzie la cazurile de posibil plagiat apărute în politica românească în ultimii ani.

”Mai am un avantaj, nu prea s-a făcut nimic pe subiectul ăsta, deci nu am de unde copia. Dar da, este un subiect și înțeleg. În politică, la începutul anilor 90 au intrat oameni nu foarte… Adică cine avea o meserie, cine avea o carieră și-a văzut de drumul lui și au intrat în politică oameni nu foarte bine pregătiți profesional. Iar atunci au încercat să compenseze lacunele din educație, punându-și la rever tot felul de titluri și diplome pe care nu le meritau. E firească întrebarea presei, e firească teama asta, dar aici nu e cazul. Mi-am făcut singur lucrarea de licență, am bătut-o singur la mașina de scris, am luat 10, am făcut un MBA, am lucrat în privat, eu nu am trișat.

Diplomația politică poate fi eficientă, dar i se poate deschide un drum de către alte diplomații. Cea mai importantă este diplomația culturală, după care vine diplomația parlamentară, diplomația științifică, avem oameni de știință care merg și ne reprezintă cu cinste peste tot. Diplomația sportivă… Altfel deschizi ușa după ce ia Nadia 10 la Olimpiadă. Sunt foarte multe detalii care deschid drumul diplomației. E important subiectul, îmi place”, spune ministrul.

Citește articolul integral pe Turnul Sfatului.
Citește și:
Explicația ministrul Apărării la acuzațiile de fraudă la doctorat: L-am rugat pe directorul muzeului să mă ajute. Eu scriu încet / ”Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu le-am folosit”
Emilia Șercan: Am descoperit text plagiat în 65 de pagini ale tezei lui Lucian Bode / Probele care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
Bode, după acuzația că a plagiat 18% din teza de doctorat, nu 2,9%: Pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba

1 comment
  1. Conflict clar de interese! Acum, conducătorul urmează să-i adune materialele necesare, eventual chiar să îi scrie și referatele etc (la fel ca la cel de la armată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Modele de subiecte BAC 2025 la Limba română pentru minoritatea maghiară, publicate de Ministerul Educației. Elevii susțin proba în premieră cu subiecte diferențiate, inclusiv pentru tehnologic: itemi lacunari, eseuri pe texte la prima vedere – printre cerințe

Modele de subiecte pentru proba de limba română cu subiecte diferite în premieră pentru candidații de etnie maghiară, de la examenul de Bacalaureat 2025, au fost publicate de Ministerul Educației…
Vezi articolul

Raed Arafat, despre firma care are pe stoc teste salivă, dar cu care IGSU refuză să semneze contractul: “2 milioane de teste nu rezolvă oricum nici măcar o testare. Nu putem răspunde presiunilor, firma are o dispută comercială cu IGSU, să o rezolve în instanță”

Într-o conferință de presă la Guvern, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a reacționat după ce firma DDS Diagnostic susține că are pe stoc 2 milioane de teste…
Vezi articolul

Părinţii unor elevi de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași au protestat în fața Primăriei. Vor să afle când se deschide școala modulară, despre care autoritățile spuneau că va fi deschisă în decembrie-februarie / Primarul Chirica: Școala va fi gata când va fi gata

Părinţi ai elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic au protestat joi în fața Primăriei Iași. Vor să știe când va fi deschisă şcoala modulară promisă de autorități în urmă cu…
Vezi articolul