UPDATE Doi elevi de clasa a VII-a, excluși de la etapa națională a Olimpiadei de Informatică aplicată, din cauza întârzierii cu care Ministerul Educației a publicat regulamentul actualizat. Unul dintre ei s-a clasat al șaselea pe țară din peste 140 de participanți

12.680 de vizualizări
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Doi elevi de clasa a VII-a, care au participat la Olimpiada de Informatică aplicată AcadNet, au fost excluși de Ministerul Educației de la etapa națională a competiției și „lăsați” să participe doar ca invitați, potrivit surselor Edupedu.ro. Elevii s-au înscris în competiție la indicațiile inspectoratelor școlare, care au centralizat listele participanților, au participat la etapa locală și județeană, unde s-a clasat în primii 15 pe țară, dar nu vor putea participa oficial în competiție.
  • UPDATE 15:00 În urma apariției articolului, părinții elevilor au confirmat Edupedu.ro că elevii au fost primiți în competiție oficial.

Conform informațiilor noastre, la rezultatele inițiale unul dintre cei doi elevi este printre primii 6 elevi din 146 de participanți la secțiunea „Calculatoare 9-10”. După afișarea rezultatelor finale, care au venit după ce inspectoratele școlare au validat punctajele participanților, elevul apare menționat că poate participa în afara concursului. Părinților lui sau acestuia nu i-au fost transmise niciun fel de explicații despre scoaterea elevului în afara olimpiadei, după ce a fost lăsat de Inspectoratul școlar să participe la cele două faze și apare în centralizatorul participanților la etapa județeană, document obținut de Edupedu.ro.

Potrivit regulamentului de concurs în vigoare la data înscrierii elevului în concurs, de pe site-ul competiției, olimpiada este deschisă elevilor de clasele VII-XII. Conform regulamentului aprobat de Ministerul Educației pe 28 februarie, la trei săptămâni de la faza locală a olimpiadei, actualizat pentru ediția din acest an școlar a Olimpiadei de Informatică aplicată AcadNet, doar elevii de clasele IX-XII sunt prevăzuți ca potențiali participanți.

Înscrierile la olimpiadă s-au făcut până pe 26 ianuarie 2024 pe baza regulamentului de pe site-ul competiției, o dată prin profesorii de la școală cu validarea inspectorilor școlari de specialitate și o dată individual, pe platformă, unde elevii de clasa a VII-a au bifat cel mai jos nivel de studiu la care li s-ar permite în aceste condiții să participe, anume clasa a IX-a.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, regulamentul de pe site-ul competiției a fost folosit de elevi, profesori și inspectorate școlare pentru înscriere, elevii de clasele VII-VIII putând să participe pe 3 februarie la etapa locală în baza acestuia. Totodată, ar fi și regulamentul în varianta pe care organizatorii AcadNet l-au trimis spre aprobare Ministerului Educației.

În paralel, în varianta aprobată de Ministerul Educației, instituția i-ar fi exclus pe aceștia fără consultarea și anunțarea celorlalți organizatori, conform surselor Edupedu.ro – Universitatea Politehnica București – Facultatea de Automatică și Calculatoare, Uniunea Profesorilor de Informatică din România (UPIR) și o companie de cursuri de informatică.

Situația a fost semnalată pe adresa redacției după ce acum o săptămână am relatat cazul a doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, care au fost descalificați de pe podium de Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament. Ca în acest caz, organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului.

Potrivit surselor noastre, măsura de a exclude elevii de la olimpiadă, pe lângă situația recent semnalată a elevilor de la Olimpiada de Securitate Cibernetică, face parte din lanțul de măsuri care împiedică elevii să participe în competiții la clase mai mari. La începutul lunii, toți elevii de clasele primare, au fost tăiați de Ministerul Educației de la olimpiadele școlare județene prin mesaje transmise inspectorilor, după ce în ultimii ani au putut participa. Cei mai mulți elevi susținuseră deja etapele pe școală și locale.

Măsura, spun unii profesori sub protecția anonimatului, face parte „dintr-un efort al Ministerului Educației de a împiedica tinerele talente de a performa. Indiferent de clasa în care sunt, mai ales în cazul în care regulamentul nu interzice, iar în acest caz este chiar una din bunele excepții care permite această flexibilitate, elevii nu pot fi scoși în afara concursului, odată ce au putut să se înscrie și sunt în prevederile regulamentului”.

În urmă cu aproape două luni, pe 1 februarie, Ministerul Educației a fost sancționat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru că un elev de a VII-a nu a fost lăsat să participe la olimpiada de Latină de clasa a X-a. CNCD a recomandat Ministerului să modifice regulamentul de participare la olimpiade și să permită “participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari” – detalii aici.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului
Ping-pong cu elevii olimpici și profesorii. Secretarul de stat Lixandru anunță inspectoratele școlare cu jumătate de zi înainte că elevii înscriși la Olimpiada de Limba engleză, de sâmbătă, pot participa și la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, care are loc în aceeași zi / Profesorii susțin că listele cu participanții sunt finalizate de o săptămână – surse
Brambureală cu elevii și profesorii, orchestrată de secretarul de stat Florian Lixandru: Olimpiada de Geografie, faza județeană, va începe pentru toți elevii duminică la ora 9:00 – DOCUMENT
BREAKING Toți elevii de clasele primare, tăiați de Ministerul Educației de la olimpiadele școlare județene prin mesaje transmise inspectorilor, după ce în ultimii ani au putut participa – surse / Cei mai mulți elevi au susținut deja etapele pe școală și locale
Acces limitat la olimpiadele școlare în Arad. Inspectoratul școlar a impus număr de elevi care să se califice la etapa pe județ și o listă de școli care să primească locuri în plus – cazul olimpiadei de română
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să împiedice elevii de clasele primare să participe la peste 200 de etape pe țară ale concursurilor extrașcolare 2024. Profesorii organizatori au avut termen să modifice regulamentele – adresă trimisă școlilor

2 comments
  1. Sunt mulți în conducerea învățământului ai căror copii nu sunt in stare nici să treacă clasa fara intervenții deci realizam cine conduce. In plus cei ce ne conduc la toate instituțiile sunt manipulați sa ne de-a in cap pe toate planurile. Singurii “rămasi în picioare” sunt oamenii din armată și elevii olimpici care slava Domnului sunt multi, restul au fost decimați lăsând oameni cu o pregătire îndoielnică și de calitate inferioară. Este cineva care are interesul să ne distruga că națiune și neam. Rușine tuturor ofițerilor SRI care ne lasă pe mâinele lor și culmea, chiar ei îi pun in frunte.

  2. Citind diversele stiri privitoare la Ministerul Educatiei (am “prostul” obicei de a le verifica ), am ajuns la concluzia ca acest minister este unul fruntas in ceea ce priveste dispretul fata de lege si ce înseamna statul de drept.
    Cum e posibil sa modifici regulile competitiei dupa inceperea acesteia ?
    Nu e ceva doar lipsit de profesionalism si de bun simtl, dar este si ilegal.
    Intr-o societate normala , cei vinovati ar fi trebuit sa isi dea demisia / demisi in secunda doi. Intr-un stat de drept, justitia sezizata de oricare din cei prejudiciati
    ( parintii copiilor implicati, profesorii indrumatori si mai ales elevii ) ar fi decis ca Ministrul Educatiei sa plateasca despagubiri semnificative catre acestia.
    Poate nu e tarziu ca cei in cauza sa-si ceara drepturile si justitia sa demosntreze ca suntem stat de drept. Lipsa de reactie va genera alte lucruri si mai grave.
    Ce fel de educatie oferim tinerilor, daca MInistrul EDUCATIEI , în loc sa dea un exemplu de profesionalism si respect fata de lege, ofera periodic exemple de dispret fata de lege ?
    Privind din afara sistemului, nu-mi dau seama daca de vina e doar ministrul sau “dinozaurii”din minister. Sau poate si unii si altii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 20 modificări la calendarul olimpiadelor școlare 2024, făcute de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică a fost devansată cu o săptămână, faza națională la Limba română a fost mutată

Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare au fost modificate de Ministerul Educației printr-o erată publicată pe 9 februarie, la aproape două săptămâni de când planificările au fost anunțată inițial. Printre schimbări…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor propune, ca rezolvare a crizei meditațiilor, promovarea orelor extracurriculare ținute pro-bono de către profesorii de la clasă, pentru ca fiecare clasă să primească pregătire din partea profesorilor structurată strict pe nivelul și dorința clasei

Consiliul Național al Elevilor (CNE) propune promovarea orelor extracurriculare ținte pro-bono de profesorii de la clasă, ca rezolvare a crizei meditațiilor. Într-un comunicat de presă, CNE spune că “nu contestă…
Vezi articolul

OFICIAL Pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2023 se face în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare. Profesorii care scanează lucrările primesc 160 de lei pe zi

Ordinul cu pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2023, în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare, a fost publicat în Monitorul Oficial. Profesorii care scanează lucrările…
Vezi articolul