Mai multe manuscrise ale poetului simbolist francez Arthur Rimbaud, dezvăluite de muzeul din orașul său natal. Au fost cumpărate cu peste 240.000 de euro

150 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Tout Charleville
Muzeul Arthur Rimbaud din Charleville-Mezieres, un oraş din nord-estul Franţei, a dezvăluit mai multe manuscrise ale celebrului poet francez, care au fost achiziţionate recent de un industriaş local cu peste 240.000 de euro, cu scopul de a le dona acestei instituţii muzeale, informează AFP, potrivit Agerpres.

În contextul în care oraşul natal al lui Rimbaud va celebra în luna octombrie cea de-a 170-a aniversare a naşterii poetului, manuscrisele au fost înmânate în mod oficial în cadrul unei ceremonii organizate vineri seară, înainte de a fi prezentate pentru publicul larg începând de sâmbătă şi până în ianuarie 2025.

Documentele includ două scrisori şi mai multe poezii, achiziţionate la o licitaţie ce a avut loc la Hotelul Drouot din Paris în luna decembrie.

În timpul acelei licitaţii, municipalitatea din Charleville-Mezieres a putut să cumpere cu 78.000 de euro o altă scrisoare a lui Rimbaud – cea de-a treia -, în care poetul descria începutul bolii sale.

În schimb, municipalitatea nu a putut să obţină manuscrisul poeziei “L’Eternité”, întrucât preţul său de vânzare a fost foarte mare: 700.000 de euro, conform sursei citate.

“Am donat două scrisori, una care îi este adresată mamei sale, iar cealaltă surorii sale, una scrisă la Marsilia pe patul lui de spital, cealaltă scrisă în Africa”, a dezvăluit filantropul Pascal Urano. În donaţie a mai fost inclus “un relicvar care conţine poeme de Rimbaud scrise de mâna lui Verlaine”.

Printre ele se află poezia lui Rimbaud “Ce qui retient Nina”, datată din 15 august 1870, dar retranscrisă de Paul Verlaine în 1880.

“Regăsim un Verlaine îndrăgostit nebuneşte de Rimbaud, care a mers până într-acolo încât i-a imitat scrisul de mână pentru a asigura transmiterea textelor”, a dezvăluit directoarea muzeului, Carole Marquet-Morelle.

În ceea ce priveşte cele trei scrisori, toate adresate familiei sale, ele “corespund cu două momente diferite din viaţa lui”, a continuat ea.

Una dintre ele, datată din 15 ianuarie 1883, îl descrie pe “Rimbaud negociatorul, care lucra pentru Alfred Bardey în Africa, dar din care răzbate un Rimbaud pasionat de fotografie şi de geografie”.

Celelalte două scrisori relatează povestea bolii sale. “Piciorul meu are varice”, scria Rimbaud pe 20 februarie 1891 din Aden, când “încă nu ştia că avea cancer”, a explicat Carole Marquet-Morelle, scrie Agerpres.

După ce medicii i-au amputat piciorul bolnav la sfârşitul lunii mai 1891, Rimbaud a murit pe 10 noiembrie în acelaşi an la Marsilia. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista elevilor care primesc 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, publicată în Monitorul Oficial / Instituția publică peste 2.160 de nume de copii din familii sărace, fără nicio protecție a identității acestora

Lista elevilor care primesc 200 de euro ca să își cumpere calculatoare a fost publicată în Monitorul Oficial. Contestațiile se depun în perioada 10-13 iulie, conform calendarului oficial. Lista inițială…
Vezi articolul

Guvernul a dat Ordonanţă de Urgenţă prin care se pot reface toate contractele de “titularizare” pe şcoală, făcute pe baza articolului 253 din Legea 1, declarat neconstituţional. Angajările se pot face pe durata viabilităţii postului

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri ministrul Educaţiei a anunţat că Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care să rezolve situaţia creată prin declararea de către CCR a…
Vezi articolul