Medicul Mihai Craiu: O abordare prudentă, bazată pe vaccinare și pe utilizarea testelor rapide de detecție antigenică, ar putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor / Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă

1.213 vizualizări
Foto: INSMC
Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă, scrie pe pagina Spitalului Virtual de Copii medicul pediatru Mihai Craiu. Acesta îndeamnă la redeschiderea școlilor și grădinițelor, cu măsuri de siguranță adecvate care să includă vaccinarea și testarea cu teste rapide. Specialistul citează un studiu apărut pe 6 ianuarie 2021 în revista americană de specialitate Pediatrics, un studiu în care au participat 100.000 de persoane, elevi și profesori, și unde nu a fost înregistrat niciun caz de transmitere de la copil la adult timp de 9 săptămâni.

Acest articol din Pediatrics analizează situația observată in 11 districte școlare din Carolina de Nord, districte ce insumeaza peste 100.000 elevi și profesori.Au fost urmărite cazurile de maladie COVID19 apărute in comunitate și respectiv în școli”, spune medicul prezent în campania de comunicare pentru vaccinare organizată de autorități.

“Rezultatele pe scurt:

  • 1. Nu s-a observat NICIUN caz de transmitere de la copil la adult, pe o durata de 9 săptămâni (între 15 august și 23 Octombrie).
  • 2. Au fost 32 infecții achiziționate în școală și 773 infecții în comunitate, în afara școlilor.
  • Explicația experților – respectarea strictă a măsurilor de igienă, purtarea măștii și aerisirea sau ore în aer liber, in paralel cu testarea frecventă, au făcut ca școlile (nu liceele sau facultațile și campusurile universitare!) să fie cel mai sigur loc într-o comunitate americană.
  • Școlile trebuie deschise!”, scrie Craiu în mesajul său.

“Pentru a nu inrăutăți și mai mult trauma unui an nefericit pentru copii, trebuie să căutăm soluții pentru a putea deschide școlile în siguranță. Acesta nu e un concurs de viteză cu improvizatii mioritice si acțiuni hazardate “pe repede înainte”…

O abordare prudentă, bazată pe o bună pregătire, pe vaccinare, pe folosirea riguroasă a măștilor, a igienei mâinilor și pe utilizarea testelor rapide de detecție antigenică, ar putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor.

Fără riscuri pentru copii, dascăli sau comunitate. E cazul să incetăm cu lamentări de tipul “nu e momentul acum”, “în România e altfel decât in altă parte”, “este frig/iarnă”, etc. etc.

Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă. Cu toții… Altfel ne plângem inutil de audiența unor personaje de tipul lui Cumpănașu”, încheie medicul pediatru Mihai Craiu mesajul de pe Facebook.

Apelul său vine în momentul în care un al medic, secrtetarul de stat din ministerul Sănătății Andreea moldovan, a declarat că “personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide”

Foto: Facebook INSMC/Mihai Craiu


2 comments
  1. Cu atâția specialişti medici care îşi dau cu părerea…mai bine facem teleşcoală din spital…reconversia profesională se poate face în orice domeniu, nu? Oricum, la Sănătate se mai duc bani din buget- că doar devine domeniu economic profitabil…la Educație…capul de vită furajată – daaa- e finanțare per capita, cunoaştem- dacă este gol…pentru ce investiții, că doar e mai uşor de manipulat sclavul prost( it)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNCD a amendat Ministerul Educației cu 10.000 de lei anul trecut, pentru discriminarea elevilor navetiști. Ministerul a dat în judecată Consiliul pentru Combaterea Discriminării și ne judecăm – anunță Csaba Asztalos

Lipsa gratuității transportului școlar în 19 județe este o încălcare a dreptului la educație, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a afirmat la Digi24.ro că anual…
Vezi articolul

Cazul părinților din Bihor, obligați de instanță să-i reînscrie la școală pe cei patru copii, după ce i-au retras în pandemie pentru a face homeschooling: Copiii încă nu s-au întors la școală, spune șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean

Șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean spune că părinții celor patru copii care au fost retrași de la școală, încă nu au revenit la cursuri, deși instanța i-a obligat pe părinți…
Vezi articolul