Medicul Mihai Craiu: Școlile trebuie să se redeschidă, cu toate precauțiile administrative necesare. Nu este de anticipat nici un efect semnificativ asupra stării de sănatate a copiilor

6.092 de vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
“Toate studiile pediatrice de până acum, arată că infecția cu noul coronavirus în familie se produce “one way”, de la adulți la copii, conform dr George Rutherford de la Universitatea de Medicina din San Francisco”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe platforma de educație pentru sănătate pe care a fondat-o – Spitalul Virtual pentru Copii. El afirmă că “școlile trebuie să se redeschidă, cu toate precauțiile administrative necesare. Dar nu este de anticipat nici un efect semnificativ asupra stării de sănatate a copiilor”.


Mesajul medicului Mihai Craiu, integral:

“Una din intrebările frecvente care mi-au fost adresate săptămâna aceasta, în contextul deschiderii școlilor pentru pregatirea elevilor de clasa a VIIIa, a fost legată de riscul infectării cu SARS-CoV-2 în scoală.

Toate studiile pediatrice de până acum, arată că infecția cu noul coronavirus în familie se produce “one way”, de la adulți la copii, conform dr George Rutherford de la Universitatea de Medicina din San Francisco – link.

9 din 10 copii care au luat boala COVID-19 au luat-o de la un membru al familiei și nu din comunitate.

De ce sunt copiii mai puțin susceptibili decât adulții, deși produc incărcături virale compatibile cu ale adulților (dovedit de prof Christian Drosten de la Universitatea Charité din Berlin – am mai scris despre acest aspect)?

Pentru că au în nas o încărcătură genetică mai mică pentru exprimarea receptorilor ACE2. Au mai puține “porți de intrare pentru virus”. Spune un articol din JAMA.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – Școlile trebuie să se redeschidă, cu toate precauțiile administrative necesare. Dar nu este de anticipat nici un efect semnificativ asupra stării de sănatate a copiilor.

Este absurd să ținem școlile închise dacă sunt terasele și magazinele deschise! Riscul de infectare pentru copii este de la adulți și aproape deloc invers (știm acum si de ce).”

  • Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani “în același spital, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. În 2017, Craiu a lansat proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate.

3 comments
  1. studiul e făcut în perioada de izolare? că așa s-ar putea explica transmiterea de la părinți la copii…adulții au mai umblat iar copiii nu au ieșit din casă, fiind protejați de părinți…

    1. Unele cadre didactice au deja boli mult mai grave decât corona: iau cadouri de la copii(părinți), nu-și prea cunosc domeniul, nu prea se pricep la predare …
      Celelalte cadre didactice au destulă înțelepciune încât să priceapă că educația are nevoie de oameni dedicați, nu de ,,victime” de serviciu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății să suplimenteze numărul de locuri la Rezidențiat 2021, cere Alianța organizațiilor studențești, în condițiile scăderii abrupte a acestui număr comparativ cu anul trecut

Ministerul Sănătății trebuie să ofere “predictibilitate” și să “suplimenteze considerabil numărul de locuri la concursul de rezidențiat”, cere, marți, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care face trimitere…
Vezi articolul

Ministerul copy-paste. Patru birocrați ai Ministerului Educației au semnat și trimis tuturor școlilor o adresă care fusese trimisă în aproape aceeași formă și în 2020 / Profesorii sunt puși să trimită CV-urile cu datele lor către adresa personală a unei inspectoare din minister

Patru birocrați ai Ministerului Educației, printre care directorul general al Direcției pentru Învățământ Preuniversitar, Tania Irimia, și secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Florian Lixandru, au semnat o adresă aproape…
Vezi articolul

Monica Anisie: Serbările de premiere se pot organiza în aer liber, în curtea școlii, cu respectarea distanțării fizice / Recomandarea mea pentru colegii profesori este să realizeze astfel de activități de premiere după examene

Serbările de sfârșit de an, activitățile de premiere a elevilor “se pot organiza în aer liber, în conformitate cu prevederile legii stării de alertă”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației,…
Vezi articolul

Comisii din inspectori școlari, profesori metodiști pentru Matematică și Română, activarea psihologilor din școli pentru “stimularea motivației pentru învățare”, printre măsurile “imediate” anunțate de ISJ Neamț după simularea Evaluării Naționale 2024

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a anunțat că au fost luate măsuri de remediere a rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, potrivit unui comunicat de presă. Una dintre măsuri…
Vezi articolul

Cîmpeanu, „îngrijorat” că până 1 octombrie e prea puțin timp pentru o nouă lege a Educației, bazată pe „România Educată”. Cîțu: „Este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul ședinței de joi a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de…
Vezi articolul