Ministerul Educației a cerut școlilor numărul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a cu mediile încheiate, în plină grevă a profesorilor – surse

17.842 de vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației a cerut unităților de învățământ numărul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a/XIII-a cu situația școlară încheiată, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, date trebuie trimise ministerului până la ora 16, conform acelorași surse. Solicitarea are loc în contextul în care vineri, 9 iunie, este a 12-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai

Mediile școlare ale elevilor vor putea fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial.

Școlile au avut de completat o machetă cu următoarele câmpuri:

 • Unitatea de învățământ;
 • Număr total clase a XII-a/a XIII-a;
 • Număr total elevi clasa a XII-a/a XIII-a;
 • Număr clase a  XII-a/a XIII-a cu situația școlară complet încheiată;
 • Număr elevi clase a  XII-a/a XIII-a cu situația școlară complet încheiată;
Informații de context

Potrivit Ministerului Educației, pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 13 iunie 2023.

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie. Probele de competențe Bac 2023 se vor susține în perioada 14 – 23 iunie.

 • 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Noua perioadă pentru probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat, 14 – 23 iunie, a fost anunțată joi de ministrul Educației, Ligia Deca, care a precizat că „există mai multe variante în caz că vor continua protestele, vom alege varianta care să ofere sprijin maximal. O opțiune ar fi echivalarea competențelor cu notele din liceu”.

Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. La scurt timp, documentul a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Ligia Deca a ajuns să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a precizat pentru Edupedu.ro că documentul publicat joi în Monitorul Oficial, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.”

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Înscrierea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023 și încheierea situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a se prelungesc până pe 13 iunie, anunță Ligia Deca / Probele de competențe Bac 2023 se vor susține în perioada 14 – 23 iunie
Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie. Ministerul Educației a publicat noi date pentru probele de competențe / Înscrierea se face până pe 13 iunie
OFICIAL Mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor / Situațiile școlare nu trebuie validate de consiliile profesorale – ordin de ministru

3 comments
 1. Țineți-o tot așa. Nu cedați până nu obțineți toate cerințele. Examenele se pot da și mai târziu aveți toată vara la dispoziție. Dacă cedați acum așa vor proceda mereu și acolo sus la putere nu vor ajunge decât rebuturile care se află în momentul de față. Succes!

 2. Le spun eu, la școala mea:

  0 medii încheiate la clasa a 8-a
  0 medii încheiate la clasa a 12-a.

  Mulțumiți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like