Ministerul Educației nu alocă bani pentru acoperirea transportului elevilor în mai multe județe, acuză transportatorii, care susțin că dacă rămân cu facturile neplătite, de la 1 decembrie nu vor mai duce elevii la școală

7.615 vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Ministerul Educației nu ar fi virat sumele pe care inspectoratele școlare ar fi trebuit să le plătească transportatorilor care asigură transportul elevilor, iar în județul Prahova operatorii de transport amenință că de la 1 decembrie, nu mai eliberează abonamente gratuite pentru că nu au primit până acum bani pentru cele din lunile septembrie și octombrie. “Nu ni s-a alocat buget, așteptăm să se reglementeze situația în acest moment”, spune șefa ISJ Prahova, Ilona Rizea, pentru Edupedu.ro. Și în județul Argeș, inspectorul general așteaptă lămuriri de la Ministerul Educației de ce nu a primit bani pentru a plăti transportatorii. Edupedu.ro a cerut un punct de vedere de la Ministerul Educației și îl vom publica când îl vom primi.

Ministerul Educației nu a plătit banii pentru transportatorii care au acordat abonamente gratuite elevilor. “Nu ni s-a alocat buget”, spune șefa ISJ Prahova, Ilona Rizea pentru Edupedu.ro.

Luni seară, potrivit publicației Observatorul Prahovean, Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri (APTR) Muntenia Trans a anunțat printr-un comunicat că, de la 1 decembrie, nu vor mai fi emise abonamente gratuite pentru elevii navetiști.

“În urma ședințelor avute astăzi, 27 noiembrie, la Inspectoratul Școlar Județean Prahova și la Consiliul Județean Prahova, am fost informați că Ministerul Educației nu a deschis creditele bugetare pentru județul Prahova, iar inspectoratul școlar nu are cum să achite facturile aferente transportului elevilor”, se arată într-un comunicat al APTR Muntenia Trans.

”Vă informam că până nu vor fi achitate facturile emise, membrii asociației nu vor mai emite abonamente gratuite elevilor pentru luna decembrie” au spus transportatorii din Prahova, scrie presa locală. Potrivit informațiilor oficiale, în Prahova sunt peste 11.000 de elevi navetiști.

Șefa ISJ Prahova a explicat că situația ar fi punctuală, că nu există un contract încheiat între transportatori și Consiliul Județean, iar “ultima licitație a fost contestată și este totul suspendat în acest moment. Drept urmare, pentru că nu s-au finaliza licitația, nici contractele nu sunt încheiate, așteptăm să se reglementeze situația în acest moment. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a cerut Ministerul Educației să nu dea buget și să nu deschidă credite către inspectoratele școlare, care în județele în care există astfel de probleme”, a spus Ilona Rizea.

Însă Ministerul Educației nu a acordat banii nici în alte județe. De exemplu, în Argeș, transportatorii încă asigură transportul gratuit, doar pentru că legea îi obligă să acorde gratuitate, indiferent dacă ei au primit banii de la Minister sau nu și pentru că “am găsit înțelegere”, spune șeful ISJ Argeș, Dumitru Tudosiu.

“În județ nu s-a făcut acest decont, chiar dacă în ultima lună s-a efectuat transport. Hotărârea de Guvern îi obligă pe transportatori să acorde gratuit. Așteptăm un răspuns din partea ministerului și o soluționare. Am făcut niște adrese vinerea trecută în sensul acesta pentru a debloca situația și astăzi (n. red marți) am revenit cu o adresă. A rămas în discuție ca în zilele următoare, adică mâine, poimâine (n.red. miercuri sau joi) cel puțin până în aceste sărbători cu Sfântul Andrei și Ziua Națională, să primim un răspuns. La solicitările noastre, ministerul, care este ordonator principal, ar trebui acolo unde sunt îndeplinite condițiile legale să deschidă creditele bugetare”, a spus pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din județ, Dumitru Tudosiu.

În unele județe inspectoratele județene au plătit transportatorii. Se întâmplă în județul Vâlcea: “Noi am plătit transportatorii pentru luna octombrie, mai degrabă pentru că în septembrie a fost mai greu să îi convingem să intre în legalitate”, spune pentru Edupedu.ro, șefa ISJ Vâlcea, Mihaela Andreianu.

Obligațiile transportatorilor potrivit HG privind acordarea gratuității la transport

Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre.

Cum se face decontul pentru transportatori

După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul.

Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.

Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

Informații de context

Pe noua lege a Educației transportul gratuit al elevilor la școală este mult mai birocratic și a pus probleme de la început. Nici în prezent, în al doilea modul de școală nu toți elevii din țară beneficiază de abonamente gratuite. Asta pentru că Ministerul nu a precizat în lege și situația în care unii elevi navetiști locuiesc în județe unde Consiliul Județean nu are contract cu transportatorii, astfel că nu poate deconta. S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate cred că în toate județele avem această situație”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion în cadrul unei dezbateri publice organizată online.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. De aceea, abia recent a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare.

Amintim, încă din septembrie au fost probleme legate de coordonare și de centralizarea tabelelor cu numele elevilor. În Constanța de exemplu, “transportatorii aveau temeri că nu vor primi banii înapoi pe abonamentele eliberate gratuit pentru elevi“.

Citește și:
Șeful Inspectoratului Școlar Constanța anunță că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști, după ce primul termen anunțat de ISJ nu a fost respectat
Elevii navetiști din mai multe județe nu au asigurat transportul gratuit spre școală. Șeful ISJ Teleorman: Acum circulă niște mașini prin județ, dar nimeni nu vrea să le dea copiilor un abonament / La 3 luni de la începerea școlii, Ministerul Educației pregătește un proiect de hotărâre de Guvern prin care să le acorde sume forfetare acestor elevi

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin lege: Practic, cred că în toate județele avem această situație, spune secretarul de stat Sorin Ion / Propunerile elevilor pe proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea sumelor forfetare pentru transport

3 comments
  1. Asa e la noi ce sa mai zici,insa in localitatea in care locuiesc firma de transport cere elevilor de la 1 decembrie sa plateasca abonamentul (nedecontabil)

  2. Situația e delicată.
    Firma e firmă și nu poate face doar voluntariat ca da faliment.
    In plus are salarii de plătit, taxe, etc.

    Soluția era simplă dar guvernul NU vrea sa plătească acest transport.
    (Elevii primeau banii și își achiziționau singuri abonamentul, apoi aduceau dovada )

  3. Aceeași transportatori cărau babele la moaște la ordinul pesedeilor,să bage mâna în buzunar și să ajute pârliții de la butoane când sunt la greu. La anu mai bagă o cursă la moaște și se scot. Mâncaiarfalimentul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

DOCUMENT Inspecția specială și susținerea lucrării pentru gradul didactic I se realizează online, potrivit Ministerului Educației. Celelalte precizări pentru definitivat și gradul II / Criteriile generale pentru selecția profesorilor metodiști

Inspecția specială și susținerea lucrării metodico-științifice pentru obținerea gradului didactic I se realizează online, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Inspecțiile pentru obținerea definitivatului și pentru gradului…
Vezi articolul

Cîmpeanu spune că își dă demisia de la Ministerul Educației, la finalul lunii ianuarie, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului. “Să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020”

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că își va da demisia, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului pentru Educație. Declarația a fost făcută la RealitateaTV. Acesta a…
Vezi articolul

CLASAMENT Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, ASE București și Universitatea Lucian Blaga – primele dintre cele 17 universități românești incluse în Times Higher Education Impact Ranking 2023

Universitatea din București este prima dintre cele 17 instituții românești de învățământ superior incluse în ediția din acest an a clasamentului global Times Higher Education Impact Ranking. Publicat joi, acesta…
Vezi articolul