Ministrul Digitalizării: în educația digitală “nu cred că soluțiile cele mai bune trebuie să vină de la atotștiutorul stat”, ci din privat și societatea civilă / “Vrem să urmăm modelul estonian”, cu o alianță națională pentru competențe digitale

266 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
“Știu că Estonia are (…) un fel de alianță națională pentru îmbunătățirea competențelor digitale. Și vreau să fac un lucru similar”,  cu firme IT naționale și internaționale, a spus, duminică, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Întrebat fiind, într-o conferință, în legătură cu educația digitală, el a afirmat că în acest domeniu soluțiile ar trebui să vină mai degrabă din mediul privat și societatea civilă.

“Vrem să urmăm modelul estonian, să avem o alianță națională pentru promovarea competențelor digitale și să punem la masă toți acești actori” din domeniu, a spus același ministru în declarații pe marginea conferinței.

Răspunzând la o întrebarea primită în cadrul evenimentului, referitoare la educația digitală, el a spus:

  • În acest domeniu “nu cred că soluțiile cele mai bune trebuie să vină de la atotștiutorul stat, cu ghilimelele de rigoare, ci, într-adevăr, din mediul privat și societatea civilă. Pe partea de competențe digitale, știu că Estonia e dată drept exemplu – are un program, un fel de alianță națională pentru îmbunătățirea competențelor digitale. Și vreau să fac un lucru similar. Pentru că, vorbind cu marile firme de IT din țară, naționale sau internaționale, asta ne-au spus: noi suntem dispuși să facem programe de competență digitală, multe dintre ele chiar fac deja lucrul acesta, dar nu există o abordare integrată: să știm exact ce cetățeni să fie formați, cu ce competențe, cum li se îmbunătățește viața. Și aici e rostul ministerului să pună toți acești actori la masă și, practic, să urmărească acest traseu.”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Basme…
    sa nu întrebăm habanistii de la stat, să-i întrebăm pe aia de la privat, cu un plus pentru cei care știu unde-i Estonia.
    Estonia este lider în domeniu, dar este acolo unde este pentru ca statul a venit cu inițiativa, a oferit suportul, a coordonat, etc. problema nu-i legată de stat vs privat, cât de comisioanele sau interesele servite în numele unei dezvoltări dorite/normale.
    Avem așa ceva în România: https://www.tehnopol.ee/en/ ???
    Ei, estonienii, au. Noi avem intenția, finanțată din bani europeni. După ce se termina banii, dispare și intenția. Și orice urma de interes. Cam asta-i marea diferența. Sau marea indiferenta 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La granița dintre realitate și filtre / Psiholog: Lucrurile ar putea fi îmbunătățite prin educație, prin dezvoltarea gândirii critice, utilizarea unor surse științifice, verificarea informațiilor și, foarte important, prin relaționare reală

Mulți copii care folosesc rețelele de socializare sunt la curent cu unele pericole: știu să ignore necunoscuții, să nu dea click pe link-urile care pot ascunde un virus și să…
Vezi articolul

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care exmatricularea se poate aplica în cazurile grave în care…
Vezi articolul

Ce se întâmplă dacă un copil ajunge la școală fără mască? Monica Anisie: Bineînteles că va fi primit în școală. Școlile vor avea stocuri necesare să ofere, dacă este nevoie, o mască pentru copii și chiar și pentru cadrele didactice

Școlile și inspectoratele școlare vor avea stocuri de măști, spune ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a declarat la TVR că dacă se va întâmpla ca o mască să se rupă…
Vezi articolul