Ministrul Sănătăţii: Sunt peste 900 de candidaţi la Rezidenţiat peste locurile scoase la concurs, care au luat punctajul prevăzut. Deschidem locuri în spitalele judeţene

11.322 de vizualizări
Ministrul Sănătăţii a cerut suplimentarea ordinei de zi a şedinţei de Guvern pentru a putea acorda “peste 900 de locuri în plus” pentru absolvenţii de medicină care au luat punctaj peste limita de admitere, şi alte “peste 1.000 de locuri” la specializarea farmacie. Victor Costache a explicat că motivul cererii de modificare a hotărârii guvernului privint locurile la Rezidenţiat este pentru a putea permite înfiinţarea de locuri pentru rezidenţiat şi în alte stitale decât cele universitare, cum ar fi cele judeţene.

Iată dialogul din ședința de Guvern dintre Victor Costache, ministrul sănătății și premierul Ludovic Orban:

Victor Costache: ”Stimate domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a ședinței Guvernului a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr.103/2012, cu completările ulterioare. Proiectul a fost depus în original la Secretariatul General al Guvernului, refăcut conform observațiilor primite în perioada de avizare. Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: Aici e vorba de angajamentul nostru de a liberaliza, practic, accesul rezidenților și la alte spitale decât la spitalele care țineau de universități, da? Deci, practic, se permite realizarea rezidențiatului, în plus, în ce spitale, domnule ministru?

Victor Costache: În contextul suplimentării locurilor la examenul de rezidențiat din 2019…

Ludovic Orban: Am înţeles că au fost peste 900 de locuri suplimentate.

Victor Costache: Sunt peste 900 de candidaţi care au reușit concursul, în afara locurilor deja prevăzute la medicină și peste 1.000, în total, la medicină dentară și farmacie. În special, vom permite realizarea formării în rezidențiat în spitalele județene, unități sanitare medico-militare și spitale private acreditate de instituțiile de învățământ superior.

Ludovic Orban: Da. Ne prezentaţi proiectul de act normativ. De acord cu introducerea pe ordinea de zi.”

Context: Ministerul Sănătății a organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

La fel ca în anii trecuți, concursul s-a desfăşurat în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8 876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie

  • 6283 pentru medicină,
  • 1740 pentru medicină dentară,
  • 853 pentru farmacie.

Aceștia au candidat pe un număr de 4710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire

  • 3960 locuri și posturi la domeniul medicină
  • 398 medicină dentară
  • 256 farmacie
  • 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI

Examenul de Rezidenţiat a fost amânat anul acesta, el fiind programat iniţial pentru luna noiembrie.

Calendar Rezidenţiat:

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.

În prezent sunt 15.830 de rezidenți, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății.

Cifra de școlarizare pentru Rezidențiat 2019 s-a stabilit încă de la începutul anului printr-o solicitare trimisă Ministerului Educației de către Ministerul Sănătății prin adresa SP 1513/07.02.2019, înregistrată la Ministerul Educației Naționale cu nr. 8365M/11.02.2019. Menționăm că la acel moment nu era cunoscut numărul absolvenților deoarece examenele de final de an și de licență s-au susținut în vară.

Edupedu.ro a scris pe 10 octombrie despre cum nevoia de medici este ”mimată de către Guvern”, având în vedere că la nivel declarativ și în notele de fundamentare ale actelor normative erau trecute adevărate catastrofe în privința deficitului de specialiști în medicină, însă numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 în 2019 față de 2018.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare.

Ştirea este în curs de actualizare

FOTO: gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice

Ministerul Educației a lansat, luni, procedurile pentru desemnarea membrilor viitoarei Comisii Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – fostul CNATDCU transformat, prin Legea învățământului superior din 2023,…
Vezi articolul

Universitatea Transilvania din Brașov păstrează cursurile cu prezență fizică, chiar dacă facturile la curent au crescut foarte mult / Rectorul Abrudan: “Este o instituție serioasă, care pune pe primul loc calitatea procesului didactic”

Universitatea Transilvania păstrează formatul cursurilor și seminariilor cu prezență fizică, în ciuda creșterilor facturilor la utilități. Cel puțin așa a precizat rectorul instituției de învățământ superior din Brașov, Ioan-Vasile Abrudan.…
Vezi articolul