Ministrul Sănătăţii: Sunt peste 900 de candidaţi la Rezidenţiat peste locurile scoase la concurs, care au luat punctajul prevăzut. Deschidem locuri în spitalele judeţene

11.326 de vizualizări
Ministrul Sănătăţii a cerut suplimentarea ordinei de zi a şedinţei de Guvern pentru a putea acorda “peste 900 de locuri în plus” pentru absolvenţii de medicină care au luat punctaj peste limita de admitere, şi alte “peste 1.000 de locuri” la specializarea farmacie. Victor Costache a explicat că motivul cererii de modificare a hotărârii guvernului privint locurile la Rezidenţiat este pentru a putea permite înfiinţarea de locuri pentru rezidenţiat şi în alte stitale decât cele universitare, cum ar fi cele judeţene.

Iată dialogul din ședința de Guvern dintre Victor Costache, ministrul sănătății și premierul Ludovic Orban:

Victor Costache: ”Stimate domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a ședinței Guvernului a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr.103/2012, cu completările ulterioare. Proiectul a fost depus în original la Secretariatul General al Guvernului, refăcut conform observațiilor primite în perioada de avizare. Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: Aici e vorba de angajamentul nostru de a liberaliza, practic, accesul rezidenților și la alte spitale decât la spitalele care țineau de universități, da? Deci, practic, se permite realizarea rezidențiatului, în plus, în ce spitale, domnule ministru?

Victor Costache: În contextul suplimentării locurilor la examenul de rezidențiat din 2019…

Ludovic Orban: Am înţeles că au fost peste 900 de locuri suplimentate.

Victor Costache: Sunt peste 900 de candidaţi care au reușit concursul, în afara locurilor deja prevăzute la medicină și peste 1.000, în total, la medicină dentară și farmacie. În special, vom permite realizarea formării în rezidențiat în spitalele județene, unități sanitare medico-militare și spitale private acreditate de instituțiile de învățământ superior.

Ludovic Orban: Da. Ne prezentaţi proiectul de act normativ. De acord cu introducerea pe ordinea de zi.”

Context: Ministerul Sănătății a organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

La fel ca în anii trecuți, concursul s-a desfăşurat în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8 876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie

  • 6283 pentru medicină,
  • 1740 pentru medicină dentară,
  • 853 pentru farmacie.

Aceștia au candidat pe un număr de 4710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire

  • 3960 locuri și posturi la domeniul medicină
  • 398 medicină dentară
  • 256 farmacie
  • 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI

Examenul de Rezidenţiat a fost amânat anul acesta, el fiind programat iniţial pentru luna noiembrie.

Calendar Rezidenţiat:

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.

În prezent sunt 15.830 de rezidenți, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății.

Cifra de școlarizare pentru Rezidențiat 2019 s-a stabilit încă de la începutul anului printr-o solicitare trimisă Ministerului Educației de către Ministerul Sănătății prin adresa SP 1513/07.02.2019, înregistrată la Ministerul Educației Naționale cu nr. 8365M/11.02.2019. Menționăm că la acel moment nu era cunoscut numărul absolvenților deoarece examenele de final de an și de licență s-au susținut în vară.

Edupedu.ro a scris pe 10 octombrie despre cum nevoia de medici este ”mimată de către Guvern”, având în vedere că la nivel declarativ și în notele de fundamentare ale actelor normative erau trecute adevărate catastrofe în privința deficitului de specialiști în medicină, însă numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 în 2019 față de 2018.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare.

Ştirea este în curs de actualizare

FOTO: gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda, noul rector al Universității din București, ales cu 57,75%: Mi se încredințează funcția cu o misiune precisă, de a o transforma într-un creuzet pentru elitele științifice și sociale ale României

Marian Preda este noul rector al Universității din București, confirmă oficial instituția de învățământ superior. Fostul președinte al Senatului UB a câștigat funcția de rector pentru mandatul 2019-2023 cu 57,75%…
Vezi articolul

Un sfert dintre domeniile de studii de doctorat evaluate în România au primit acreditare deși nu îndeplineau toți indicatorii / Ministerul proclamă finalizarea evaluării “la 10 ani de la intrarea in vigoare a Legii educației naționale”

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a finalizat evaluarea instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat, anunță instituția, precum și Ministerul Educației, potrivit căruia au fost…
Vezi articolul
Stagiile clinice

Tribunalul Suceava a suspendat deciziile Universității de Medicină din Târgu Mureș prin care accesul studenților era condiționat de vaccinare, testare sau trecerea prin boală. Decizia nu este definitivă

Tribunalul Suceava a suspendat deciziile Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în…
Vezi articolul

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, de Ziua Educației: Lipsa de respect față de acest domeniu, în frunte cu actualul ministru al educației, este atât de mare, încât avalanșa lor de mesaje, cu ocazia acestei zile, nu are acoperire în realitate

Lipsa mesajelor de Ziua Mondială a Educației din partea clasei politice, care coincide cu ziua când se votează și moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, arată „lipsa de respect” față…
Vezi articolul

Dan Cristea, profesor universitar, despre profesorii de informatică din școli: Am constatat cât de prost e predată informatica. Cred că în liceu și gimnaziu se duc cei care nu prea sunt primiți în firme

„Țin minte niște experiențe foarte neplăcute în comisii de grad, la liceu. Am constatat cât de prost e predată informatica”, a declarat la Digi24 profesorul universitar Dan Cristea, de la…
Vezi articolul