Un proiect de educație media pentru liceeni va fi lansat în sistem pilot, cu un modul “extracurricular”, de Ministerul Educației, deși chiar autoritatea afirmă că dezinformarea e deja “parte dominantă a vieții de zi cu zi”

1.651 de vizualizări
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Ministerul Educației a anunțat, vineri, un parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru dezvoltarea de competențe media pentru liceeni. Proiectul va fi  lansat anul viitor, dar numai în școlile-pilot și, conform protocolului, presupune formarea unui număr limitat de profesori și un “modul de învățare extracurricular” pentru elevi, chit că problematica dezinformării a devenit deja, după cum afirmă chiar ministerul, o “parte dominantă a vieții de zi cu zi”.

Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

  • Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație neguvernamentală implicată în domeniul media și angajată de mulți ani în proiecte de dezvoltare a competențelor media pentru elevi, în școli din toată țara. 

MEC și CJI vor introduce programul “Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de Centru, într-un proiect de testare a unor noi competențe prin intermediul liceelor-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

În comunicatul de vineri, MEC afirmă că aceste competențe sunt “indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația și, implicit, cu dezinformarea a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”. Dar programul anunțat azi este lansat la nivel de școli-pilot și cu o instruire în afara curriculumului.

Astfel, potrivit MEC, protocolul prevede:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri;

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop;

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil;

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online;

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

Ministerul notează la final că programul “se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.”

Problematica introducerii unor programe de alfabetizare media în învățământ este discutată e ani de zile la nivel internațional. Recent, EduPedu.ro a semnalat argumentele unui profesor britanic în favoarea accesului universal la învățământul superior ca element-“cheie” pentru combaterea dezinformării.

Photo 129335501 © LightfieldstudiosprodDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Aplicație pentru profesori, făcută de soțul unei educatoare, prin care camera telefonului se poate conecta la calculator drept cameră suplimentară pentru a-i ajuta să predea online. Funcționează pe dispozitive iOS (iPhone, iPad)

O nouă aplicație care le permite profesorilor să își folosească iPhone-ul sau iPad-ul ca o cameră foto suplimentară care să filmeze un caiet de lucru, sau activități, ori tabla, în…
Vezi articolul

Școala în vremea Omicron – cazul Spaniei: Situație dificilă în școli, deși numărul profesorilor absenți la nivel național este mic, iar procentul elevilor de 5-11 ani care s-au vaccinat cu prima doză se apropie deja de 50%

Școlile din Spania se confruntă cu probleme considerabile cauzate de numărul profesorilor și elevilor care stau acasă, în plin val Omicron, deși, la nivel național, procentul cadrelor didactice care nu…
Vezi articolul