Monica Anisie, întrebată de ce nu demisionează după eșecul licitației pentru tablete: Trebuie să continui acest mandat, în semn de responsabilitate față de copii, elevi și față de colegii mei profesori

3.642 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: Captură TVR 1
Întrebată de ce nu demisionează, având în vedere că licitația pentru tabletele școlare promise la începutul verii nu s-a finalizat nici acum, cu 2 săptămâni înainte de începutul școlii în context pandemic, Monica Anisie, ministrul Educației, a răspuns: “În semn de responsabilitate față de copii, elevi și față de colegii mei profesori trebuie să continui acest mandat alături de ei, având în vedere că începem un an școlar altfel”.

“Am realizat eu această achiziție ca să pot să spun lucrul aceasta? Având în vedere faptul că la Ministerul Educației am făcut eforturi susținute ca unitățile de învățământ să aibă toate cele necesare pentru începutul de an școlar, vorbim aici de proces de învățământ, pentru că Ministerul Educației se ocupă de procesul de învățământ, cred că nu văd de ce mi-aș pune o astfel de întrebare”, a replicat Anisie, întrebată dacă și-a pus problema să demisioneze, având în vedere că elevii nu vor avea tablete pe 14 septembrie, când parte din școli ar putea începe cursurile online.

“Resposabilitatea Ministerului Educației a fost să asigurăm banii necesari [pentru achiziția de tablete – N.Red]. În semn de responsabilitate față de copii, elevi și față de colegii mei profesori trebuie să continui acest mandat alături de ei, având în vedere că începem un an școlar altfel”, a continuat ministrul Educației.

Anisie a afirmat în repetate rânduri că întârzierea tabletelor este cauzată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), care a organizat licitația pentru achiziția de tablete.

Întrebată dacă nu a știut până acum care este stadiul acestei licitații, Anisie a declarat în cadrul conferinței de presă organizate alături de ministrul Sănătății că “am avut discuții nenumărate cu dna președinte [președintele ONAC, Cornelia Nagy – N.Red.], de fiecare dată m-a asigura (…) că mă asigură că va fi bine la începutul anului școlar. De aceea v-am și spus că în momentul în care am aflat din presă ce s-a întâmplat cu această licitație, am solicitat demiterea președintei”.

Informații de background

Reacția sa vine după ce Edupedu.ro a scris în exclusivitate că doar 3 dintre cele 9 loturi de tablete pentru elevi au fost adjudecate, adică doar 82.826 de tablete școlare din cele 250.000 anunțate. Câștigătoare a fost declarată compania Orange, potrivit Corneliei Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

Poziția ministrului vine după ce în repetate rânduri a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor pe subiect. De exemplu, întrebată pe 23 iulie la RFI ce se întâmplă cu licitația pentru tablete, Monica Anisie a declarat: „noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare”. 

Vicepremierul Raluca Turcan a lansat săptămâna trecută un atac fără precedent la adresa instituției care derulează licitația – este vorba despre Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

Ambele declarații, atât a premierului cât și a vicepremierului vin după ce joi, Marian Murguleţ, secretar de stat responsabil cu Tehnologia Informaţiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului a declarat că cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient.

Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) pe 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei pentru aceste dispozitive și după ce Ministerul Educației a făcut un recensământ al dispozitivelor pe care le au elevii și profesorii, prin intermediul SIIIR, sistemul informatic al școlilor.

Citește și:
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii
 1. Doamma Ministru, nu demisionati din datorie fata de noi, profesorii? Doriti sa ne fiti alaturi in procesul de transformare in asasinii membrilor familiilor noastre? Sau doriti sa fiti la capul nostrul cand ne vom da ultima suflare intr-o sectie de ATI?
  De aceea nu ati pus la punct toate detaliile scolii online? De aceea nu ati pus la dispozitia copiilor tablete si masti?
  Va multumim pentru suport! Chiar aveam nevoie.

 2. Doamma Ministru, nu demisionati din datorie fata de noi, profesorii? Doriti sa ne fiti alaturi in procesul de transformare in asasinii membrilor familiilor noastre? Sau doriti sa fiti la capul nostrul cand ne vom da ultima suflare intr-o sectie de ATI?
  De aceea nu ati pus la punct toate detaliile scolii online? De aceea nu ati pus la dispozitia copiilor tablete si sa nu mai masti?
  Va multumim pentru suport! Chiar aveam nevoie.

  1. Colegii tai profesori nu te vor. Lasa-neeee!!!! Du-te-nvartindu-te! Si-napoi nu te mai intoarce. Nu te mai vrea nimeni nici macar drept profesor de limba romana. Nu esti in stare sa legi doua cuvinte, tu, care iti incepi propozitiile mereu cu o concluzie si vrei pepsiglas in scoli.

 3. In Romania sunt peste 3 milioane de scolari care ar avea nevoie de tablete pentru a putea invata. Din cele peste 500.000 de tablete anunțate la inceputul verii, au ramas 250.000, transformandu-se in final in 82.826. Sa intelegem ca restul de tablete promise s-au pierdut pe drum. O alta problema este legata de acoperirea la internet pentru a putea utiliza in timp real tabletele in procesul de invatamant, tema care nu se regaseste printre problemele abordate de ultimul guvern. Cum ar putea cineva participa la scoala online daca nu are acces la o conexiune stabila de internet? In loc de concluzie, “când îți scad veniturile, nu te duci să îți bei banii la cârciumă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Kovesi: Răspunsul la virus deschide calea pentru corupţie/ Achiziţiile directe sunt foarte uşor de folosit, este foarte uşor de semnat un contract cu o companie care are legătură cu rude sau prieteni

Promisiunea unor sume vaste de ajutoare UE pentru ţările afectate de coronavirus şi diminuarea controlului asupra fondurilor vor duce probabil la o creştere a fraudelor şi corupţiei, a spus procurorul-şef…
Vezi articolul

Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată din cauza lipsei de doze. Valeriu Gheorghiță: „Am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice sau cu vârstă peste 65 de ani / Decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Guvern, că a analizat împreună cu echipa sa inclusiv opțiunea ca din 7…
Vezi articolul