Noile reguli pentru recunoașterea diplomelor și titlurilor de doctor obținute în străinătate, puse în dezbatere. Termenul de completare a dosarelor a scăzut de la un an la o lună, iar cel pentru contestații a fost dublat

1.195 de vizualizări
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com
Absolvenții care au primit diplome și titluri de doctor la universități din străinătate vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a completa dosarele depuse, dacă li se cere. Termenul a fost redus de 12 ori. O altă modificare vizează numărul de zile în care cei nemulțumiți de decizia CNRED pot depune contestații, acesta crescând de la 30 la 60 de zile. Măsurile au fost propuse de Ministerul Educației în proiectul de ordin privind metodologia de recunoaștere a diplomelor și titlurilor de doctor, care a fost pus în dezbatere publică pe 28 august.

Noua metodologie propusă urmează să o înlocuiască pe cea aprobată prin ordinul 5923/2016.

Prevederile sunt, în mare parte, similare. Principalele schimbări privesc termenul de completare a dosarelor incomplete, care a scăzut de la un an la o lună, respectiv termenul în care poate fi contestată decizia Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), care a crescut de la 30 la 60 de zile.

Diplomele de doctor și titlurile de doctor în științe sau într-un domeniu profesional care pot fi recunoscute de universitățile din România trebuie să fie, potrivit articolului 2, obținute la:

  • „instituții acreditate de învățământ superior dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană;
  • instituții acreditate de învățământ superior din afara țărilor prevăzute la lit. a), aflate printre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior ale lumii, conform prevederilor Ordinului ministrului educației privind aprobarea listei universităților de prestigiu din alte state;
  • a instituții acreditate de învățământ superior în baza unei convenții internaționale de recunoaștere reciprocă, încheiată la nivel interguvernamental;
  • instituții acreditate de învățământ superior din alte state decât cele prevăzute la alin. (1) sau (2)”.

Diplomele și titlurile recunoscute de universitățile din țară le oferă posesorilor dreptul de a se înscrie la programe de studii postuniversitar, de a obține abilitarea, de a ocupa funcții didactice/cercetare și de a participa la programe și proiecte cu finanțare din partea UE, precum și în alte scopuri didactice și de cercetare întreprinse în cadrul instituțiilor respective.

Dosarele pentru recunoașterea de către instituțiile de învățământ preuniversitar românești trebuie să conțină următoarele documente:

  • „cerere;
  • actul de identitate și dovada schimbării numelui, după caz;
  • diploma de doctor;
  • alte documente, dacă este cazul”.

Acestea pot fi transmise fie fizic, fie prin Punctul de Contact Unic electronic (PCUe). Forma în care documentele trebuie să fie prezentate documentele este stabilită de fiecare universitate în parte.

Recunoașterea diplomelor și titlurilor în alte scopuri decât cele enumerate anterior se face doar de către CNRED, după cum este precizat în articolul 3.

Dosarul de recunoaștere a diplomelor și titlurilor de către CNRED este format din:

  • cerere;
  • actul de identitate și dovada schimbării numelui, după caz;
  • diploma de doctor, în copie (pentru limbile română, engleză, franceză, spaniolă, italiană), respectiv copie și traducere legalizată în limba română (pentru celelalte limbi străine);
  • dovada taxei de evaluare, conform normelor legale în vigoare;
  • alte documente, dacă este cazul”.

De menționat valoarea taxei de evaluare a fost de 50 de lei până acum.

Dosarele sunt transmise la CNRED prin PCUe, prin Registratura Ministerului Educației, sau prin intermediul serviciilor poștale, urmând să fie soluționate în termen de 30 de zile lucrătoare.

Documentul de recunoaștere a diplomei de doctor se eliberează, potrivit articolului 8, alineatul 5:

  • „titularului;
  • unei persoane împuternicite prin procură notarială;
  • în format digital, cu semnătură electronică, prin dosarele depuse online prin PCUe;
  • prin servicii de curierat sau poștale, cu excepția documentelor de recunoaștere emise până la data de 12 martie 2015”.

În ceea ce privește diplomele pierdute, distruse sau deteriorate, posesorii lor trebuie să depună o nouă cerere la CNRED. Cererea trebuie să fie depusă împreună cu o copie a actului de identitate, dovada achitării taxei și declarația pe proprie răspundere referitoare la motivul pentru care nu mai are diploma, se mai arată în articolul 11.

Proiectul de ordin va fi în consultare publică până pe 6 septembrie, timp în care cei interesați pot trimite propuneri și sugestii prin email, la adresa cnred@edu.gov.ro

DOCUMENT Proiect de ordin:

Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ieșire în decor a președintelui Academiei Române, care conduce de 3 ani și instituția-cheie în soluționarea plagiatelor. Ioan Aurel Pop: CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată

Ieșire în decor a președintelui Academiei Române, care de 3 ani conduce principalul for de analiză a plagiatelor din doctorate (CNATDCU). Ioan Aurel Pop le-a transmis rectorilor și ministrului, pe…
Vezi articolul
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Admiterea la liceu, prevăzută de „România Educată”, încurajează meditațiile? Ministrul Educației: Să eliminăm ipocrizia aceasta că „vai, nu este bine să faci meditații”. Este foarte bine să faci meditații, condiția e să nu faci cu elevii de la clasă

Este foarte bine să faci meditații, cu condiția să nu intri în incompatibilități, să faci meditații cu elevii de la clasă, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus într-un…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță o întâlnire vineri, la Guvern, pentru discuții despre începerea școlii. Cîmpeanu: Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Ipoteză: În cazul apariției de cazuri într-o clasă, cei nevaccinați să treacă obligatoriu în online

Măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie vor fi discutate vineri, de la ora 10:00, la Palatul Victoria, unde premierul Florin Cîţu a convocat o întâlnire la…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de specialitate de la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație este anonim. Ministerul Educației susține că nu poate comunica identitatea celor care au făcut analiza pe itemi cu recomandări la simularea Evaluării Naționale

Componența grupului profesorilor de specialitate care a făcut analizele pe itemi de la simularea Evaluării Naționale este anonimă. La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a refuzat să spună cine face parte…
Vezi articolul