Nota 3, primită din greșeală de eleva din Galați care la contestație a luat 8,25, a fost ștearsă din aplicația cu rezultatele Evaluării Naționale. În dreptul elevei nu mai apare că a făcut contestație, iar nota la Matematică a crescut la 8,40 fără explicație / Media a fost majorată

8.786 de vizualizări
Foto: captura evaluare.edu.ro
Nota 3, primită din greșeală de eleva din Galați care la contestație a luat 8,25, a fost ștearsă din aplicația cu rezultatele Evaluării Naționale fără niciun anunț al autorităților, al Ministerului Educației, al Inspectoratului Școlar Județean sau al comisiei naționale ori județene pentru organizarea Evaluării Naționale. Cazul fusese semnalat de Edupedu.ro pe 5 iulie.

În dreptul elevei nu mai apare că a făcut contestație deloc, deși ea a contestat nota, iar nota la Matematică a crescut la 8,40 fără explicație, deși era 8,25 după contestație. În aceste condiții media primită de elevă este și aceasta modificată, de la 8,57 la 8,65.

Eroarea majoră prin care eleva a primit nota 3, a fost făcută la centrul de evaluare din Vrancea, județ în care s-au corectat lucrările de la Evaluarea Națională din Galați, după cum spunea șefa inspectoratului județean, Daniela Marchitan.

Este vorba despre eleva din Galați care are codul GL7946617, care la proba scrisă de Matematică obținuse nota 3, iar după contestație a fost notată cu 8,25. Candidata este de la Școala Gimnazială Nr. 28 și a avut 8,90 la Limba română, 8,25 la Matematică (după recorectare), iar în final 8,57 media.

Foto: Captură evaluare.edu.ro / 7 iulie 2021

Fără nicio explicație publică, nota din aplicația oficială a aceleiași eleve apare acum 8,40 la matematică. A fost ștearsă nota inițială, ștearsă și nota de la contestație, iar media este alta decât cea afișată la rezultatele finale.

Foto: Captură evaluare.edu.ro / 12 iulie 2021

Media elevei este 8,65, în loc de 8,57. Nota schimbată apare în condițiiel în care șefa ISJ Vrancea spunea pe 7 iulie că a „primit o sesizare de la Comisia judeţeană de evaluare a judeţului Galaţi care ne-au sesizat o diferenţă foarte mare de punctaj, de la nota 3 la nota 8,25. După ce am primit în cursul zilei de ieri (marţi – n. red.) lucrările din centrul zonal de contestaţii, am început cercetările. Comisia judeţeană a mers în centrul nostru de corectare, am vizualizat lucrarea, am vizualizat borderourile, am verificat şi celelalte lucrări din centru şi am descoperit că la lucrarea cu numărul 2012 a fost trecută nota lucrării cu numărul 2013. Practic cele două note au fost trecute inversat pe lucrări”, a declarat Daniela Marchitan.

„Am sesizat comisia naţională de Evaluare Naţională, am explicat ceea ce s-a întâmplat, am luat declaraţiile celor doi profesori evaluatori şi aşteptăm rezoluţia comisiei naţionale pentru pasul următor. Bănuiesc că vom primi acceptul de a interveni în aplicaţie şi de a pune corect cele două medii copiilor. Pentru că interesul este pentru elevi în primul şi primul rând”, a precizat Marchitan pe 7 iulie.

Mama elevei a vorbit despre șocul prin care a trecut eleva de la Școala Gimnazială nr. 28 din Galați în urma erorii făcute de comisia de evaluare, potrivit adevarul.ro.

„Fetiţa mea a fost mereu un copil de 9 şi 10, cuminte, bun, muncitor, care nu a pus niciodată probleme. De asta şocul a  fost, probabil, şi mai mare. Când a ieşit din examen, ştia cu aproximaţie ce notă va obţine. S-a consultat şi cu doamna profesoară de matematică. Ştia unde a greşit, nu s-a aşteptat să primească nota 3. Am fost şocaţi, am simţit că ne fuge pămânul de sub picioare. Iniţial am crezut că am băgat alt cod, am repetat de mai multe ori operaţiunea. Fetiţei nu îi venea să creadă. Doar afirma: asta nu e nota mea, asta nu e nota. A fost o traumă. Şocul şi emoţiile au fost foarte mari”, a spus Roxana Necula, mama elevei.

Ministrul Educației a declarat, legat de acest subiect, că “îmi place să cred că profesorii care au avut erori mari de evaluare nu vor mai corecta niciodată”. Cîmpeanu a mai spus că o cauză a unor asemenea erori ar fi din cauză că profesorii formați pentru a fi evaluatori la examene nu au fost folosiți de inspectorate.

La nivel național, peste 12.500 de note s-au majorat după contestații, iar aproape 6.000 au scăzut, ceea ce înseamnă că peste 18.000 de lucrări nu au fost notate corect în prima etapă de corectare.

Foto: captura evaluare.edu.ro


1 comment
  1. Deci problema este ca nu a fost tras in țeapă nici un profesor, spre satisfactia parintilor victimelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicat de Inspectoratul Școlar Sibiu. ISJ anunță că va posta teste de antrenament în fiecare lună până la examene

Un model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției. Baremul pentru subiectul propus…
Vezi articolul