Nota pentru sistemul de educație dată de Nicușor Dan: între 5 și 6 / Trebuie să stimulăm inclusiv financiar profesorii buni, să meargă spre zonele rurale, urbane mici. Am încredere în ministrul Daniel David

1.075 de vizualizări
Foto: via G4Media.ro
Nicușor Dan, candidatul independent la Președinție, a spus marți la dezbaterea electorală de la Antena 3, că ar da între nota 5 și 6 sistemului de educație din România. „Probabil ca principala problema a sistemului este diferență de calitate între rural și urban mic. Suntem obligați să le dăm copiilor șanse egale. Trebuie să stimulam inclusiv financiar profesori buni, să meargă spre mediul rural, zone care sunt în momentul de față mai puțin acoperite”, a spus Nicușor Dan. La dezbatere nu s-a prezentat și contracandidatul său, George Simion.
  • Tot marți seară, la Știrile Pro TV, Nicușor Dan a spus de asemenea că elevii trebuie să aibă aceeași șansă de parcurs în viață indiferent de zona din care provin.

Antena 3: Ce notă ați da sistemului de educație?

Nicușor Dan: Între 5 și 6, aș spune. Eu sunt născut în 1969 într-o zonă semirurală a României, am avut condițiile pentru a ajunge să străbat toate etapele de formare profesională. Din păcate lucrul ăsta nu se mai întâmplă azi. Probabil ca principala problema a sistemului este diferență de calitate între rural și urban mic. Suntem obligați să le dăm copiilor șanse egale. Trebuie să stimulam inclusiv financiar profesori buni, să meargă spre mediul rural, zone care sunt în momentul de față mai puțin acoperite și același lucru putem să spunem și despre sistemul de sănătate.

Antena 3: Cum să nu vorbim despre educație fără să vorbim despre rata analfabetismului funcțional, știți că este undeva la 50% pentru elevii care termină ciclu gimnazial, această rată a crescut 500% din 1994 până în prezent. Întrebarea mea este care credeți că este principala cauză? Concret, ce puteți face dumneavoastră, ce pârghie aveți pentru a combate acest fenomen și dacă îmi puteți da, vă rog, și un nume pentru cine ați vrea să ocupe funcția de ministrul educației? Desigur, premierul pe care îl veți alege va veni cu acea propunere. Dar dacă ați putea dumneavoastră să faceți această numire, cine ar fi acea persoană care să preia un domeniu atât de esențial în acest moment? 

Nicușor Dan: Am fetița în clasa a II-a și eu sunt îngrozit de ce i se cere să știe la vârsta asta. Și vorbesc cu maximă seriozitate. Noi trebuie să modificam, în proporție mare, ceea ce învață copiii la scoală, astfel încât să ne concentrăm pe noțiuni esențiale și cât mai puțini copii să rămână în urmă și să îi ajutam pe cei care rămân în urmă. Până la clasa a VIII-a, cel puțin, să avem grijă ca toți copiii să deprindă noțiunile de bază. Copiii învață mult prea mult, învață mult prea puțin să aibă o gândire critică, să se raporteze critic și cu capul lor la realitatea înconjurătoare. Aici este schimbarea esențială pe care trebuie să o facem. Mai departe, bineînțeles, trebuie să ne adaptăm la piața muncii, să vedem în ce direcție merge piața muncii, astfel încât ceea ce învață copiii la școală să le folosească în meseriile pe care le au mai departe. Dar, dacă vorbim de problema pe care ați ridicat-o, în opinia mea, asta este soluția: să ne concentrăm pe noțiunile esențiale și, pentru asta, și profesorii trebuie să fie formați pentru a schimba metodologia după care predau azi. Eu am încredere în Daniel David. Este o persoană care are o anvergură intelectuală, este o persoană care a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa. A spus că va veni în această vară cu un proiect de reformă pentru învățământul românesc. Aștept acest proiect de reformă și bineînțeles că e nevoie, pentru educație, și de bani, și de suport politic.


7 comments
  1. Devine enervant faptul ca se tot aduce in discutie marirea salariilor profesorilor. Are dreptate domnul Radulescu, sunt salarii mult prea mari in momentul de fata si trebuie un restart. De asemenea, obligatoriu cel putin odata la 6 luni controale psihologice, copilul meu este traumatizat si am ajuns sa mergem la psiholog din cauza profesoarei de chimie. Nu este normal sa vina acasa si sa spuna ca a primit nota 3 doar pentru ca nu a stiut sa raspunda la cateva intrebari aruncate de doamna. La sanatatea mintala a micutilor nu se gandesc, gandul este doar la bani si vacante.

  2. daca ar fi meritat da. dar nu merita profesori sa ia bani in plus. ca sa faceti o treaba ar trebui sa reduceti salariu la toti profesori cu 30-40% ca au putine ore pe zi si banii stransi sa dati la alocatii sa mariti ca fara copii nu aveau ei job asa bine sa stea degeaba sa nu faca nimic si sa ia bani ca e platiti din bani nostri zic si eu parerea mea

    1. Tu ai idee ca profesorii au cel mai mic salariu din sistemul bugetar. De unde ai scos ca profesorii nu fac nimic?
      Daca sunt cativa profesori care nu isi fac ora asta nu inseamna ca toti profesorii nu fac nimic.

      1. doamna imi permit sa va corectez: sunt cativa care isi fac treaba. Restul doar banul, cafeaua, barfa si nimic altceva. De ce sindicatele nu fac nimic pentru profesori? Ba da, fac: le iau banii lunar. In rest nu intervin la salarizare decenta fiindca sunt si ei de aceeasi parere: nu merita nici macar cat au acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până vineri, toți diriginții și învățătorii trec în catalog cea de-a doua notă la purtare / Din 8 ianuarie, diriginții calculează mediile pentru acordarea burselor de merit și reziliență la clasa a V-a, pe baza notelor din primele două module de școală

Săptămâna aceasta, elevii claselor primare, gimnaziale și liceale primesc cea de-a doua notă la purtare. Din acest an școlar, elevii vor avea o notă la purtare pe fiecare modul, modificare introdusă…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Daniel David: Este inacceptabil să dai examen peste examen, anual, și tu ai luat o notă destul de bună, dar n-ai prins un post pentru titularizare / Pe 19 mai voi face o altă propunere pentru examenul de titularizare

Ministrul Educației, Daniel David, spune că pe 19 mai când va prezenta raportul privind diagnoza sistemului va face „o altă propunere pentru examenul de titularizare” pentru că „este inacceptabil să…
Vezi articolul

Rotația inspectorilor școlari în București (I): inspectoarea generală adjunctă Teodora Bentz, numită politic la Palatul Național al Copiilor, iar Daniel Mălăelea s-a întors în locul ei la ISMB / Inspectorul de muzică, arhidiaconul Răzvan Ștefan, a ajuns inspector de resurse umane în Ilfov

Noul director al Palatului Național al Copiilor (PNC) din București este Teodora Bentz, susținută de PNL, fostă inspectoare generală adjunctă la Inspectoratul Școlar București (ISMB), potrivit informațiilor Edupedu.ro. În locul…
Vezi articolul