O elevă din București protestează într-o scrisoare trimisă ministrului Daniel David că nu a fost lăsată să participe la dezbaterea noilor planuri-cadru pentru liceu

1.217 vizualizări
Foto: Grigore Popescu/ AGERPRES Foto
O elevă de liceu susține că nu a fost lăsată să participe la dezbaterea în format fizic organizată de Ministerul Educației privind noile planuri-cadru pentru liceu. Deși și-a pregătit un discurs despre importanța menținerii limbii latine ca disciplină obligatorie, accesul i-a fost refuzat fără explicații clare și a fost lăsată să aștepte pe holuri, susține ea, într-un text adresat ministrului Educației, Daniel David, trimis pe adresa redacției.

La dezbatere, eleva a fost dezamăgită de atitudinea organizatorilor: „În momentul în care am încercat să particip, accesul mi-a fost refuzat fără explicații clare. Am fost nevoită să aștept pe holuri, în speranța că voi primi o șansă de a intra, însă am fost în mod constant respinsă”, a declarat ea, în scrisoarea amintită.

Ea speră ca Ministerul Educației să ofere clarificări privind această situație și să găsească soluții pentru a asigura implicarea celor interesați în dezbaterile viitoare:
„Această situație mi-a lăsat un sentiment profund de dezamăgire, deoarece consider că dialogul deschis și accesul la astfel de evenimente sunt esențiale pentru transparență și pentru participarea activă a celor interesați. Mi-aș dori să înțeleg motivele acestei excluderi și să aflu dacă există posibilitatea unei clarificări sau a unei soluții pentru viitor”, menționează ea.

În discursul pregătit, eleva amintește despre importanța menținerii limbii latine în programa școlară obligatorie, ca element fundamental al culturii europene și al dezvoltării intelectuale a elevilor.

Redăm mai jos mesajul trimis de elevă, pe care îl pregătise pentru dezbatere:

„Mă aflu aici, în calitate de elev, pentru a susține un aspect esențial al educație noastre, menținerea limbii latine în programa școlară.

Latina nu este doar o relicvă a trecutului, ci un pion fundamental al culturii europene și al formării noastre intelectuale. De-a lungul istoriei, sistemul educațional românesc a recunoscut valoarea limbii latine, cu excepția unor momente impuse de influențe externe.

Studiul limbii latine dezvoltă abilități analitice și logice, îmbunătățește înțelegerea gramaticii și vocabularului limbilor romanice și faciliteazã învățarea altor limbi străine. 

În contextul actual, observăm o tendință îngrijorătoare de reducere a orelor dedicate limbii latine în programa școlară. Această diminuare nu doar că ne îndepărtează de rădăcinile noastre culturale, dar privează și elevii de oportunitatea de a-și dezvolta gândirea critică și de a participa la competiții internaționale prestigioase, precum Certamen Ovidianum Ponticum sau Olimpiada de Limbi Clasice.

Este esențial să recunoaștem că elevii care aleg profilul filologic au o înclinație clară către disciplinele umaniste. Prin urmare, este necesar să ajustăm programa școlară în concordanță cu aceste interese, acordând prioritate limbii latine și altor discipline specifice, si reducând ponderea materiilor din profilul real.

În concluzie, vă îndemn să susținem împreună menținerea și consolidarea studiului limbii latine în școlile noastre, asigurând astfel o educație completă și profundă pentru generațiile viitoare”, este mesajul transmis de către elevă, pe care susține că nu l-a putut face auzit în dezbatere.

Informații de context

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.

Potrivit proiectelor de planuri-cadru aflate în dezbatere publică, latina este eliminată din trunchiul comun și din curriculumul de specialitate, pentru elevii de la specializările filologie și științe sociale, care o studiază în prezent. 

Reprezentanții Societății de Studii Clasice din România susțin că „plasarea latinei în CDEOȘ [curriculum la decizia elevului] echivalează, în situația României de astăzi, cu absența ei totală”.

Ca urmare a reacțiilor primite, șeful Serviciului Dezvoltare Curriculum – CNPEE, Gabriel Vrînceanu, a declarat deja că în varianta finală a planurilor-cadru pentru liceu disciplinele „Limba latină” și „Literatură universală” vor fi adăugate explicit în curriculumul de specialitate și nu vor mai fi lăsate la alegerea elevilor.


2 comments
  1. Poate asa isi da seama și ea, copila, cum ni se închide noua usa in nas cand ceva nu convine. Poate intelege ca asa merg lucrurile de 35 de ani. Ca unii joaca doar teatru, piesa e deja scrisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Sorin Constantinescu, a spus sâmbătă seară că este autorul controversatului text publicat pe Facebook de USR Tineret în care scria, referitor la cei 45 de studenți…
Vezi articolul

Regulile de la conferința Model United Nations Iași, modificate după cazul din Neamț și după reticența părinților față de evenimente / Directoarea liceului Racoviță: Vom cere ca grupurile de elevi să vină cu profesori care să răspundă de ei, ca la concursuri și olimpiade

Regulile după care se va ține conferința Model United Nations (MUN) de la Iași, la Colegiul Național „Emil Racoviță” (CNER), vor fi modificate după cazul de la Neamț unde o…
Vezi articolul

LISTĂ Concursurile și olimpiadele școlare pentru care elevii pot primi bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2024-2025 / Sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive. Nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale

Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2024-2025 sunt cele publicate în câteva liste…
Vezi articolul