O nouă metodă pentru a putea candida a treia oară la conducerea universității: rectorul Universității din Oradea demisionează – eBihoreanul.ro

1.513 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Constantin Bungau
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a convocat Senatul academic pentru a anunţa că renunţă la funcţie, în favoarea calităţii de senator câştigată recent, scrie publicația eBihoreanul.ro. “Demisia lui Bungău din funcţia de rector era previzibilă”, spun jurnaliștii citați, care precizează că acesta a câştigat un mandat în Senatul Universităţii şi, potrivit legii, trebuie să decidă în ce funcție preferă să rămână.

Aflat la finalul celui de-al doilea mandat de rector, Bungău câștigă prin renunțarea la funcție o portiță pentru a candida la al treilea mandat de rector, la alegerile din luna aprilie. Amintim că Legea educației prevede, la articolul 213, că “durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete“.

Deși noua modificare a legii educației elimină orice limitare a mandatelor de rectori, numeroase organizații i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege.

Bungău a declarat eBihoreanul.ro:Eu preferam să fiu şi rector, şi senator, dar dacă nu-mi permite Carta Universităţii, am ales. Aveam un termen de 15 zile în care să decid, iar cum mandatul de senator a fost validat ieri (n.r. luni), din 1 martie nu voi mai fi rector“.

Senatul Universităţii din Oradea nu are încă un președinte, aşa că şedinţele pot fi convocate de rector, mai scrie publicația.

Descarcă de aici CV-ul lui Constantin Bungău

Până acum, ceilalți rectori care au candidat sau candidează pentru a treia oară la cea mai înaltă poziție de conducere a universității s-au suspendat din unul din mandate, pentru o perioadă scurtă, fie pentru a face din Delegația care a susținut candidatura României la Consiliul de Securitate ONU, fie pentru a îndeplini funcția de ministru al Educației.

Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș, este un caz particular: acesta candidează pentru a treia oară la funcția de rector, dar pentru prima dată ca rector al nou-înființatei Universități de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), creată prin fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, în 2018

Citește și:

 

 

 


2 comments
  1. E de-a dreptul jenantă pentru mediul universitar această cramponare de funcții.
    Profesorii, studenții și intelectualii din țară ar trebui să ia atitudine și să propună un statut clar și decent al funcțiilor într-o universitate: fără politizare, fără discriminare etnică, fără confesionalizare (vezi tendințele de la Cluj), fără nepotisme sau favoritisme. După mine ar trebui lăsat doar un concurs public, cu prezentare de proiecte concrete, fezabile, jurizat de membrii marcanți ai comunității universitare, de societatea civilă, consiliul studenților și reprezentanți ai altor școli din țară. Sistemul de vot al celor din Universitate favorizează crearea de clanuri, cu plata ulterioară (în funcție de vot) de polițe sau recompense.

    1. Stimata Doamna, dumneavoastra chiar nu ati inteles ca universitatea nu se poate dezlipi de mediul de mocirla al societatii in andamblul sau?! La noi coruptia incepe de la maternitate cand taticul se duce cu plicul de banuti la doctorul ginecoloc si neonatolog! In rest, sa traim bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul

Universitatea din California, una dintre cele mai prestigioase din SUA, va plăti aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei abuzate sexual de un medic ginecolog care a lucrat la clinica medicală din campus vreme de 35 de ani. Ginecologul, acuzat de alte 5.500 de femei de aceeași crimă

Universitatea din California (UCLA) a fost de acord să plătească aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei care susțin că au fost agresate sexual de un…
Vezi articolul

Creștere cu 12% a numărului de studenți la facultățile de Științele Educației, în ultimii 5 ani / Topul universităților din România, după numărul de studenți înscriși – raport al Ministerului Educației

Numărul studenților înscriși la facultățile de Științele Educației, în programele de licență, a crescut cu 12% în ultimii 5 ani, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului superior, elaborat…
Vezi articolul

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a…
Vezi articolul

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și femeile musulmane a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă. Surse: Răducă se va pensiona în cursul acestui an

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și despre femeile musulmane a demisionat în această după-amiază din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat Universitatea din…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul