VIDEO O nouă premieră la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10 petawați pe toată lungimea echipamentului. Zamfir: Sistemul de laseri a funcționat perfect

8.525 de vizualizări
Sursă foto: Daniel Funeriu/Facebook
Moment istoric pentru cercetare înregistrat astăzi la Măgurele, unde întreg sistemul de laseri a atins puterea de 10 petawați, pentru care a fost proiectat. Este al doilea moment ca importanță de la punerea în funcțiune a laserilor, după ce în primăvară sistemul a atins pe parcurs această putere.


Cercetătorii de la ELI-NP au testat astăzi tot echipamentul montat la Măgurele, iar laserul a ajuns la puterea de 10 petawați, adică 10% din puterea soarelui, pe toată lungimea echipamentului, ceea ce înseamnă că toată componentele laserului sunt funcționale. În primăvară, testarea a fost făcut cu doar o parte din echipament. Mai departe, urmează faza de experiment folosind toată puterea laserului, a explicat pentru Edupedu.ro, Directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir.

„Sunt trei etape: prima a fost etapa în care am testat echipamentul și am văzut că este capabil să furnizeze puterea, lucru s-a dovedit în primăvara anului trecut, a doua etapă este să aduci acest fascicul printr-un sistem de oglinzi până la partea finală a echipamentului și asta s-a făcut astăzi, iar a treia etapă este cea experimentală. Practic, astăzi s-a demonstrat că puterea de 10 petawați trece prin tot sistemul, care a funcționat perfect. Partea experimentală care va utiliza 10 petawați va avea loc probabil la începutul anului viitor”, a declarat Nicolae Zamfir.

Amintim că Zamfir a fost demis vineri seară de ministrul Monica Anisie din funcția de director al Institutului de Fizica Nucleară (institut care implementează ELI-NP, fiind instituția cu personalitate juridică), rămânând directorul ELI-NP.

Sursă foto: Daniel Funeriu/Facebook

Citește și:
Lașitatea – noua politică de stat: Ejectarea lui Nicolae Zamfir de la conducerea strategică a laserului de la Măgurele, în tăcerea deplină a României educate

5 comments
  1. Foarte suspectă tocmai acum această demonstraţie pe repede inainte a funcţionării laserului la capacitate maximă !! Dar având în vedere ca tot sistemul a fost comandat, construit si operat de francezii de la Thales era de așteptat sa reușească !! În privinţa demiterii lui Zamfir, pe lângă faptul că Zamfir este o personalitate marcantă in ale știinţei știţi că la fel de marcant și nonșalant incălca legea incă de acum 3 ani !!! Legea-i una pentru toţi indiferent de gradul de “somitate știinţifică” !!! Citiţi articolul 11 aliniatele 3 și 7 din Hotărârea de Guvern nr. 576/2016 !!!! Legea nu-i aceeași pentru toţi sau se aplică după caz ????? Întreb pentru un prieten !!!😂😂😂 [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  2. Felicitari domnului N. V. Zamfir, director IFIN-HH si ELI-NP pentru rezultatele testelor. Incet incet platforma Bucuresti-Magurele devine un pol al cercetarii romanesti, continuand activitatea stiintifica si in domeniul laserilor de mare putere. Reamintim faptul ca bugetul cercetarii este insuficient pentru a demara proiecte de cercetare de varf si de a realiza o simbioza intre sectorul de cercetare si industria din Romania care este orientata exclusiv pe “outsourcing”, fara nicio componenta de inovare care se realizeaza deocamdata doar “in afara”. Avand in vedere toate aceste aspecte, observam cu stupoare ca actuala guvernare a ales aceeasi directie de mers, neglijand in continuare problemele fundamentale din acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un profesor bun creează emoție, își construiește curriculumul în funcție de elev, nu îl reproduce: Ne aducem aminte ce emoție trăiam la o lecție pe care ne-o preda un profesor extraordinar. Acea trăire te motivează atât de tare, încât uneori îți alegi cariera așa, spune profesorul și psihologul Mircea Miclea

Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător și psiholog, a enumerat patru lucruri pe care profesorii trebuie să le știe atunci când predau: „Un…
Vezi articolul

Cercetătorul Octavian Jurma: Până la finalul lunii septembrie vom avea între 400 și 500 de copii internați cu Covid în spitale dacă trendul nu scade / Școlile și orașele nu au terenuri de sport libere pentru copii

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează că, dacă tendința actuală din pandemie se menține, până la finalul acestei luni vom avea între 400 și 500 de copii internați cu Covid…
Vezi articolul
Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

Mircea Miclea, despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Din punct de vedere social e ruinător / Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea (n.red bursa Ligia Deca acordată elevilor sub…
Vezi articolul