Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“

1.359 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Una dintre cererile cultelor a fost „rezolvată“ de parlamentarii din Comisia de învățământ din Camera Deputaților, în ședința de miercuri. Este vorba despre eliminarea obligației pentru cadrele didactice de a promova diversitatea ca resursă de învățare în școală. Alineatul respectiv a fost modificat, sensul prevederii fiind acum total diferit.

Inițial prevederea era următoarea:

„Art. 224. Personalul didactic are următoarele obligații: e) promovarea diversității, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante“

Articolul adoptat de către comisie a fost: „Personalul didactic are următoarele obligații: e) respectarea diversității pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante“.

Reamintim că eliminarea definiției diversității din proiectul legii învățământului și a promovării acesteia din setul de obligații pe care le au profesorii a fost solicitată de cultele religioase, la inițiativa Patriarhiei ortodoxe.

Ministra Educației, Ligia Deca, a lăsat de înțeles că nu va elimina din proiect aceste lucruri, aducând și argumente.

Cultele au trimis aceeași solicitare și președintelui PSD, Marcel Ciolacu. În Comisie amendamentul a fost votat de majoritate și acceptat de reprezentantul Ministerului Educației, secretarul de stat Sorin Ion.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
 1. hahahaha religia (aia care te obliga sa inveti religie in scoli, sunt impotriva educatiei sexuala etc) se crizeaza ca cineva incearca sa spele lumea pe creier…
  ipocrizie level 9999

  astea fiind spuse faptul ca s-a renuntal la articolul ala nu-i un lucru rau

 2. “Personalul didactic are următoarele obligații: e) respectarea diversității pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante.”

  Scopul respectării diversității este acela de a genera atitudini incluzive?

  Cum generează elevilor atitudini incluzive pentru a-și indeplini obligația de respectare a diversității? Cum devin cadrele didactice generatoare de atitudini inclusive? Li se oferă pregătire in acest sens sau fiecare pe cont propriu?

  Conceptul de incluziune pornește de la premisa că ar exista o categorie privilegiată sau superioară alteia. Pentru infăptuirea incluziunii se folosesc politici de caracterizare, etichetare și afirmare prin excludere și discriminare.

  In România au fost introduse astfel de programe de diversitate de câţiva ani, se văd rezultatele…

  Scopul, ideea de a proteja diversitatea culturală a fost un răspuns la temerile de omogenizare a culturii generate de procesele de globalizare. Convenţia asupra protecţiei diversităţii culturale confirma că statele europene nu se pot afirma decât colectiv împotriva SUA. https://academic.oup.com/ejil/article/19/2/241/407749

  In fapt, se pare că lobby-ul american şi-a pus semnătura pe politicile de diversitate culturală a statelor europene.

  Anul acesta cel puțin 12 state din SUA, până acum, au inceput să redacteze și aprobe proiecte de lege pentru a interzice programele de diversitate in educație.

  Ce face UE?

  https://www.washingtontimes.com/news/2023/mar/23/rise-woke-ideology-instead-meritocracy/

  https://manhattan.institute/article/abolish-dei-bureaucracies-and-restore-colorblind-equality-in-public-universities

  https://idahofreedom.org/idaho-universities-are-majoring-in-diversity-equity-and-inclusion-dogmas/

  https://www.texastribune.org/2023/04/19/texas-senate-dei-universities/

  https://www.ocpathink.org/post/independent-journalism/ou-says-dei-to-permeate-business-school

  https://abcnews.go.com/amp/Politics/wireStory/gop-states-targeting-diversity-equity-efforts-higher-ed-98633087

  https://www.11alive.com/article/news/politics/georgia-gop-senators-take-on-woke-education-anti-dei-bill/85-33bbe58c-bcac-4dfb-b88a-04a993cf4e1c

  https://apnews.com/article/ron-desantis-florida-state-government-race-and-ethnicity-b1d847ddc5e1f136b17f254f71fd15dc

 3. Atunci… de ce va deranjează posibilitatea de a alege Religia, ca disciplină optională la Bacalaureat? Încurajați diversitatea? S-au doar ce vă convine?

 4. Ministra Educației, Ligia Deca, a amintit că mottoul Uniunii Europene este ‘Uniți în Diversitate’.

  Ar trebui să ne amintim că “Acesta (mottoul) semnifică modul în care europenii s-au reunit, sub forma UE, pentru a lucra pentru pace și prosperitate, fiind în același timp îmbogățiți de numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite ale continentului.”

  “It signifies how Europeans have come together, in the form of the EU, to work for peace and prosperity, while at the same time being enriched by the continent’s many different cultures, traditions and languages.”

  https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/eu-motto_en

  A baga de seamă că în limba română semnificația mottoului a fost modificată, fiindu-i atribuit o interpretare greșită https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/eu-motto_ro

  Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene … Uniunea se bazează pe principiile democraţiei şi ale statului de drept…. nediscriminarea.

  “Uniunea contribuie la păstrarea și dezvoltarea acestor valori comune, respectând în același timp diversitatea culturilor și tradițiilor popoarelor Europei precum și identitățile naționale ale statelor membre…”

  In 2008, Armin von Bogdandy, a publicat un articol despre Diversitatea Culturală prin care intenționa să asiste, pe baza dreptului internațional, la distingerea aparenței și realității. https://academic.oup.com/ejil/article/19/2/241/407749

  In acel articol, autorul menționează că diversitatea culturală, ca preocupare a dreptului internațional, era recentă, nesusținută de suficientă practică de stat și stipulată în prea puține instrumente legale.

  Autorul arată că libertățile și legea nediscriminării promovează deja diversitatea culturală în statele membre.

  Inca de la început au existat preocupări că Uniunea ar putea afecta sau chiar distruge diversitatea culturală prin ocuparea subiectului ca fiind al său.

  Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că diversitatea este un principiu asumat de România. Prin ce instrumente legale a fost acesta asumat? Prin planuri de acțiune, inițiative?

  Din 2000 până în prezent conceptul Diversitate Culturală a suferit transformări, având în prezent o semnificație și implementare diferită față de ceea ce a fost stabilit și convenit inițial.

  In prezent, este tot mai evident că această transformare pare să fi avut loc prin implementarea unor acțiuni și politici ce nu iși aveau o bază legală. Orice încercare de introducere a conceptului de diversitate în legi are ca scop “legiferarea” acestei transformări, o credibilizare a unei transformări realizată printr-o mișcare ideologică, prin influențarea managementului național al diversității în scopul asimilarii si nu al protecției diversității, în antiteză cu principiile pe care Uniunea a fost realizată.

  https://www.eeas.europa.eu/eeas/gender-action-plan-iii-towards-gender-equal-world_en

  https://ecdpm.org/work/the-eus-gender-action-plan-principles-and-practice

  Ar trebui puse la grămadă și analizate toate planurile de acțiune, inițiative…..

 5. Excelent! Un simplu, singuratic cuvânt, un pas uriaș pentru educație! Ne-am învârtit zile în șir în jurul unui cuvânt abstract, ba să fie promovată de către profesori noțiunea respectivă, ba, acum, să fie numai respectată. Și? Cum se măsoară, cum „se cuantifică”, de ce nu tot în sens birocratic (în fișa postului!) această obligație a profesorului, eventual pentru a fi sancționat, pentru că la capitolul sancțiuni pentru cadrele didactice nu se nuanțează nimic, nu se plantează nici măcar un cuvânt care să-l apere de manifestări subiective, agresive ale beneficiarilor primari și secundari ai procesului de educație, de supărări ale mămicilor, de contestații ale notelor, de sesizări mai mult sau mai puțin întemeiate că dascălul a vorbit mai tare în clasă (agresiune verbală!), care pot conduce, până una alta, la suspendări de la clasă.
  Alo, domnilor președinți de sindicate, care ridicați vocea pentru orice, ați făcut vreo propunere în acest scop și pentru profesori, tot mai mult agresați în ultimii ani? Nu ați băgat încă de seamă că această lege repetă, prin copy paste, toate inconsecvențele mereu adăugate și amplificate ale Legii 1/2011 privitoare la statutul personalului didactic? Aceeași bulversare de la numiri și transferări, aceeași industrie a cursurilor de formare, aceleași concepte învechite în aprecierea și evaluarea carierei didactice, aceeași mașinărie vetustă, care funcționează în gol, fără nicio deschidere către recomandările și documentele europene moderne privitoare la asigurarea formării personalului didactic pe tot parcursul vieții.
  Se pare că acest capitol al Statutului personalului didactic nici nu a fost luat în discuție sau trecut peste el, fără a i se intercepta sau auzi sincopele acumulate într-un demers inerțial, care ignoră principii deja anunțate în noua lege, egalitatea de șanse, nediscriminarea, caracterul nepreferențial, respectarea autorității și a demnității profesiei de dascăl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO și FOTO „Vive la Roumanie, vive la France!” – uimirea unei eleve olimpice când vede condițiile deplorabile de cazare și masă pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția „doar după mai multe telefoane la inspectorat”, camere murdare

Între 18 și 22 aprilie, orașul Craiova a fost gazda Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, reunind elevi olimpici din toate județele cu excepția Covasnei și Harghitei, potrivit informațiilor de pe…
Vezi articolul

Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă, numită de ministrul Educației la șefia Inspectoratului Școlar Călărași. Despre Iohannis declara în 2019: “Este un penal cu imunitate absolută” / Despre România educată: “Un titlu jignitor, prin care Iohannis ne spune că nu suntem educați și că vine el să ne educe”

Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă, și președinte executiv al filialei PSD Călărași până în toamna anului trecut, a fost numită de ministrul Educației în postul de inspector școlar general al…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București cumpără, de aproape 800.000 de euro, publicitate la metrou, pe mașinile STB, panouri stradale și prin SMS pentru postul de știri Euronews România, o direcție dintr-un departament al instituției de învățământ

Universitatea Politehnica București, condusă de rectorul Mihnea Costoiu, vrea să promoveze postul TV de știri Euronews România, pe care îl deține, printr-o campanie estimată la peste 3,8 milioane de lei.…
Vezi articolul

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul