Ocupațiile de vrăjitor și astrolog pot rămâne în codul ocupațiilor, dar standardele să prevadă că aceștia nu „vorbesc cu morții”, ci că pretind – spune ministrul Daniel David, care a criticat în mod repetat pseudoștiința, pe care o califică un atac asupra democrației

352 de vizualizări
Foto: © Starblue | Dreamstime.com
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care de ani de zile militează împotriva pseudoștiinței și care recent a prezentat acest fenomen drept un atac asupra democrației, spune despre ocupații precum vrăjitor și astrolog că pot să rămână în codul ocupațiilor, dar standardele pentru acestea să prevadă că cei care le practică doar „pretind” „că vorbesc cu morții și prezic viitorul”.

„Ca ministru am cerut (…) ca atunci când se vor face standardele ocupaționale în zonele de vrăjitor, astrolog și așa mai departe, totuși să nu spunem că vorbim cu morții și prezicem viitorul. Ci că pretindem că vorbim cu morții și că… E o diferență foarte mare”, a declarat Daniel David, luni, 19 mai, la conferința de presă pentru lansarea raportului QX.

În aceeași conferință, oficialul a vorbit despre presiuni să treacă Autoritatea Națională de Calificări la ministerul Muncii. El a precizat a blocat procesul, inițiat printr-o ordonanță de urgență (OUG) pentru că, consideră ministrul Educației, „este o greșeală și pune la risc formarea la nivel de calitate a ceea ce înseamnă calificări pentru diverse ocupații”.

Declarațiile pe acest subiect, pe larg:

Daniel David: Stăm foarte prost la învățarea pe parcursul vieții. Așa cum știți. Eu ca rector de universitate sunt absolut de acord și înțeleg interesul patronatelor și interesul societății de a avea o dinamică foarte mare a ocupațiilor, că nu poți să stai numai în programele universitare. Îți trebuie niște ocupații, apar ocupații de nișă, până faci tu programul universitar și îl acreditezi la ARACIS, ai nevoie de alte demersuri pentru a-i duce pe oameni pe piața muncii prin acele ocupații. Înțeleg acest lucru. COR-ul [Codul Ocupațiilor din România – N. Red.], lista de ocupații, se află la Ministerul Muncii și este regulă. Autoritatea Națională de Calificări (ANC) este la Ministerul Educației și este regulă, fiindcă în aproape toate țările, exceptând Franța, unde e partajat cu Munca, în celelalte țări Autoritatea Națională pentru Calificări se află la Educație. Ce face autoritatea asta?

Stabilește, pentru diverse ocupații pe care le stabilește Ministerul Muncii prin discuție cu mediul – ca să spun așa, în care ar trebui să funcționeze acele ocupații – stabilește standardele, adică care sunt standardele și competențele pentru ocupația 1234, cine poate face formare, care-s condițiile de formare. Fiindcă în acest fel oferta pe care noi o avem este una calitativă, calitatea crește, iar o ocupație sau o calificare pe care o dobândești pentru o ocupație, în România, va fi recunoscută la nivelul Uniunii Europene. Ei, am simțit o presiune extraordinară, ne reîntoarcem la modelul de acum 10 sau nu știu câți ani, de a prelua Autoritatea Națională pentru Calificări în zona Ministerului Muncii, ceea ce cred că este o greșeală și pune la risc – cum spuneam – formarea la nivel de calitate a ceea ce înseamnă calificări pentru diverse ocupații.

O spun direct: sper să terminăm cu această tendință. Am descoperit cu surpriză – nici măcar n-am fost informat că se întâmplă și că este în discuție un astfel de proiect de ordonanță de urgență -, ceea ce m-a deranjat foarte tare. Sigur că am discutat cu cei din conducerea Guvernului și am blocat acest proces. Dar, repet, m-a deranjat faptul nu că cineva își dorește lucrul ăsta, ci fiindcă astăzi cineva să poată gândi să ne reîntoarcem la un model care n-a funcționat și nu funcționează nicăieri într-o manieră eficientă. Deci trebuie să fim atenți la acest lucru. Repet: eu înțelegând nevoia de a fi dinamic și de a avea ocupații dincolo de formările pe care le facem prin învățământ obligatoriu, prin liceele tehnologice sau prin universități, dar la standarde de calitate și după bunele practici internaționale. (…)

(…) Edupedu.ro: Cine a generat proiectul de OUG prin care ANC e trecută… unde? La ce minister?

Daniel David: La Ministerul Muncii.

Edupedu.ro: E aceeași instituție care deține și registrul de calificări?

Daniel David: Nu, nu, nu. COR-ul. Calificările sunt la noi, la ANC.

Edupedu.ro: Care a inventat recent ocupația de numerolog și toate cele, nu?

Daniel David: Să știți, de exemplu, dacă mă puneți să intru în detalii: ca ministru am cerut – fiindcă aveam în subordine Autoritatea Națională pentru Calificări – ca atunci când se vor face standardele ocupaționale în zonele de vrăjitor, astrolog și așa mai departe, totuși să nu spunem că vorbim cu morții și prezicem viitorul. Ci că pretindem că vorbim cu morții și că… E o diferență foarte mare. (…) Fiecare face… fiecare face ce poate”.

Foto: © Starblue | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Dar denumirea de “astronom” – cum rămâne cu ea?
    Va fi introdusă în COR sau rămânem doar cu numerologii?

  2. Întrebarea este cine le-a băgat in nomenclator si lui, prin partidul său, de ce ii e frică să le scoată?

    Cu cât da mai multe declarații cu atât devine mai penibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Triaj epidemiologic zilnic în toate școlile, la începutul orelor – Ministerul Educației cere inspectoratelor să monitorizeze îmbolnăvirile prin gripă

Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să monitorizeze evoluția cazurilor de îmbolnăvire prin gripă și infecții respiratorii în școli și grădinițe. “Astfel, în toate școlile din țară, se va efectua…
Vezi articolul

Ministrul Educației se află în vizită în SUA. Daniel David a avut întâlniri cu conducerile FMI, Atlantic Council – think-tank american cu scop de promovare a cooperării atlantice și Congressional Office for International Leadership, agenție a Congresului american: În acest context internațional complicat, extind aceste relații la un nivel mai general, întărind astfel și relațiile noastre cu SUA

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, se află săptămâna aceasta într-o vizită în SUA. Oficialul anunță că azi, la Washington DC, a avut întâlniri cu conducerea Congressional Office for International…
Vezi articolul

Premieră în mediul universitar românesc, după alegerile prezidențiale: Universitatea din București ia instituțional poziție și anunță că „respinge ferm orice formă de dictatură” și apără democrația și orientarea euroatlantică / Îndemn la alegători să nu voteze „în funcție de manipulări și promisiuni populiste”

„Universitatea din București respinge ferm orice formă de dictatură și rămâne angajată pe deplin în slujba dezvoltării unei societăți românești bazate pe valorile euroatlantice”, arată instituția într-un prim punct de…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Legalizarea Homeschooling-ului în România, „pentru situații de excepție”, este propusă de ministrul Educației, Daniel David, care anunță pașii de implementare / Constituția prevede că învățământul se desfășoară „în unități de stat, particulare și confesionale”

Ministrul educației Daniel David vrea legalizarea homeschooling-ului în România. Acesta ar urma să se desfășoare „sub umbrela” unei școli care să monitorizeze progresul elevului, cu evaluări independente și raportări din…
Vezi articolul
Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime

OFICIAL Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2025-2026 / Pașii prin care se aprobă câte clase are fiecare școală, profil, specializare și numărul maxim de elevi

Până pe 7 februarie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2025-2026 în format scanat, deși datele se încarcă integral în SIIIR – Sistemul informatic…
Vezi articolul