OECD: Ţara care îşi plăteşte cel mai bine profesorii

4.876 de vizualizări
SURSA: menej.gouvernement.lu
Un profesor cu 15 ani experienţă, care predă la un gimnaziu din Luxemburg, a castigat anul trecut, în medie, peste 116.000 de dolari pe an. Transformată în lei, suma ar însemna aproximativ 39.000 de lei pe lună. Cu 40% mai mult decât profesorii din Germania, care sunt pe locul al doilea în lista OECD. România nu a participat la acest studiu.

Ţările europene domină vârful clasamentului salariilor din Educaţie, şase state din primele zece fiind de pe “bătrânul continent”. Doar Coreea de Sud, Statele Unite, Canada şi Australia sparg “monopolul” european.

Sistemul trilingv din Luxemburg

În Luxemburg se vorbesc trei limbi. Limba națională este luxemburgheza, limba legislativă este franceza, iar limbile administrative și judiciare oficiale sunt franceza, germana și luxemburgheza. Mai mult decât atât, limbile vorbite de imigranți (precum portugheza și italiana), precum și engleza, câștigă importanță.

Acest multilingvism se reflectă în sistemul de învățământ. În timp ce limba germană este principala limbă de învățare în școala elementară și în învățământul secundar inferior, cele mai multe materii din învățământul secundar superior sunt predate în franceză.

În consecință, Luxemburgul are cea mai mare pondere de studenți care nu vorbesc acasă, limba în care învaţă la şcoală, potrivit Eurydice. De asemenea, are cel mai mare număr de limbi străine învățate pe elev. Timpul anual de instruire pentru limbile străine îl depășește pe cel al tuturor celorlalte țări.

Raportul OECD a măsurat salariile profesorilor după ciclul şcolar în care predau, după anii de vechime şi după minimele şi maximele grilei de salarii.

În Grafic vedeţi salariile profesorilor de gimnaziu, liceu şi învăţământ primar, cu 15 ani vechime. Potrivit metodologiei, este vorba despre salariile medii brute, înainte de aplicarea deducerilor fiscale.

Rezultatele Luxemburgului la testele PISA 2015 arată că elevii de 15 ani au obținut, în medie 484 de puncte la matematică, citire și științe. Pe o scală de la 556 maximum până la 332 minimum. Clasarea României a fost în zona punctajului 440.

FOTO: menej.gouvernement.lu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe noua Lege a tinerilor / Printre prevederile criticate de Weber este posibilitatea schimbării destinației bunurilor: ”Poate avea ca efect schimbarea totală a destinației, în detrimentul tinerilor, spre exemplu în scop comercial”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională a României pe noua Lege a tinerilor, spunând că anumite prevederi din lege ”au consecințe negative asupra raporturilor juridice, precum și asupra…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

Ministrul Educației, despre scandalul de la Colegiul Gojdu, unde directorul a fost schimbat din pix: „Inspectorul general poate să aplice această sancțiune pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs”, dar „nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale”

Măsura inspectoratului a fost luată în condiții legale, dar nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat pentru…
Vezi articolul