OECD: Ţara care îşi plăteşte cel mai bine profesorii

4.908 vizualizări
SURSA: menej.gouvernement.lu
Un profesor cu 15 ani experienţă, care predă la un gimnaziu din Luxemburg, a castigat anul trecut, în medie, peste 116.000 de dolari pe an. Transformată în lei, suma ar însemna aproximativ 39.000 de lei pe lună. Cu 40% mai mult decât profesorii din Germania, care sunt pe locul al doilea în lista OECD. România nu a participat la acest studiu.

Ţările europene domină vârful clasamentului salariilor din Educaţie, şase state din primele zece fiind de pe “bătrânul continent”. Doar Coreea de Sud, Statele Unite, Canada şi Australia sparg “monopolul” european.

Sistemul trilingv din Luxemburg

În Luxemburg se vorbesc trei limbi. Limba națională este luxemburgheza, limba legislativă este franceza, iar limbile administrative și judiciare oficiale sunt franceza, germana și luxemburgheza. Mai mult decât atât, limbile vorbite de imigranți (precum portugheza și italiana), precum și engleza, câștigă importanță.

Acest multilingvism se reflectă în sistemul de învățământ. În timp ce limba germană este principala limbă de învățare în școala elementară și în învățământul secundar inferior, cele mai multe materii din învățământul secundar superior sunt predate în franceză.

În consecință, Luxemburgul are cea mai mare pondere de studenți care nu vorbesc acasă, limba în care învaţă la şcoală, potrivit Eurydice. De asemenea, are cel mai mare număr de limbi străine învățate pe elev. Timpul anual de instruire pentru limbile străine îl depășește pe cel al tuturor celorlalte țări.

Raportul OECD a măsurat salariile profesorilor după ciclul şcolar în care predau, după anii de vechime şi după minimele şi maximele grilei de salarii.

În Grafic vedeţi salariile profesorilor de gimnaziu, liceu şi învăţământ primar, cu 15 ani vechime. Potrivit metodologiei, este vorba despre salariile medii brute, înainte de aplicarea deducerilor fiscale.

Rezultatele Luxemburgului la testele PISA 2015 arată că elevii de 15 ani au obținut, în medie 484 de puncte la matematică, citire și științe. Pe o scală de la 556 maximum până la 332 minimum. Clasarea României a fost în zona punctajului 440.

FOTO: menej.gouvernement.lu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrieri deschise: concursul național de robotică Nextlab.Tech 2024, înscris în calendarul Ministerului Educației / Gratuit oferite participanților: 300 de kit-uri de roboţi, lecţii şi sesiuni de Roboajutor, Robocaravană în școli (P)

Înscrierile pentru ediția 2024 a concursului de robotică școlară Nextlab.Tech au demarat! Ca noutate, anul acesta organizatorii vor realiza o Robocaravană care va circula prin școli să ajute elevii să…
Vezi articolul

Premierul Ciucă îndeamnă „întreg personalul din educație” să revină la catedră, deși profesorii și angajații protestează în școli. Șeful Executivului anunță că „rămânem deschiși dialogului” cu sindicatele, fără vreo propunere concretă

Nicolae Ciucă a pus din nou o postare pe Facebook, un mesaj în care salută adoptarea legilor Educației și are câteva referiri la situația tensionată din școli, unde luni a…
Vezi articolul

Ligia Deca, la semnarea contractului prin PNRR a campusului dual la Oradea, care este aproape gata: Peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor / Din această toamnă, elevii de clasa a IX-a vor putea urma aici ruta mecanică, construcții sau automatizări, promit autoritățile

Primul contract pentru finanțarea unui campus dual prin PNRR a fost semnat vineri, 25 august, de ministrul Educației la Oradea, acolo unde deja autoritățile locale au început construcția campusului cu…
Vezi articolul

Definitivat 2022. Miercuri, 20 iulie, are loc proba scrisă. Intrarea candidaților se face până la ora 8, iar plicurile cu subiectele vor fi desfăcute la 10 / Pentru redactarea lucrărilor se folosește cerneală sau pix de culoare albastră

Proba scrisă a examenului de Definitivat 2022 este organizată miercuri, 20 iulie, potrivit calendarului oficial. Conform metodologiei, proba scrisă începe la ora 9 și durează 4 ore. Plicurile cu subiectele…
Vezi articolul