OFICIAL Deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat

8.127 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Hotărârea de Guvern care aprobă „desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară” a fost publicată în Monitorul Oficial. Nu se face nicio diferențiere între instituțiile private și cele de stat, toate putând fi deschise copiilor. 

Măsura ar trebui să intre în vigoare pe 15 iunie, dar la acest moment nu există un ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, prin care să se stabilească regulile pentru deschiderea acestor instituții. 

Hotărârea de Guvern 465/2020 prevede:

”Prin excepție de la pct. 1, se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Reamintim că inițial președintele Klaus Iohannis a anunțat deschiderea doar a unităților private, dar șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, a declarat, ieri pentru Edupedu.ro: “Nu există nicio diferență la nivel de reglementare între creșe, grădinițe, after school-uri private sau de stat. Din punctul acesta de vedere, creșele și grădinițele de stat, de regulă, pe perioada vacanței școlare erau închise, fiind deschise doar anumite unități preșcolare. 

În perioada aceasta, decizia [pentru grădinițele și creșele de stat] este la nivelul autorităților locale – dacă se consideră necesar ca unele dintre aceste unități preșcolare să fie deschise și să asigure permanența pentru copiii care nu pot să rămână acasă pe perioada vacanței școlare”.

Nu există normele pe care unitățile de învățământ trebuie să le îndeplinească, atrage atenția viceprimarul Brașovului Costel Mihai.

Nu există nici norme metodologice sau reguli ce trebuie impuse pentru redeschiderea creșelor. Totodată, nici Direcția de Sănătate Publică Brașov nu a stabilit fluxurile și procedurile pentru creșe.

Singurele documente pe care le avem acum la dispoziție sunt recomandările Organizație Mondiale a Sănătății și un Ghid pregătit de UNICEF România, instituție care este partener al Primăriei Brașov în mai multe proiecte ce vizează educația timpurie, dar colaborează și cu Guvernul României“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doar una din trei grădinițe are materiale pentru activități artistice și mai puțin de jumătate – pentru activități de tip STEM / Infrastructura educației timpurii e într-o situație “îngrijorătoare” – studiu despre grădinițele din România

Nevoile grădinițelor din sistemul românesc de educație timpurie, situat mult în urma celorlalte țări europene din punct de vedere al participării copiilor și din cel al investițiilor, se întind de…
Vezi articolul

Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului…
Vezi articolul

Trecerea creșelor Sinaia și Ciobănașul din sectorul 2 la ministerul Educației de la 1 ianuarie, doar pe hârtie. Angajații spun că nu au primit încă noile contracte de muncă și nu își cunosc salariul / Au fost sesizați inspectorii de protecție a muncii pentru neregulile din creșe

Creșele Sinaia și Ciobănașul din sectorul 2, care până anul trecut erau în subordinea primăriei, adică mai exact DGASPC, au trecut de la 1 ianuarie 2023 în subordinea ministerului Educației,…
Vezi articolul