OFICIAL Din toamnă, elevii vor primi în fiecare zi lapte sau produse lactate / Directorii de școli răspund de respectarea condițiilor de igienă

7.617 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Din toamnă, copiii vor primi la grădiniță și la școală 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate, față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de produs lactat, conform unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Spre deosebire de anul școlar 2022-2023, bugetul acestui program crește cu aproape 30%.

Este vorba despre Hotărârea nr. 652 din 3 august 2023 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024. 

Programul este pentru cei 1.880.615 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat, după cum se arată în nota de fundamentare.

În anul școlar 2023-2024, bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României este în valoare de 742.617.000 de lei (pentru anul școlar 2022-2023, suma totală a fost de 578.258.000 lei. Creșterea fața de anul școlar 2022-2023 este de 164.359.000 lei, ceea ce înseamnă o creștere față de anul școlar precedent de circa 28,5%).

Conform Hotărârii de Guvern, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este după cum urmează:

a) 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume;

b) 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;

c) 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Raportând sumele la cele de anul trecut, Guvernul alocă aceeași bani. În luna noiembrie a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care a crescut cu 0.12 bani suma pentru porția de lapte și produse lactate. Concret, la începutul anului școlar 2022-2023, porția de lapte de consum și produse lactate era de 0.99 lei, iar din noiembrie 2022 a ajuns la 1.11 lei.

Câte porții primește un elev/copil de grădiniță

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii.

Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de produs lactat, după cum se arată în nota de fundamentare.

Se pot distribui: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, ţelină de rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi, în porţii de cel puţin 100 grame pentru fructe şi cel puţin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.

Directorii de școli răspund de respectarea condițiilor de igienă

Directorii unităţilor de învăţământ răspund de respectarea condiţiilor de igienă privind primirea, depozitarea şi distribuţia produselor, după caz, precum şi de întocmirea evidenţelor prezenţei preşcolarilor/elevilor la distribuţia produselor şi la desfăşurarea măsurilor educative.

Pentru aceasta, directorii de școli vor nominaliza una sau mai multe persoane aparţinând personalului didactic sau personalului educativ, după caz, care îndeplinesc și respectă normele de igienă, conform legislaţiei în vigoare, potrivit notei de fundamentare.

Conform sursei citate, depozitarea produselor în unităţile de învăţământ se face în spaţii special amenajate pentru depozitarea/păstrarea produselor în condiţii de igienă, dotate, după caz, cu echipamente frigorifice, monitorizate din punct de vedere al temperaturii.

Școlile care nu au condiții de depozitare și copiii cu intoleranță la gluten și/sau lactoză

Dacă unităţile de învăţământ nu dispun de condiţiile de depozitare adecvate, porţia/porțiile de produse lactate se pot înlocui cu o porţii de lapte.

Copiii cu intoleranţă la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor.

Art. 6. – „La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii sau elevii care suferă de intoleranţă la gluten şi/sau lactoză şi/sau la orice alt ingredient sau compus şi/sau la orice produs distribuit conform prevederilor art. 3 alin. (3) sau degustat conform prevederilor art. 5 alin. (3) vor beneficia de produse adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la art. 3 alin. (1).”

„Școala altfel” și „Săptămâna verde”

În nota de fundamentare apare că dreptul de a primi produsele acordate gratuit, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar, îl au numai preşcolarii şi elevii prezenţi la cursuri. Pentru a corecta deficienţele actualelor programe şi a clarifica noţiunea de „elev prezent la cursuri”, în programul pentru şcoli al României, prin preşcolar/elev prezent la cursuri se înţelege preşcolarul/elevul care a frecventat cel puţin o oră de curs în ziua de distribuţie.”

Art. 9 – „(11) Prin excepție de la prevederile alin.(4), prin preșcolar/elev prezent la cursuri se înțelege și preșcolarul/elevul care a participat la cel puțin o oră de activitate didactică în cadrul programelor «Şcoala altfel» şi «Săptămâna verde», preșcolarii/elevii prezenți care efectuează excursii sau tabere pot consuma o porție de produs în ziua/zilele respective, situație în care ajutorul financiar al Uniunii Europene nu se solicită pentru cantitățile aferente.”

De ani de zile, lapte și cornul ajung cu întârziere în școli din cauza birocrației sau a lipsei de ofertanți

În fiecare an, elevii primesc cu întârziere produsele la școală. Spre exemplu, în anul școlar 2022-2023, licitațiile au fost sistate în 12 județe, pentru că lipseau ofertanții.

Pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs, prin H.G. nr. 640/2017.

Edupedu.ro a scris că Programul european de Lapte în școli, este “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în 2022.

Aproape 400 de mii de copii nu au primit la școală deloc lapte sau produse lactate, în anul școlar 2021-2022, arată datele Ministerului Agriculturii, la cererea Edupedu.ro. Elevii din 7 județe nu au primit lapte și produse lactate în semestrul 1, iar în semestrul 2 nu au primit produsele lactate elevii din 4 județ

În România, programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002, ca un program social, și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent, este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget.

Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene

Citește și:
De anul școlar viitor, copiii vor primi în fiecare zi lapte sau produse lactate. Bugetul pentru lactate aproape s-a dublat – proiect adoptat de Guvern
Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit Ministerului Agriculturii / Pentru anul școlar în curs încă se mai desfășoară licitații în unele județe, spune un distribuitor de lapte
DOCUMENTE Sondaj derulat în școli de Ministerul Agriculturii pentru programele de lapte și fructe, finanțate din fonduri europene. Instituția trebuie să trimită un raport de evaluare Comisiei Europene, pentru perioada 2017-2022, până pe 1 martie
În școlile din județul Cluj, elevii primesc corn, biscuiți și fructe, în cadrul programului pentru alimentație sănătoasă în școli / La licitația pentru lapte, nimeni nu participă
Programul european de Lapte în școli, “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an
Niciun elev din județul Iași nu primește la școală lapte, corn sau fructe prin programul Guvernului pentru o alimentație sănătoasă: Licitațiile abia sunt în curs de derulare, deși școala a început de 3 luni
La trei luni de la începerea școlii, niciun elev din județul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la școală, așa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului școlar / La licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată
Elevii din 12 județe nu mai primesc lapte și alte produse lactate. Guvernul vrea să crească prețul pentru porția de lapte cu 0.12 lei – proiect

3 comments
 1. De foarte mulți ani, în loc de cornul preferat, elevii primesc niște biscuiți greu de mestecat și, de 3 ori pe săptămână, un lapte “artificial”(ambalajul poate sta deschis o saptamână fără a se acri). Produsele nu sunt consumate integral de majoritatea elevilor( bani risipiți aiurea).
  Înainte de 2011 se mai ofereau, lângă corn, și produse lactate: brânză, iaurt. De 12 ani nu am mai auzit de așa ceva.
  Regretabil!

 2. O să…

  Anul acesta, în Gorj NU s-a distribuit lapte pentru că nimeni n-a participat la licitații (CJ a încercat de mai multe ori, n-a venit nimeni).

  Asta în timp ce avem (zilele astea) producători autohtoni de lapte care spun că trebuie să-l arunce pe câmp că n-au cui să-l vândă și nu vor să lase din preț ca să scape de rezerve.

  Ca la noi, la nimeni. Chiar vreau să văd dacă anul ăsta se duce careva la licitații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Echipa de liceeni care reprezintă România în competițiile internaționale de robotică a plecat miercuri seara în Rusia / Însoțitorul lor, Ionuț Panea de la ASE București: Am fost și acum o lună tot acolo… știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa de Ucraina

Echipa clubului de robotică Autovortex, formată din 7 tineri și un însoțitor, asistentul universitar Ionuț Panea de la ASE, a plecat miercuri seară la Sankt Petersburg, cu un ultim zbor…
Vezi articolul

VIDEO Un europarlamentar român anunță „Yo! – Rezoluția pentru Tineri”, într-un clip nonconformist cu “trompete” și cu explicații despre ce înseamnă și cum a fost experiența lui ca raportor în acest domeniu

Investiții în sprijinul “generației lockdown”, și politici pentru integrarea pe piața muncii și dezvoltarea competențelor pentru viitor sunt sprijinite printr-o “Rezoluție pentru Tineri”, propusă și coordonată de europarlamentarul român Dragoș…
Vezi articolul