Material susținut de Simultan

Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit Ministerului Agriculturii / Pentru anul școlar în curs încă se mai desfășoară licitații în unele județe, spune un distribuitor de lapte

1.912 vizualizări
Foto: © Inuella365 | Dreamstime.com
Aproape 400 de mii de copii nu au primit la școală deloc lapte sau produse lactate, în anul școlar 2021-2022, arată datele Ministerului Agriculturii, la cererea Edupedu.ro. Potrivit Programului pentru școli al României, toți elevii de grădiniță, școală primară și gimnaziu trebuie să primească de 3 ori pe săptămână lapte și produse lactate, fructe tot de două ori pe săptămână și, zilnic, produse de patiserie. În realitate, sunt peste 1.900.000 de elevi care ar fi trebuit să beneficieze de aceste produse săptămânal, însă nu toți le-au primit pe toate. Programul a început cu întârziere de luni de zile și anul trecut. Dragos Costache, director dezvoltare al firmei Simultan, care distribuie lapte în școli, explică pentru Edupedu.ro că în prezent, în luna martie 2023, în modul 4 din 5 al anului școlar în curs, încă sunt județe unde se desfășoară licitații și a dat ca exemplu, județul Giurgiu.
  • Prin Programul pentru școli al României, țara noastră primește fonduri europene pentru lapte, fructe și legume, iar produsele de patiserie sunt achitate din bugetul de stat.

Aproape 400 de mii de elevi nu au primit lapte sau produse lactate în anul școlar 2021-2022, potrivit răspunsului Ministerului Agriculturii trimis la solicitarea Edupedu.ro.

Mai exact, din totalul de 1.903.851 de elevi și preșcolari, care potrivit Hotărârii Guvernului nr. 881/2021 ar fi trebuit să primească lapte și produse lactate la școală anul școlar trecut, aproape 400.000 de elevi nu le-au primit. În multe județe programul a început târziu din cauza licitațiilor anulate la care nu au participat furnizorii. Elevii din 7 județe nu au primit lapte și produse lactate în semestrul 1, iar în semestrul 2 nu au primit produsele lactate elevii din 4 județe. Ministerul Agriculturii nu a precizat și care sunt aceste județe.

“În semestrul 1, au fost distribuite lapte şi produse lactate în 34 de judeţe şi 5 comune, oraşe şi municipii.

În semestrul 2, au fost distribuite lapte şi produse lactate în 37 de judeţe şi 11 comune, oraşe şi municipii”, potrivit răspunsului ministerului.

Sursa: Răspunsul Ministerului Agriculturii pentru Edupedu.ro

În total, doar 1.515.537 de copii din 21.057 de școli au beneficiat în realitate de lapte și produse lactate, mai arată răspunsul Ministerului Agriculturii. Nici fructe sau legume nu au primit puțin peste 400 de mii de elevi.

De precizat, deși “Programul pentru școli al României” cuprinde atât componenta de lapte cât și fructe și legume, elevii au primit fie fructe, fie doar lapte, sau produse de patiserie, din cauza licitațiilor care se fac separat. În multe cazuri licitațiile au fost reluate de mai multe ori pentru că nu exista interes din partea furnizorilor din cauza costurilor ridicate pentru distribuirea laptelui, care nu sunt acoperite de banii primiți prin program.

Ministerul Agriculturii spune totuși că elevii au primit lapte şi produse lactate de 3 ori pe săptămână (de 2 ori lapte şi o dată produs lactat), iar durata distribuţiei de fructe, lapte şi produse lactate a fost cuprinsă între 2 şi 34 de săptămâni de şcoală.

Nici măsurile educative prinse în acest program nu au fost aplicate pe deplin. Școlile dintr-un singur județ au implementat măsuri educative aferente distribuţiei lapte şi produse lactate, iar în semestrul 2, în 5 judeţe, mai precizează Ministerul Agriculturii.

Valoarea ajutorului financiar plătit din fonduri europene pentru pentru măsurile educative aferente distribuţiei de lapte şi produse lactate a fost de 88.512 de euro.

Pentru lapte, fructe și legume în școli statul primește ajutor de la Uniunea Europeană

Valoarea ajutorului financiar plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), pentru distribuţia de lapte şi produse lactate, a fost de 10.313.368 euro în anul școlar 2021-2022. Pentru anul în curs, 2022-2023, ajutorul a crescut, la 11.303.390 euro.

Conform Ministerului Agriculturii, în anul școlar trecut a fost distribuit lapte proaspăt şi UHT, iar greutatea medie pe porţia de lapte a fost 0,200 litri. Laptele oferit prin programul pentru școli este la fel calitativ ca cel din magazin, diferența constă doar în cantitatea de grăsime. “Laptele din magazin este de 3,5% grăsime sau 1,5%. Cel pentru copii trebuie să fie de 1,8%. Pe cutie e impregnat „produs distribuit gratuit, a nu se comercializa. Costurile cele mai mari sunt cu materia primă”, explică pentru EduPedu.ro, Viorel Donosă, producător de lactate, director al companiei Ilvas S.A. din Vaslui.

Pentru distribuţia de produse lactate, a fost distribuit în principal iaurtul, iar greutatea medie pe porţia de produs lactat a fost 0,125 kg, mai precizează Ministerul Agriculturii.

Distribuitorii spun că abia mai pot susține programul din cauza lipsei de predictibilitate

Pe anul în curs, în data de 6 martie, încă mai sunt județe unde licitațiile sunt în desfășurare, cum ar fi în județul Giurgiu, spune pentru Edupedu.ro, Dragos Costache, director dezvoltare al firmei Simultan, care distribuie lapte în școli.

“În decembrie, când am semnat contractul cu autoritățile din Giurgiu se preciza clar că distribuim și iaurt, însă s-au răzgândit și ne-au spus că nu pot primi iaurt în școli pentru că nu au unde să îl depoziteze, spre deosebire de laptele UHT care nu care nevoie să stea la frigider. Acum suntem în proces birocratic să vedem ce putem distribui pentru că noi trebuie să le dăm copiilor și iaurt, dar ei nu au unde să îl țină în condiții optime”, explică pentru Edupedu.ro, Dragos Costache. La fel ne cereau și cei din județul Călărași, dar acolo nu am apucat să încheiem contract.

O altă problemă care a blocat licitațiile anul acesta este legată de costuri, scria Edupedu.ro, în decembrie. Datele transmise de ministerul Agriculturii nu reflectă realitatea, mai spune Dragoș Costache. Potrivit acestora, costul mediu pe porţia de lapte şi produs lactat distribuite a fost 0,10 euro, adică 0,49 de bani. Însă anul trecut, Guvernul plătea 0,99 lei pe porția de lapte.

  • Anul acesta, din cauza prețului prea mic, în 12 județe licitațiile au fost sistate pentru că lipseau ofertanții, iar pe 16 noiembrie 2022, Guvernul a majorat până la 1,11 lei prețul pe porție, prin H.G. nr. 640/2017.

Directorul de dezvoltare al firmei Simultan mai acuză ministerul Agriculturii că nu îi consultă în privința niciunui aspect legat de desfășurarea Programului de distribuire a laptelui în școli, deși ei sunt principalul element. “Nu ne întreabă nimeni nimic, de atâția ani de când se desfășoară programul, nici măcar nu știm dacă va mai continua și anul viitor. Avem nevoie de predictibilitate”, spune Dragoș Costache.  

Soluții posibile pentru deblocarea programului, într-o inițiativă legislativă

În luna septembrie 2022, a fost depusă la Senat o propunere legislativă inițiată de deputatul Cătălin Teniță, prin care se propune modificarea Programului pentru Școli (Lapte, corn și fructe). Propunerea care a trecut de Senat și urmează votul în Camera Deputaților, prevede printre altele, câteva măsuri pentru a debloca programul.

Una ar fi ca Guvernul să indexeze anual cu rata inflației prețurile pentru laptele oferit în școli. “Acest lucru nu s-a întâmplat din 2007”, atrăgea atenția un alt distribuitor de lapte: “Dacă ar fi actualizat an de an cu rata inflației, nu s-ar fi ajuns la situația de acum. Pentru a fi cât de cât profitabil pentru un producător, prețul ar trebui să fie undeva la 1,30 lei, dar nu pot face un buget pe un an de zile. De exemplu, în vară am încheiat contracte de lapte la un preț și, la jumătatea lunii septembrie, a trebuit să majorez prețurile, pentru că toți fermierii s-au reorientat spre prețuri mai mari, fiind criza laptelui producătorii au găsit alți clienți care plăteau mai mult pe lapte decât oferă statul pentru laptele copiilor. Am suferit în decurs de patru luni de zile două majorări de preț la materia primă – în septembrie una și una de la 1 noiembrie. Deci s-ar putea peste patru luni să nu mă mai încadrez nici în prețul de 1,30 lei“, mai spunea reprezentantul companiei de lactate.  

Proiectul de modificare a Ordonanței Guvernului precizează cu cât au crescut costurile de producție, între iulie 2021 și iulie 2022: Laptele ca materie primă este mai scump cu 68%, prețul ambalajului de carton a crescut cu 12% (calculat în funcție de preț per 1000 buc.), pentru paiele de plastic / hârtie se plătește mai mult cu 325% (calculat în funcție de preț per 1000 buc.), pentru facturile la gaze naturale, cu 148% mai mult, energie electrică costă cu 42%, motorina pentru transport este mai scumpă cu 41%.   

O altă propunere din inițiativa legislativă se referă la creșterea la 5 porţii pe săptămână/copil de lapte și produse lactate (de la 3 porţii în prezent), cornul şi celelalte produse de panificaţie să fie diversificate şi cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producţie, toate produsele să fie asigurate pe un lanţ de distribuţie accesibil producătorilor locali, iar regulile privind licitaţiile din program să fie formulate astfel încât să permită brutăriilor şi micilor producători locali, care au capacitate de distribuţie mai redusă, să depună oferte. 

Proiectul a primit în decembrie avizul comisiei de sănătate și de atunci proiectul nu a mai avansat în parcursul legislativ.

Programul prin care se oferă lapte, fructe și legume în școli ar trebui să înceapă la timp anul viitor, o dată cu începerea anului școlar 2023-2024 – proiect

Deși producătorii spun că încă nu au fost anunțați dacă programul va continua, Ministerul Agriculturii precizează pentru EduPedu.ro că “Programul pentru școli al României” va continua și pentru anul școlar 2023-2024 și a lansat în dezbatere un proiect prin care să alinieze unele modificări ale legislației europene, la cea românească, ceea ce ar permite ca Programul să poată fi aplicat de la începutul anului școlar, fără întârzieri. Pentru asta, România ar fi trebuit să trimită Comisiei Europene până la data de 31 ianuarie o cerere de ajutoare din partea Uniunii pentru anul școlar următor. Proiectul a fost pus în dezbatere de ministerul Agriculturii aproape o lună mai târziu, pe 24 februarie. EduPedu.ro a trimis o solicitare Ministerului Agriculturii pentru a afla dacă a fost trimisă în timp util cererea de ajutoare, adică până în 31 ianuarie 2023.

În baza numărului de elevi comunicat de Ministerul Educației, România primește din 2017 acest ajutor FEGA pentru fructe şi legume şi pentru lapte.

Informații de context

H.G. nr. 640/2017 precizează că toți elevii preșcolari și școlari din clasele primare și gimnaziu primesc “gratuit pe parcursul unei săptămâni, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.

Se acordă gratuit pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/ preșcolar/elev”.

Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, în acest an școlar, 2022-2023, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz, potrivit legii.

În România, programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe partea de lapte, fructe și legume, iar produsele de panificație, de la bugetul național. 

Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene

DOCUMENT Descarcă Hotărârea de Guvern (HG) pentru stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru școli al României 2021-2022:

Foto: © Inuella365 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Programul lapte și fructe în școli 2023-2024, pus în consultare din februarie, de Ministerul Agriculturii, pentru ca elevii să primească produsele din prima zi de școală, în septembrie, după ce în anul trecut întârzierile au fost de luni de zile
Programul european de Lapte în școli, “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătire gratuită pentru Evaluarea Națională susținută prin campania “Oferă Educație” – 300 de lecții video, exerciții și teste omologate de Ministerul Educației, resurse educaționale inovative și interactive (P)

Peste 3.300 de elevi de clasa a VIII-a din 150 de școli din mediul rural, din județele Argeș, Constanța și Dâmbovița, au primit acces gratuit la programele de pregătire la…
Vezi articolul

Material susținut de Nextlab.tech

VIDEO FOTOGALERIE Finala concursului Nextlab.tech. Andrei Muntean, câștigător premiul III: Am făcut un robot util pentru casă. Mama avea nevoie de această automatizare / Profesorul Alin Zamfiroiu, președintele comisiei de organizare: Dorim să schimbăm atitudinea oamenilor față de învățământ și cunoaștere

Părinți, profesori și voluntari au fost alături de cei peste 270 de elevi care au participat pe 9 decembrie la finala Nextlab.tech, cel mai mare concurs de robotică școlară din…
Vezi articolul