OFICIAL Examenul de certificare la postliceale nu mai are loc. Proba practică și proba scrisă se echivalează, iar susținerea proiectului va fi online

36.955 de vizualizări
Examenul de certificare la postliceale
Foto: Pexels.com
Examenul de certificare a absolvenților învățământului postliceal, atât proba practică, cât și proba scrisă, se echivalează după anumite formule cu mediile din anii de studiu, potrivit unui Ordin de Ministru publicat azi în Monitorul Oficial. Proba proiectului se va susține online, iar proiectul va fi trimis în format pdf. la instituția de învățământ. Doar cei care nu au internet sau calculator vor fi chemați la școală să susțină proiectul în condiții de siguranță sanitară.

Examenul de certificare a absolvenților învățământului postliceal constă în realizarea și susținerea unui proiect. Proba practică și proba scrisă se echivalează – asta prevede prima modificare apărută în Monitorul Oficial.

Examenul de certificare la postliceale

Felul în care se schivalează proba practică și proba scrisă cu modulele și mediile din timpul anilor de studiu este detaliată în actul oficial:

  • proba practică a examenului de certificare a calificării profesionale se echivalează prin calculul mediei aritmetice a mediilor modulelor care conțin instruire practică, pregătire practică sau învățământ clinic din planurile de învățământ pentru anul I (calificării profesionale cu durata studiilor de un an), anii II și III (calificări profesionale cu durata studiilor de doi ani sau I, II și III (calificare profesională cu durata studiilor de trei ani), după formula din documentul de mai jos.
  • proba scrisă a examenului de certificare a calificării profesionale se echivalează prin calculul mediei aritmetice a mediilor tuturor modulelor din planurile de învățământ tot după o formulă pe care o găsiți în documentul de mai sus.

Depunerea proiectului

Proiectul pentru examenul de certificare se trimite online, în format pdf., urmând a fi arhivat în format digital și păstrat timp de trei ani. În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului pe adresa de e-mail a unității acesta va fi depus fizic la secretariatul instituției, prevăd normele.

Susținerea proiectului în cadrul examenului de certificare a calificării profesionale se face online.

În situațiile în care elevii nu dețin calculatoare, laptop-uri, tablete, telefoane și sau nu au conexiune la internet și nu este posibil organizarea și susținerea online a proiectului, instituția de învățământ sau centrul de examen va asigura condițiile necesare desfășurării probei cu respectarea strictă a măsurilor de prevenirea îmbolnăvirii.

Foto: pexels.com


6 comments
  1. Si reatestare pt asistent farmacie ? 500 ore practica ? Doar în farmacia spitalului? Alte farmacii nu sunt bune ?

  2. Deci poti sa devii asistent medical fara examen dar celor din clasele a 8-a si a 12-a nici in ruptul capului nu vrea doamna Demisie sa le echivaleze media… Chiar nu mai stiu ce sa scriu…

    1. exact, s-au anulat absolut toate examenele de orice fel in afara de e.n. si bac. niste lipsiti de realitate, se va muri pe capete si vor spune “n-am stiut” si vor arunca vina pe altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția studenților la creșterea vârstei de pensionare în universități: O frână suplimentară în modernizarea universităților, accentuată de nesancționarea neperformanței

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică intenția Guvernului de a introduce posibilitatea prelungirii calității de titular până la 70 de ani pentru cadrele didactice din învățământul superior la latitudinea exclusivă a…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul

Modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată. Consiliile de administrație ale școlilor hotărăsc în perioada 21-22 august, potrivit metodologiei-cadru. Care sunt condițiile pentru profesori

În perioada 21-22 august, consiliile de administrație ale școlilor pot să hotărască modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Este vorba…
Vezi articolul