OFICIAL Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum

12.132 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Inspectoratele școlare sunt cele care o să stabilească viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.

Viabilitatea posturilor înseamnă perioada pe care se poate încheia un contract de muncă pe acel post. Când viabilitatea unui post este de 4 ani sau mai mare, atunci acel post devine titularizabil. Acest lucru înseamnă că cel care este admis și repartizat în urma concursului încheie contract pe perioadă nedeterminată.

Art. 32 – „(2) Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor se stabileşte de consiliul de administraţie al ISJ/ISMB, la propunerea consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru de învăţământ în vigoare, de proiectele planurilor de şcolarizare, de evoluţia demografică la nivel local şi în concordanţă cu documentele strategice elaborate de unităţile de învăţământ. Un post didactic/o catedră este viabil(ă) în condiţiile în care poate fi constituit(ă) cel puţin pe durata unui nivel de învăţământ”, prevede metodologia.

Foto: Captură metodologie mobilitate 2024-2025

Reamintim, pe 5 august 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, spunea într-un interviu publicat de Edupedu.ro că școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu scot posturile la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: „Aici avem o problemă de sistem”, spunea oficialul.

„Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele”, a spus Ligia Deca.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar
OFICIAL Proba scrisă de la Titularizare 2024 este programată pe 17 iulie. Calendarului complet al concursului

5 comments
  1. Abia le mai da de lucru si inspectorilor, ca au taeat destula frunza la caini.

    De i-ar pune sa tina si orele pana prin noiembrie cand se termina cu angajatul suplinitoriloe ar fi bine. Asa vreo 50 de ore de predare saptamanal sa compenseze odihna din restul anului.

  2. hmmm….deci domnii inspectori vor stabili viabilitatea propriilor posturi ( sunt numiți, concurs n a mai dat niciunul)…posturi blocate in scoli din 90-2000 de când stau prin inspectorate unii …
    deci…sporim puterea celor pe care trebuia sa i desființăm dar, ups, nu i mai desființăm căci ne “sunt utili”:)…

    1. Nu mai desființăm, cum sa desființăm ISJ-urile? Păi la toamnă cum să îi răsplătim pe lipitorii de afișe din campania electorală dacă nu cu un post de profesor (calificat, necalificat, nu contează)?
      Evident că dacă un post “păstrat” pentru cine trebuie nu va mai fi titularizat in veci, daca nu vrea inspectoratul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Site-ul Olimpiadei Internaționale de Engleză 2023, care va avea loc la București, lansat cu secțiuni inaccesibile și greșeli / România găzduiește competiția în premieră, pentru elevi din zeci de țări / Site-ul era virusat, susțin administratorii

Site-ul Olimpiadei Internaționale de Limba Engleză (IELO) 2023 a fost lansat recent. Competiția se va desfășura în România peste câteva luni pentru elevi calificați din zeci de țări, potrivit surselor…
Vezi articolul

Derapaj în Guvern: Raluca Turcan numeşte “informaţie falsă” faptul că bugetul Educaţiei este mai mic şi vorbește doar de finanţarea totală care ar fi 3,8% din PIB. Vicepremierul compară bugetul ministerului pe 2019 cu alocarea totală pentru domeniul Educaţiei în 2020

Derapaj la vârful Guvernului. Vicepremierul Raluca Turcan susţine că “bugetul total pentru Educație”, cu sumele defalcate din impozitul pe venit și TVA, cu programele cu fonduri europene și cu sumele…
Vezi articolul