OFICIAL Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev. Inspectoratele școlare și școlile răspund de utilizarea banilor

4.074 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Pentru programul „Săptămâna verde” se alocă suma de 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre hotărârea nr. 314 din 4 aprilie 2024, pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde”. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”.

Art. 1. — „Se alocă din Fondul pentru mediu Ministerului Educației, sub formă de finanțare nerambursabilă, suma de 100.000 mii lei, pentru realizarea acțiunilor multianuale necesare implementării Programului „Săptămâna verde”, derulat prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Art. 2. — Suma prevăzută la art. 1 se acordă pe baza contractului de finanțare încheiat între Ministerul Educației și Administrația Fondului pentru Mediu, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare, și se virează la solicitarea Ministerului Educației”, se arată în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

În document apare că activitățile finanțate în cadrul Programului „Săptămâna verde” se desfășoară pe parcursul anilor 2024 și 2025.

Conform sursei citate, metodologia de implementare a Programului „Săptămâna verde” se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 5 aprilie. Acest lucru înseamnă că metodologia ar trebui aprobată până pe 4 mai 2024.

Inspectoratele școlare și școlile derulează, urmăresc, controlează și răspund de modul de utilizare a fondurilor alocate, potrivit documentului:

Art. 4. — „Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, conform metodologiei prevăzute la art. 3 alin. (2), derulează, urmărește, controlează și răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a fondurilor alocate potrivit prezentei hotărâri.

Art. 5. — Cu 30 de zile înainte de finalizarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2025, beneficiarul Ministerul Educației înaintează Administrației Fondului pentru Mediu un raport de finalizare, ce va cuprinde modul de realizare a activităților programului prevăzut la art. 1 și sumele utilizate în cadrul acestuia.”

Ce se întâmplă cu sumele neutilizate 

Art. 6. — „(1) Sumele alocate în baza contractului de finanțare rămase neutilizate la sfârșitul anului 2024 se reportează în anul următor și se utilizează cu aceeași destinație.

(2) Sumele neutilizate la finalizarea contractului de finanțare se restituie în termen de 30 de zile, în contul Administrației Fondului pentru Mediu.”

Informații de context

Amintim că suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, este de aproximativ 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.

Dacă toate școlile vor aplica pentru cei 100 de milioane de lei puși la dispoziție de Guvernul Ciolacu, având în vedere ca sunt peste 2.9 milioane de elevi în acest an școlar, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde. Banii sunt pentru doi ani, deci un elev ar fi finanțat cu 17 lei pe an. Având în vedere că la o simigerie din București un covrig costă 3 lei, cu cei 17 lei de elev ar putea fi cumpărați circa 5 covrigi și jumătate, după cum arăta Edupedu.ro încă de la punerea în dezbatere a Hotărârii de Guvern.

De remarcat că Guvernul susține financiar numai programul introdus în legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna Școala altfel, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și Săptămâna Verde, introdusă anul trecut de președintele Klaus Iohannis.

Săptămână Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Amintim că România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. Anul acesta școlar, România este în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premierul Ciolacu anunță că finanțează „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev: „Decidem azi ca programul școlar Săptămâna verde să fie finanțat, așa cum este firesc, din Fondul de Mediu. Alocăm acestui proiect un buget de 100 de milioane de lei”
„Săptămâna verde” low cost. Ministerul Mediului a tăiat aproape 400 de milioane de lei din finanțarea pentru școli, anunțată pentru programul prezidențial. Unui elev i-ar reveni 17 lei pe an, bani de 5 covrigi și jumătate
Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata
Școlile vor primi bani pentru a susține activitățile din Programul “Săptămâna Verde” / Ministerul Mediului anunță un acord cu Ministerul Educației în valoare de 100 de milioane de euro, dar nu se precizează de când va intra în vigoare
OFICIAL Este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități din „Săptămâna verde”, dar părinții o pot face printr-o asociație cu personalitate juridică / Model de raportare a activităților pentru școli
România este anul acesta în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – raport european
Împărțirea anului școlar în module menține România în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023, chiar dacă anul a început mai devreme / Locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță – raport oficial
România – în urma mediei OCDE la mai toți indicatorii-cheie, de la salariile profesorilor și timpul petrecut în școală la studiile tinerilor și rata de înscriere în învățământul preșcolar / Primele date comparative pentru educația românească, în raportul internațional “Education at a Glance 2023”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Adrian Țiripa, elev în clasa a XII-a admis la Universitatea Princeton, vrea să revină în țară după ce termină studiile: România reprezintă un teren cât se poate de fertil pentru a face lucruri mari și lucruri bune

Adrian Țiripa, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila, a fost admis la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, după cum a declarat acesta…
Vezi articolul