De joi, 6 iunie 2025, toți studenții din România care sunt înmatriculați la o formă de învățământ superior acreditată beneficiază de o reducere de 90% la transportul cu trenul, clasa a II-a, pentru călătoriile în trafic intern. Facilitatea se aplică indiferent de distanța dintre localitatea de domiciliu a studentului și cea în care se află instituția de învățământ, conform Hotărârii de Guvern nr. 535/2025, publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 5 iunie, anunță și CFR.
- Hotărârea de Guvern 535/2025, în format .pdf și foto document – mai jos în articol
Noua hotărâre de guvern (HG) 535/2025 care modifică HG 811/2023 vine după ce, la finalul anului trecut, prin ordonanța „trenuleț” privind măsuri de austeritate, Guvernul Ciolacu a decis să taie pe parcursul anului 2025 posibilitatea ca studenții să poată cumpăra bilete reduse cu 90% pe orice rută din țară, așa cum prevede legea educației 199/2023.
Executivul Ciolacu 2 a limitat la final de 2024 accesul doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ. Asta a creat discriminări în situațiile în care studenții nu au gară în localitatea de domiciliu ori schimbă operatorii și nu puteau primi reducerea.
Ce înseamnă „distanța/rutele” pentru care se acordă reducerea
Potrivit noilor norme, rutele de călătorie pentru care se pot emite bilete cu reducere includ:
- Distanța între orice stație de cale ferată care deservește localitatea de domiciliu și orice stație care deservește orașul universitar;
- Traseele intermediare dintre aceste localități, adică stațiile aflate pe ruta feroviară directă;
- În cazul localităților fără gară, se poate emite bilet de la cea mai apropiată stație accesibilă studentului;
- Dacă orașul sau satul în care locuiește sau învață studentul este deservit de mai multe stații, acesta poate alege oricare dintre ele;
- Studenții din străinătate beneficiază de aceeași reducere, pentru traseele dintre punctul de frontieră sau aeroportul de intrare în țară și orașul în care studiază.
Călătorii cu mai mulți operatori și titluri emise fracționat
Pentru traseele unde nu este posibilă călătoria cu un singur operator de transport feroviar, studenții pot beneficia de reducerea de 90% și în cazul unei călătorii fracționate – cu mai mulți operatori de transport feroviar și chiar auto. Reducerea se aplică individual pentru fiecare segment al rutei feroviare, cu condiția ca acestea să se încadreze în ruta totală dintre domiciliu și instituția de învățământ.
Cum se obțin biletele: pașii obligatorii
Pentru a putea achiziționa bilete online sau de la automate, studenții trebuie mai întâi:
- Să se prezinte la casele de bilete ale operatorilor feroviari cu:
- act de identitate (CI, CI provizorie sau pașaport),
- legitimația de student vizată pentru anul universitar în curs, care trebuie să conțină localitatea universității (scrisă sau aplicată prin ștampilă).
- Confirmarea calității de student și stabilirea rutei sunt obligatorii la casa de bilete. Doar după acest pas, studentului i se emite un ID electronic asociat traseului specific.
- Ulterior, pe baza acestui ID, studentul poate cumpăra bilete cu reducere de 90% online sau de la automatele de vânzare, dar numai pentru distanța declarată.
Modificarea traseului sau schimbarea domiciliului
Dacă studentul dorește să adauge sau să schimbe stațiile pentru care își cumpără bilete online sau de la automate, este necesară o nouă vizită la casa de bilete pentru actualizarea datelor.
De asemenea, în cazul în care își schimbă domiciliul (cu schimbarea buletinului), studentul este obligat să revină la casa de bilete pentru reînnoirea traseului recunoscut pentru reducerea de 90%.
Responsabilitățile instituțiilor de învățământ și studenților
Universitățile sunt obligate să emită și să vizeze la timp legitimațiile de student pentru transport. Acestea trebuie să conțină localitatea instituției, fără de care operatorii nu pot emite biletele reduse.
Studenții sunt responsabili de corectitudinea datelor declarate și trebuie să revină la casele de bilete ori de câte ori apar modificări în documentele personale sau în condițiile de eligibilitate.
- Această reglementare este aplicabilă pe perioada prevăzută la art. XXIX alin. (1) din OUG nr. 156/2024, privind măsurile fiscal-bugetare pentru 2025.

