În Pakistan, școlile din Lahore, clasat astăzi ca fiind cel mai poluat oraș din lume, vor fi închise două zile pe săptămână pentru a proteja sănătatea elevilor

135 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Şcolile din oraşul pakistanez Lahore, clasat miercuri ca fiind cel mai poluat din lume, potrivit unui organism de măsurare a calităţii aerului, vor fi închise două zile pe săptămână pentru a proteja sănătatea elevilor, în urma unei decizii a unui tribunal local, relatează AFP, citată de Agerpres.

În fiecare iarnă, smogul atinge cote îngrijorătoare în Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, cu peste 11 milioane de locuitori, situat în estul ţării, la graniţa cu India.

Miercuri dimineaţă, Lahore a fost clasat pentru scurt timp oraşul cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume de către reţeaua specializată IQAir, cu un indice de calitate a aerului (ICA) de 234, descris drept “foarte grav pentru sănătate”.

Rata particulelor fine de PM2,5, cele mai periculoase pentru sănătate, a fost de 183,5 micrograme pe metru cub de aer, sau de 36 de ori nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Spitalele au raportat în ultimele săptămâni un număr mare de pacienţi cu probleme respiratorii sau iritaţii ale ochilor sau gâtului, mai scrie Agerpres.

Un tribunal din Lahore a decis marţi că şcolile publice şi private din oraş trebuie să se închidă vineri şi sâmbătă, în plus faţă de duminică care este zi liberă, până la noi ordine.

O altă hotărâre judecătorească emisă miercuri prevede ca toţi angajaţii din serviciul public să lucreze de acasă în zilele de vineri şi sâmbătă.

Secretarul general al sindicatului profesorilor din provincia Punjab, cu capitala Lahore, consideră însă că “soluţia (nu este) viabilă”, conform sursei citate.

“Rămânerea acasă nu îi va proteja neapărat pe elevi de poluare, la fel ca şi mersul la şcoală. Cel puţin mergând la şcoală, elevii nu vor fi privaţi de studii”, a declarat Rana Liaqat Ali.

“Smogul, Covid-19 şi febra dengue fac parte în prezent din viaţa noastră zilnică. Trebuie să învăţăm să trăim cu ele şi să nu ne izolăm”, a adăugat el.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nouă decese la un milion de locuitori, asociate Covid-19, în România, un nou record al pandemiei, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca / Numărul copiilor și tinerilor infectați a atins și el un record – 2.388 de cazuri pe zi

Numărul deceselor zilnice legate de COVID-19 raportate la un milion de locuitori din România ajunge la un record absolut pe perioada întregii pandemii – 8,99 la un milion de locuitori,…
Vezi articolul

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre bursele școlare 2023-2024, publicate de Ministerul Educației / Școala poate cere anchetă socială pentru bursa socială monoparentală, dacă componența familiei nu se poate dovedi prin documentele din Metodologie

Ministerul Educației a publicat cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre bursele școlare care se acordă în anul scolar 2023-2024, cu 2 zile înainte de termenul până la care școlile…
Vezi articolul