Pandemia de ticăloșie: Președintele României educate și premierul Cîțu joacă astăzi alba-neagra cu copiii și școlile din România

8.844 de vizualizări
Raluca Pantazi / Foto: Arhiva personală
În ziua în care intră în vigoare restricțiile fără precedent din ultimul an, restricții în cadrul cărora o singură instituție a fost anunțată de președintele României Educate ca urmând a se închide cu totul pentru a proteja viețile românilor – școala –, premierul Cîțu încearcă să decupleze învățământul de stat de cel particular. 115.000 de copii și tineri înscriși în tot sistemul educațional privat preuniversitar nu știu nici astăzi, 25 octombrie, dacă ei pot să se ducă la școală, dacă este sigur pentru sănătatea lor și-a familiilor să se ducă în clase, în timp ce prietenii lor „mai prost îmbrăcați”, cei 2,8 milioane de copii și tineri care învață la stat, stau fără dubiu acasă, pentru a înfăptui binele public de-a opri pandemia. De o mișelie fără seamăn modul în care a încercat Guvernul Cîțu să aplice această discriminare: fără să anunțe nimic oficial, în tăcerea cu care operează hoții și cu mâna unui angajat din Secretariatul General al Guvernului, conform surselor Edupedu.ro. De remarcat că cel care semnează Hotărârea de Guvern care scoate copiii din învățământul privat în afara restricțiilor este același premier care s-a angajat pionierește în fața lui Iohannis că va transforma proiectul Educației în realitate. Câtă nedreptate în România Educată de Iohannis!

„La acel articol 3, îmi aduc aminte că la un moment dat a fost o discuție cu ministrul de externe, pentru că sunt câteva școli străine din București și acolo trebuia să țină puțin legătura încât să nu apăra nemulțumiri. E vorba de acest articol. A ieșit limpede din guvern, numai că a existat o greșeală”, a povestit senin aseară ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Dacă a ieșit limpede din ședința de guvern de vineri, cu oprirea școlilor de stat dar și a celor private, atunci cine a executat într-o Hotărâre de Guvern „greșeala” despre care vorbește Vîlceanu? Care sunt acțiunile legale pornite de premierul Florin Cîțu pentru a-i identifica pe cei care „greșesc” după ce un act oficial este aprobat în ședința de Guvern? Și „greșeala” care trimitea acasă doar copiii de la stat acasă ar mai fi fost „corectată”, dacă nu apărea în spațiul public? Câte „greșeli” mai mici sau mai mari, pentru care nu a fost momentul „să dai vina pe cineva”, au fost operate până acum în Guvernele României, după ce actele au trecut de miniștri?

Ticăloșii care conduc România și care se prefac pro-vacciniști joacă astăzi alba-neagra cu școlile copiilor din România.

Dacă elevii de la stat au fost trimiși acasă pentru propria lor sănătate, copiii din școlile private de ce rămân în clase? Dacă copiii din grădinițele și școlile de stat sunt opriți în case pentru stoparea mobilității și protejarea familiilor, de ce copiii din grădinițele și școlile particulare sunt expuși în pericolul pandemic identificat de stat? Unde este minciuna: oprirea școlilor protejează viețile copiilor și-ale adulților sau copiii din privat nu au nevoie să le fie protejate viețile?

Potrivit surselor noastre, astăzi Guvernul va discuta în ședința fulger programată la 11:00 aplicarea și pentru școlile și grădinițele particulare doar a restricțiilor fizice. Școlile particulare vor putea continua să își educe elevii, în școala online, spun sursele Edupedu.ro. De remarcat că posibilitatea educației online a fost anulată de ministrul Cîmpeanu pentru profesorii și copiii care învață în școlile patronate de statul Român, sub numele „echității”.

Cât de jalnic arată astăzi fluturarea echității de către ministrul Educației, când vedem clar că echitatea s-a oprit brusc atunci când în schema discuțiilor au apărut banii. Și cât de cinică e poziția în care ne-au aruncat Guvernul Cîțu și profesorul președinte Klaus Iohannis, de-a vorbi despre discriminarea de-a ține școlile deschise. Numai niște minți de-o ticăloșie fără seamăn puteau arunca la limita legalității inclusiv actul de-a educa.  

Aplicarea certificatelor verzi în școli și deschiderea fizică a tuturor școlilor de stat și private care aplică voluntar certificatul verde a fost o altă idee vehiculată în acest weekend între guvernanți, potrivit surselor noastre, ca soluție la criza pe care ei înșiși au generat-o prin introducerea peste noapte a exceptării privatului de la restricțiile dure aplicate școlilor de stat. Fără precedent în Europa o asemenea diferențiere a restricțiilor în funcție de tipul de proprietate!

Și ce spălare pe mâini am văzut, în vârf de criză, de la ministrul Educației. Pentru prima dată, un ministru al Învățământului a emis un ordin prin care a decretat scoaterea copiilor din școli doar în sistemul public. Nu există niciun alt ordin de ministru similar, în care să existe mențiunea: se aplică doar pentru învățământul de stat. „Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituție o vacanță într-o anumită perioadă” – spunea public în urmă cu doar o zi Sorin Cîmpeanu.

„Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune așa ceva” – l-a contrazis imediat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. Și ce ironie ca fix ministrul Educației, care astăzi se derobează de orice atribuție importantă în școlile private, să-și fi justificat până acum în mod repetat deciziile de-a menține deschise toate școlile din România prin fraza următoare: sunt acte de autoritate, luate în context de criză majoră (detalii aici și aici).

Ce abandon al copiilor dintr-un anumit sistem de educație, în fața presiunilor politice, patronale și ale cultelor! Și ce discuții vedem public, la o lună și jumătate de la începerea școlii și după 3 luni de vacanță în care nu au pregătit cu nimic debutul acestui an școlar: testarea noninvazivă a elevilor în școli nu este generalizată nici astăzi, Biblioteca Școlară Virtuală nu există nici astăzi, digitalizarea educației de criză la clasă a fost oprită brutal de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Premierul care a încercat weekendul acesta să oprească școala doar la stat și să aplice la privat principiul european potrivit căruia școlile trebuie să rămână deschise chiar și în pandemie – este Florin Cîțu, același care a refuzat să aloce 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor anti-rujeolă și anti-poliomielită, pe motiv că nu a fost explicată urgența situației. Premierul Florin Cîțu, în plină pandemie și război verbal cu antivacciniștii, a refuzat să dea bani pentru continuarea vaccinării copiilor cu vaccinurile împotriva tuberculozei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și difteriei, potrivit documentelor publicate de G4Media.ro.

Vedeți mai jos cum s-a jucat Guvernul Cîțu cu închiderea școlilor, la adăpostul weekend-ului:
Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: O diferențiere în sensul în care se permite școlilor private să desfășoare cursuri e un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare
SURSE: Articolul care prevedea închiderea școlilor private de luni ar fi fost eliminat din Hotărârea de Guvern la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial / Șeful SGG: Procedural SGG nu avea cum să elimine sau să adauge pe text
EXCLUSIV Ministrul Educației confirmă că școlile și grădinițele private pot chema elevii fizic la cursuri de luni, în timp ce la stat elevii și copiii sunt în vacanță
Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, îl contrazice pe ministrul Cîmpeanu: Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular
SURSE: Ședință de Guvern luni, pentru a închide și școlile private timp de două săptămâni, cât sunt închise cele de stat, după ce Edupedu.ro a semnalat discriminarea
OFICIAL Ședință de Guvern luni, la ora 11:00, pentru suspendarea orelor și în școlile private. Ministrul Finanțelor anunță că școlile și grădinițele particulare pot primi mâine elevii, dar de marți se vor “bucura de același tratament cu celelalte școli”
Ministrul Finanțelor, despre articolul din HG care lasă deschise școlile private: A ieșit limpede din Guvern, numai că a existat o greșeală / A fost o discuție cu ministrul de Externe, pentru că sunt câteva școli străine din București și să nu apară nemulțumiri


17 comments
 1. Încă o dată cei care “cârmuiesc” această țară dovedesc incompetența! Au trimis elevii în vacanță forțată ca să oprească moartea pentru care n au comandat materiale sanitare, dar nu înainte de a-și desfășura și aranja “marele congres”! Ce treabă are Iohanis cu închiderea școlilor , cu faptul că elevii sunt privați de accesul la educație, atâta timp cât el nu pricepe acest lucru, trebuie să ai simțăminte ca să știi??!! Ce-i plânge lui, cumva vreo casă din cele 5 pe care le deține??? Ce treabă are”peroadă” cu țara pe care greu o carmuieste??? Ei se luptă cu politica, ăsta e și motivul trimiterii copiilor în vacanță forțată, nimeni nu mai are timp de fiii noștri, drept pentru care criza să se adâncească și mai mult!!!! Dar când președintele a fost prezent la congres oare nu s-a gândit la valul 4,le spitale și școli??? Ar trebui să – și prezinte demisia din funcția pe care o deține, acum că tot e vacanță, să între și el în vacanță !

 2. Trebuia menținut[ școala on-line peste tot unde se putea, de xemplu la licee unde vacanța asta pică foarte prost. Vacanță la școală on-line…..cine a mai pomenit așa ceva?!!! Cu ce ajută în contextul pandemiei? Vă spun eu cu ce, probabil 1/2 dintre școli din țară nu au primit bani pentru Internet și dotări, de aia nivelează guvernanții totul, ca să se acopere proasta administrare. Nu se pot face diferențe între public și privat, nu la modul ăsta. Pe de altă parte nu cred că școlile private au fost “uitate” ci s-a încercat uitarea lor. Și așa măcar școlile private pot face ceva on-line, nu e mare lucru dar e ceva….față de închiderea liceelor unde abia intrau în ritm. (La liceul nostru se făcea bine on-line, nu lipsea nimeni, se dădeau teme….era cât de cât ok) Niște oameni fără viziune guvernează școala din România. Să vă mai mirați că pleacă tinerii din țară!!!

 3. Articolul este bun si binevenit.
  Ati fost insa prea blândă cu ministrul Câmpeanu, cel care brambureste învățământul si pune deseori profesorii in situatii imposibile.
  Sa treci cu de la tine putere, elevii in vacanta fortata in loc de online, sa lasi profesorii fara “obiectul” muncii, care sunt elevii si in afara legii in ceea ce privește un concediu fulger de odihna, inseamna si tupeu, si inconstienta.

 4. Observ că nimeni nu crede în recuperarea acestor două săptămâni. Altfel nu ar fi supărare, nu ne-am considera discriminați.
  De anul trecut s-a ajuns la concluzia că școala online e ineficientă, copiii și părinții în cor i-au arătat cu degetul pe nepricepuții de profesori, au fost cumpărate tablete dar pare că suntem tot fără.
  Și acum vrem online. Nu de alta, dar în privat au voie. Acolo funcționează online-ul, au ce le trebuie, părinții plătesc sume mari, deci au grijă să intre copilul la ore, să învețe. La școlile de stat nu merge, nu asta a spus toată lumea? Așadar, noi vom recupera aceste două săptămâni în format fizic, nu rămânem neșcoliți. Dacă suntem serioși, desigur.

 5. Ia mai stati voi acasa si nu mai umblati toata ziua-buna ziua la chefuri, distractii, iesiri, terase, baruri, adunari in grupuri si sa vedeti cum scade raspandirea virsului. Nu aveti nimic de facut prin case in timpul liber? Mai lasati restaurantele, cucoanelor, si puneti mana si gatiti. Va umple si timpul, nu mai chleltuiti atat (ca tot voi zbierati ca nu aveti bani, dupa ce veniti din concedii si de la restaurante) si dati si ceva sanatos familiei. Una-doua e plina tara, mai ales de bucuresteni, plecati hai-hui. Nu va mai adunati picioarele pe acasa si evident ca va este ciuda cand vi se spune. Si mai tineti-va plozii in case si puneti-le o carte in mana si sa vedeti cum scade numarul de cazuri. Toti sunt de vina, numai voi nu, nu-i asa?

  1. Nu toti elevii sunt asa cum ii descrieti dvs. Asa cum, nu toti parintii se plimba dupa cum evidentiati dvs. Daca ar fi fost scoala on-line, mobilitatea tuturor ar fi scazut fortat pentru toti. Si ar fi scazut raspandirea virusului. Este foarte clar ca interesele financiare au primat. Toate cele bune!

 6. Trebuia scoala online!Oricum scolile sunt focare de COVID.Majoritatea claselor au 3-4 elevi bolnavi confirmati sau care nu se declara si iau scutiri pentru alte boli!Trebuiau trecute in online dar acest ministru nu vrea online decat la universitati.Oricum nu fac nimic la particular.

 7. Doamna Raluca Pantazi,

  In primul rand, ati discriminat d-voastra cand ati spus, chiar si intre ghilimele, ca cei care merg la institutii de invatamant privat sunt “mai bine imbracati”. Este o jignire, si sper ca veti realiza acest lucru, urmand sa inlocuiti cu o comparatie mai potrivita.

  In al doilea rand, NU, nu este deloc discriminare ca cei de la privat sa invete in continuare. De ce? Simplu, cei de la stat nu platesc nimic, in timp ce copiii care invata la privat, ca merg sau nu merg la scoala/gradinite, TOT platesc – si chiar sume considerabile de bani.
  Evident, sustin intru totul controalele la intrarea in institutiile de invatamant, precum si la iesirea elevilor si, la cele mai mici semne de temperatura sau/si alte simptome, sa faca test pentru a fi admis inapoi in institutie.
  Multumesc, sanatate.

  1. Sunt de acord ca afirmatia “mai bine imbracati” nu este cea mai fericita, dar articolul mi se pare foarte bun. Nu pot fi de acord cu afirmatia dvs, cum ca nu ar fi discriminare ca elevii de la privat să desfășoare ore on-line, iar cei de la stat nu. Eu cred ca ar fi trebuit ca toti elevii să facă orele on-line. Eu stiu ca si școlile private primesc de la stat o anumită sumă de bani pentru fiecare elev. Cei de la Edupedu pot confirma sau nu aceasta informatie. Toti copiii se pregătesc pentru examene si/sau concursuri școlare și ar trebui să beneficieze în mod egal de fondul de timp necesar pregătirii. Asa cum este acum, elevii din învățământul privat vor avea două săptămâni suplimentare de pregătire, față de cei din învățământul de stat. Desfășurarea on-line a orelor de scoala pentru toti elevii ar fi redus mobilitatea acestora în aceste două săptămâni. Va doresc multa sanatate tuturor.

  2. Scoala nu este un magazin, calificarile obtinute la scolile private nu sunt obligatoriu proportionale cu pretul platit pentru ele, visurul nu tine cont de cat platesti tu. Iar conditiile sunt mai bune la privat dar nu sunt 100% sigure, ti-a garantat cineva asta?

   Cele bune,

 8. Cei de sus,in nemernicia lor au înțeles că sunt șefi și că pot tăia și spânzura. In realitate sunt salariați pe perioadă determinată ai poporului român. Asta trebuie să înțeleagă și ei și poporul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La ce folosesc temele pentru acasă? Oana Moraru: Există foarte mulți copii care aparent pricep în clasă, dar când sunt puși în situația de a rezolva singuri, nu mai au abilitatea de a se descurca pe cont propriu. Recomand părinților, în special în clasele I și a II-a, să-și dedice timp temelor

Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată, explică de ce părinții trebuie să îi ajute pe copii la teme, în special în primele clase: “Recomand părinților, cel…
Vezi articolul
Cum îți gestionezi emoțiile

Cum îți gestionezi emoțiile, când ești cu laptopul în brațe și copilul în spate? Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Dacă expunem copiii la reacții exagerate, suntem iresponsabili și ne jucăm cu sănătatea lor mintală. Ar trebui ca părinții să se poarte ca tatăl din filmul La vita è bella și să aibă mare grijă de seninătatea copiilor lor

Cum îți gestionezi emoțiile, atunci când ești cu laptopul în brațe și cu copilul în spate – situație care a devenit normă în multe familii, odată cu închiderea grădinițelor și…
Vezi articolul