SURSE: Ședință de Guvern luni, pentru a închide și școlile private timp de două săptămâni, cât sunt închise cele de stat, după ce Edupedu.ro a semnalat discriminarea

15.154 de vizualizări
Foto: gov.ro
Guvernul României se reunește în ședință luni, la ora 11:00, potrivit Agendei Premierului, publicată de instituție. Sursele Edupedu.ro au confirmat că ședința are ca scop închiderea activității pentru școlile private timp de două săptămâni, cât sunt închise și cele de stat. Acest lucru are loc după ce Edupedu.ro a semnalat faptul că școlile private puteau, din punct de vedere legal, să rămână deschise și să primească elevi cu prezență fizică.

Reamintim că Edupedu.ro a scris în exclusivitate că școlile private pot primi, legal, elevii și copiii fizic la cursuri, de luni, în timp ce copiii de la școlile de stat sunt în vacanță forțată.

Acest lucru a fost posibil fiindcă un articol din Hotărârea CNSU 91 nu a mai ajuns în Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial. Acest articol era cel care prevedea închiderea școlilor private de luni.

Acest lucru s-ar fi întâmplat la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial, potrivit surselor Edupedu.ro.

Modificarea s-ar fi petrecut la presiunea unor instituții de învățământ private, conform surselor Edupedu.ro.

Secretariatul General al Guvernului este cel care se asigură de redactarea corectă a actelor normative și de coerența acestora, din punct de vedere al tehnicii legislative.

Pe subiect, Asztalos Csaba, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, l-a contrazis pe ministrul Cîmpeanu – Sorin Cîmpeanu susținea că nu poate reglementa vacanța pentru școlile private fiindcă nu are niciun temei legal. Asztalos a spus că ministrul, „pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular”.

Referitor la decizia de a aplica doar școlilor de stat măsura închiderii, Asztalos a mai spus că „o diferențiere, în sensul în care se permite școlilor private să desfășoare cursuri, e un tratament diferențiat nejustificat, adică o discriminare”.

Articol în curs de actualizare

Foto: gov.ro


17 comments
  1. Pentru cei care nu s-au “prins” ce inseamna CAPITALISM dupa ce probabil au vizitat atatea tari vestice, este acel, sistem in care PRIVATUL sau cel FINANTAT prin efort al actionarilor si/sau al salariatilor are privilegii in FATA statului sau cel care este finantat ” prin TAXE” impuse uneori in regim de monopol.De ce are privilegii, tocmai ptr ca NU ESTE COMUNISM, UNDE TOTI ERAU ” pseudo” EGALI!
    Iar cel care are bani are PRIVILEGII sau Return of Investment (ROI) in schimbul BANILOR, draga Oana.
    Aviz Oanei……..deci in lumea in care traim egalitatea reala, nu exista nici macar la puscarie.

    1. Se pare ca sunteți total neinformarra sau negați anumite aspecte. Școlile private au propriul program școlar, fiul meu a avut vacanta cu o săptămână înaintea vacantei data de statul roman. Conform spuselor dumneavoastră, ar mai trebui închisă școală încă 2 săptămâni. Deci, fiul meu ar avea 3 săptămâni de vacanta forțată, pe când elevii de la stat vor avea doar 2 săptămâni.. Deci, cine este discriminat? Despre ce egalitate vorbim? Înainte de pandemie, era învățământul în școlile private la același nivel cu cele de stat? Normal ca aceasta au fost criteriile după care multi părinți s au orientat ape școală privata. Precizez ca, absolut toți profesorii de la școală fiului meu s au vaccinat și într o clasa sunt maxim 15 elevi. Dar na, tipic romanesc, sa moara și capra vecinului. Sa se introducă obligativitatea certificatului verde si în scoli. Pana la urma am ajuns în aceasta situație din cauza ca majoritatea prof din școlile de stat nu s au vaccinat!

  2. Pentru toti cei care vor sa para academicieni sau Doctor Honoris Causa, Moka mai inseamna in jargon si “gratis” sau ” pe degeaba” sau ” mocangeala”.
    Nu ca nu as avea scoala, sa va dea Dumnezeu licentele si certificarile mele, doar ca unii ” mai destepti” se leaga de maruntisuri ale limbii romane, argou, jargon, slang, etc.
    Sa fiti iubiti anyway.

  3. Cand anul trecut domeniul privat primea oase la masa Șomajului tehnic, in timp ce domeniul de stat se lăfăia în mese copioase pe salarii plătite integral, nimeni nu mai sărea la gâtul “privaților”. De data asta, când Statul nu mai oferă nici oasele domeniului privat (nu mai are de unde), dar ii oferă o portiță de supraviețuire, trebuie desigur să ‘moara si capra vecinului’. Deși capra Statului stă bine mersi, angajații in vacanță primesc 100% salarii vs cei de la privat care vor fi din păcate concediați.

    Pentru că nu este vorba de acest moment, ci de o ură și o invidie mai veche față de învățământul privat, iar acum iese la suprafață. Iese la suprafață și lipsa de educație a celor cu gândire limitată, precum și lipsa de umanitate așa in general.

  4. Bine ca sunt deschise creșele.. .copiii pana în 3 ani nu pot pierde o zi de cresa…iar copiii de clasa întâi stau acasă …minunat ce sa zic!Dacă gradinitele/școlile private trebuie neapărat închise,deși noi părinții plătim chiar dacă copiii merg sau nu fizic …atunci ar fi corect sa fie și creșele închise!Ca sa nu fie discriminare!Zic si eu nu dau în cap!

  5. În atenția: Domnului Ministru Câmpeanu
    TEMEI LEGAL:
    LEGE nr. 1 din 5 ianuarie 2011 a educaţiei naţionale (actualizare la data 20.09.2021)
    Art. 22
    (1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar este constituit din ansamblul unităţilor de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate.
    (3) Unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale se înfiinţează prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, în baza acreditării unui nivel de învăţământ, în condiţiile prevăzute de art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

  6. Cat timp platesc bani grei pentru ca fata mea sa invete nu sa piarda vremea, nu sunt de acord, la stat unde e moka sa faca ce vor ei.

  7. Cat timp statul nu ajuta financiar privatii sa isi tina inchisa activitatea nu este corect sa ii inchida nici macar 1 secunda. La stat angajatii sunt platiti de stat,tot statul sa plateasca si angajatii privatilor daca ii inchide.

  8. Nu….nu este discriminare ,deoarece noi platim săptămânal testare copiilor.
    Deasemenea profesorii si personalul auxiliar este testat săptămânal.
    In scoala unde am copilul s-a organizat centru de vaccinare.
    Deci nu…nu e discriminare.
    Sa se introduca obligativitatea certificatului verde…. aici e cheia.
    Si o sa închidă școlile definitiv, ca 3/4 din personalul didactic si auxiliar este nevaccinat.

    1. Doamna draga, in nici o sc privata nu se testeaza. Asa ca lasa-ti-ne cu ‘vrajeala’ asta.
      Discriminare este. De la sc privata vi se trage intelesul sensului.
      Degeaba platiti si sunteti testati. Atat timp cat tot ceilalti elevi ai Romaniei nu beneficiaza de acest lucru, este discriminare.
      Ce vreti sa spuneti? Ca dati un ban si tre’ sa stati in fata?

      1. Si nu este asa peste tot? (Dai un ban si stai in fata?) business class cand zburati cu avionul nu se plateste mai mult si au conditii preferentiale? Este normal ca daca parintii fac un efort financiar sa plateasca o scoala, sa beneficieze de ea. Eu am ales scoala privata si din motivul functionarii in pandemie. Sa stiti ca mi-ar sta bine cu banii respectivi in buzunar, asa cum fac cei de la stat.

  9. Scolile private ofera Online in timpul acestei vacante de 2 sapt.
    Nu este corect ca Scolile Private sa poata functiona in Sistem Online atata timp cat Scolile de Stat nu pot functiona.
    Corect este pt toata lumea sa fie egalitate, fara discriminare si atat Scolile de Stat cat si cele Private sa fie in VACANTA, asta daca intereseaza pe cineva educatia si nu primeaza banii. Educatia este aceeasi pt toti.
    Scolile Private nu ar trebuii sa fie lasate sa isi continue activitatea Online / Fizic.
    Asta inseamna Educatie Preferentiala.
    Scolile Private functioneaza pe teritoriul Romaniei. Legea trebuie sa fie aceeasi pt toti, indiferent de programa didactica.
    Atat timp cat Scolile Private isi descasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, este si exista temei legal , avand in vedere ca suntem intr-o Pandemie, sa fie inchise la fel ca si cele de Stat fara Online sau Prezenta Fizica.
    Romanii care isi desfasoara activitatile in alte tari se supun legilor Romaniei? Sau legilor din tarile pe teritoriul carora isi desfasoara activitatile?
    Scoli Private fara Online si Prezenta Fizica!
    Asa copiii de bani gata vor fii privilegiati si isi vor putea continua studiile in Regim Online!
    Copiii Romaniei, fara nimic.
    Egalitate intre elevi.
    Vacanta pt toti! Nu asa numita ‘fake’ vacanta insa la Privat fac Online!
    Unde este egalitatea?!

    1. Se pare ca sunteți total neinformarra sau negați anumite aspecte. Școlile private au propriul program școlar, fiul meu a avut vacanta cu o săptămână înaintea vacantei data de statul roman. Conform spuselor dumneavoastră, ar mai trebui închisă școală încă 2 săptămâni. Deci, fiul meu ar avea 3 săptămâni de vacanta forțată, pe când elevii de la stat vor avea doar 2 săptămâni.. Deci, cine este discriminat? Precizez ca, absolut toți profesorii de la școală fiului meu s au vaccinat și într o clasa sunt maxim 15 elevi. Dar na, tipic romanesc, sa moara și capra vecinului. Sa se introducă obligativitatea certificatului verde si în scoli. Pana la urma am ajuns în aceasta situație din cauza ca majoritatea prof din școlile de stat nu s au vaccinat!

  10. Prosteala pentru prosti! Egalitate pentru catei! Masti pentru bobor!
    Domnul ministru a motivat închiderea scolilor cu criterii de echitate, că nu toti copii au acces la învățământ online de calitate și la conexiuni de 100 MB. Cum ar zice englezul, Bullshit. Pentru Meet, Teams sau Zoom trebuie că elevul să aibă conexiune de 2-3 MB. Cat asigura și dispozitivele mobile!
    Echitatea nu se aplică și pentru elevii din școlile private… Noi vrem egalitate, dar nu pentru Căței (a zis Samson – Câmpeanu)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2024. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele de Astronomie, Științe socio-umane și concursuri de biologie, publicate de Ministerul Educației / Instituția anunță că unele regulamente de anul trecut rămân valabile

Mai multe regulamente specifice de organizare pentru olimpliadele naționale de astronomie-astrofizică (ONAA), creativitate științifică (ONCS), științe socio-umane (ONSSU) 2024 și pentru câteva concursuri de biologie au fost publicate de Ministerul…
Vezi articolul