Părinții și școlile private, în degringoladă după ce Guvernul a anunțat noile măsuri, dar niciun act nu a fost publicat în Monitorul Oficial la 6 ore de la ședință / UPDATE: Actul normativ a fost publicat luni noaptea

2.803 vizualizări
Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com
Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro că școlile și grădinițele private i-au anunțat că sunt deschise cu prezență fizică și marți, 26 octombrie, fiindcă măsurile noi adoptate de Guvern, care vor suspenda prezența fizică a elevilor și în unitățile de învățământ private, nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial. Asta deși au trecut mai bine de șase ore de la adoptarea lor de către Guvern, la momentul redactării acestui articol. De remarcat lipsa de încredere a părinților și școlilor în autorități, fiindcă deciziile luate au tot suferit modificări de la anunțarea lor.

UPDATE: Hotărârea care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial la peste 9 ore de la adoptare / Actul normativ se aplică de marți, 26 octombrie

Știrea inițială:

„Având în vedere că până la această ora nu am primit ordinul de ministru, mâine vom fi deschiși și vom funcționa program normal cu prezență fizică. Zi frumoasă!”, se arată într-unul din mesajele primite de părinți de la școlile și grădinițele private.

Amintim că Edupedu.ro a semnalat în premieră faptul că școlile private puteau, din punct de vedere legal, să rămână deschise și să primească elevi cu prezență fizică, deși oficialii au anunțat că din cauza pandemiei se închid toate școlile, private și de stat. Mai exact, este vorba de Hotărârea de Guvern 1.130 de vineri, cea care transpunea măsurile din Hotărârea 91 a CNSU, și care prevedea, la articolul 10, alineatul 3:

În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

  • Ministrul Finanțelor a declarat duminică, la Digi 24, că doar luni, 25 octombrie, grădinițele și școlile private pot să îi primească fizic pe elevi la cursuri, urmând ca de marți “să se bucure de același tratament cu celelalte școli“.

A fost o eroare pur și simplu. Am participat la ședință. La acel articol 3, îmi aduc aminte că la un moment dat a fost o discuție cu ministrul de externe, pentru că sunt câteva școli străine din București și acolo trebuia să țină puțin legătura încât să nu apăra nemulțumiri. E vorba de acest articol. A ieșit limpede din guvern, numai că a existat o greșeală”, a declarat ministrul Finanțelor.

Vîlceanu a precizat: “Trebuia să știm exact ce se întâmplă și să prevenim anumite nemulțumiri, atâta tot. A fost această scăpare cu școlile private care se va remedia mâine. Mâine cu siguranță se va publica imediat în Monitorul Oficial”.

  • Guvernul a adoptat, luni, o variantă revizuită a Hotărârii de Guvern, care prevede suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ private. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că „prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online”.

„Suspendarea activității cu prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară”, prevede articolul adoptat de Guvern luni.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în conferința de presă de după ședința de luni: „La nivelul școlilor private, acesta a fost unul dintre subiectele foarte importante de clarificat, a fost prevăzută în hotărârea CNSU pe care ați primit-o dată trecută, nu s-a translatat în hotărârea de guvern”.

„Hotărârea de guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi, în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, pentru școlile private, dar nu cu prezență fizică în școală pe perioada respectivă; aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern”, a spus Arafat.

Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încă două zile libere pentru angajații din școlile de stat, în 2023, aprobate de Guvern, fără nicio justificare pentru pierderile elevilor din România, țară aflată în topul european cu cele mai puține zile de școală

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, hotărârea de guvern prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august,…
Vezi articolul
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică / Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului, spune Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență, după ce ieri l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi…
Vezi articolul