Partenerul ideal pentru o învățare eficientă. Elevii și profesorii pot să desfășoare o activitate de învățământ din ce în ce mai eficientă prin utilizarea soluțiilor tehnologice moderne (P)

3.542 de vizualizări
Foto: Dell
Dell este lider pe piața educației și deservește peste 400.000 de școli și 14.000 de colegii și universități din întreaga lume, oferind soluții complete pentru studenți, profesori și cercetători. Crearea unui mediu optim de învățare, construcția unei sinergii între activitățile și dezvoltarea abilităților IT ale profesorilor și elevilor sunt doar câteva dintre caracteristicile cheie care însoțesc deja noua realitate a școlii, indiferent dacă este vorba de învățarea în clasă, hibridă sau complet de la distanță. 
Noua educație 

După ce școlile au fost închise pe fondul pandemiei, elevii și profesorii s-au confruntat cu o realitate complet nouă. Educația s-a mutat în lumea online, ceea ce a dus la o cerere foarte mare de utilizare a echipamentelor moderne și a tehnologiilor informației și comunicațiilor (IT&C). Anterior, elevii și profesorii foloseau soluțiile moderne într-o măsură mai mică, dar când s-a pus problema învățământului la distanță,  ei au fost nevoiți să le folosească în fiecare zi. 

Ce noutăți au adus educația la distanță și cea hibridă? 

În primul rând, educația la distanță a încurajat găsirea rapidă de noi soluții. Într-un timp record, profesorii s-au adaptat la tehnologiile care au permis desfășurarea cursurilor la distanță, cel mai adesea prin intermediul unor aplicații precum Microsoft Teams, Zoom sau Click Meeting. Următorul factor a fost adaptarea la condițiile în continuă schimbare. Desfășurarea cursurilor la domiciliu și apoi în modul hibrid, în care unii elevi au continuat să învețe de acasă, iar alții la școală, i-au făcut pe profesori să reacționeze rapid la schimbări și să devină și mai flexibili și mai creativi. 

De asemenea, a apărut o nouă schemă de lucru. Profesorii au început să predea în mai multe moduri: în sala de clasă de la școală, de la distanță sau hibrid. Acum, ei pot utiliza cu succes aceste experiențe și le pot transfera în învățământul tradițional. Printre abilitățile dobândite se numără operarea de noi programe software, desfășurarea lecțiilor în direct cu ajutorul unei camere și al unui microfon, lucrul cu elevii de la distanță, adăugarea și verificarea temelor pentru acasă sau verificarea cunoștințelor elevilor. 

Nevoia de dotări specifice educației

La catedră sau dincolo de ea, pandemia a accentuat necesitatea și importanța unui echipament potrivit pentru activitățile școlare. Datorită ușurinței la transport, laptopurile care pot fi folosite acasă și, dacă este necesar, duse la școală, au câștigat primul loc la această categorie. Caracteristici la fel de importante sunt și o durată bună a bateriei, un ecran mare și confortabil și o spațiere bună a tastaturii pentru o comunicare rapidă. O cameră web cu o rezoluție bună contribuie, de asemenea, la lecții reușite. Laptopul didactic ar trebui să fie fabricat din componente durabile, care să asigure funcționarea pentru o perioadă lungă de timp. Iar faptul că materialele sunt mai rezistente la deteriorare sau la lichide vărsate accidental este un adevărat avantaj al unui echipament. 

Cel mai popular model Dell pentru predare și învățare este Latitude 3520. Cel mai mic notebook din lume, cu un ecran generos de 15,6″, este echipat cu o cameră web de înaltă calitate pentru videoconferințe fiabile și cu cele mai recente procesoare Intel®. Profesorii vor găsi interesantă funcția Dell Optimizer, deoarece prelungește durata de funcționare a computerului și îmbunătățește performanța bateriei pentru a se adapta la stilurile de lucru individuale. Bateria laptopului poate fi încărcată până la 80% în decurs de o oră. Ușurința de utilizare și securitatea datelor stocate în hardware vor fi completate de un sistem de operare bun, un antivirus și un firewall. 

Experiența lucrului la distanță 

Elevii și profesorii sunt capabili să desfășoare o activitate de învățământ din ce în ce mai eficientă prin utilizarea soluțiilor tehnologice moderne. Multe cadre didactice au folosit Microsoft Teams ca centru de gestionare a clasei nu numai pentru a transmite cunoștințe, ci și pentru a posta teme și materiale suplimentare și pentru a răspunde la întrebările elevilor. Această soluție este utilă și în învățământul tradițional. De exemplu, după orele de curs, elevii pot comunica cu profesorul prin intermediul acestei aplicații. De asemenea, pot fi create materiale interesante pentru lecții folosind serviciile cloud și se poate folosi un pachet profesional specific de la Google, de exemplu un serviciu Google Docs. Utilizarea soluțiilor Microsoft gratuite sau cu plată poate aduce alte beneficii. Office 365 Education A1 include Word, Excel, PowerPoint, OneNote, plus Microsoft Teams și alte instrumente. În versiunea comercială, se poate alege între Office 365 A3 sau Office 365 A5 sau Google Workspace (anterior G Suite și Google Apps for Work). 

Dell Technologies este o familie unică de companii care oferă infrastructura necesară pentru a construi viitorul digital, pentru a transforma tehnologia informației și pentru a proteja resursele și informațiile critice. Dell Technologies sprijină dezvoltarea educației prin trei piloni: siguranța, suportul continuu și durabilitatea.

Mai multe informații despre soluțiile Dell destinate  instituțiilor de învățământ pot fi găsite pe website-ul: Dell pentru educatie | Dell Technologies Romania 


1 comment
  1. Da. De acord că modelele informatice pot fi folosite în învățare într-o pondere însemnată, dar NU în TOTALITATE.
    Cum se poate folosi la disciplina educație fizică și sport, cu excepția prezentărilor „TEORETICE” și a chinogramelor pentru descifrarea actului motric din punct de mecanic.
    De asemenea se pot folosi secvențial la prezentare unor lucrări de pictură sau sculptură la educație plastică ca și la educație muzicală, dar în procesul metodic și pedagogic NU se pot folosi elementele informatice, activitatea elevului directă la aceste discipline trebuie concretizată practic.
    Așadar, pentru învățarea eficientă la aceste discipline rămâne lucrul prin repetare sau exersare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a fost dat în judecată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, pentru refuzul de a-i aloca unei fetițe de clasa a II-a profesor de sprijin la clasă

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități anunță că a dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, pentru refuzul de a-i aloca unei eleve cu dizabilități un…
Vezi articolul