„Pe 19 mai vom face analiza” pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții, fără scenarii, anunță ministrul Educației: „Afirmația rămâne în picioare”

2.909 vizualizări
Foto: © Yunuli123 | Dreamstime.com
„Afirmația rămâne în picioare”, „pe 19 mai vom face analiza” pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții, fără scenarii, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Este vorba despre o afirmație făcută de ministrul Cîmpeanu pe 4 mai, la Realitatea Plus.

„Am spus după jumătatea lunii mai, și m-am gândit tot timpul la două săptămâni de la revenirea la școală. Deci 5 mai, plus două săptămâni, e perioada de incubare, înseamnă 19 mai, în speranța că se va confirma trendul descendent. Deci afirmația rămâne în picioare. Da, deci e evident că vom face o analiză împreună cu cei îndreptățiți să se pronunțe”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Pe 4 mai 2021, la Realitatea Plus, ministrul anunța că va solicita această analiză „pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții nici măcar la nivelul celor două scenarii”.

„La jumătatea lunii mai, în următoarele două săptămâni, îmi place să cred că vom fi îndreptățiți să solicităm din partea Ministerului Educației o analiză în care să se ia în calcul atât trendul descendent, din fericire, al ratei de infectare, cât și progresul campaniei de vaccinare, analiză pe baza căreia să putem propune reluarea cursurilor cu prezență fizică, fără restricții nici măcar la nivelul celor două scenarii, mai mult sau mai puțin de 1 la mie. Este o speranță, cei îndreptățiți să se pronunțe se vor pronunța la momentul respectiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

Revenind în prezent, Cîmpeanu a mai spus pentru Edupedu.ro că relaxarea în școli s-a produs deja pe 5 mai, dată de la care elevii au revenit din vacanța de primăvară cu efective întregi, în scenariul galben la anii terminali, în loc de efective înjumătățite, cum erau înainte de vacanță.

Sorin Cîmpeanu: „În școală măsurile de relaxare au fost primele, au intrat în vigoare cu data de 5 mai, nu cu 15 mai sau 1 iunie, ci cu 5 mai. Relaxarea a constat în prezența fizică, fără înjumătățirea claselor terminale, a constat în prezența fizică în toate școlile speciale, a constat în posibilitatea de prezență fizică la toate orele remediale. Deci acestea au fost măsuri de relaxare și au fost luate pe 5 mai, înainte de toate celelalte măsuri de relaxare”.

Edupedu.ro: Deci relaxare la școli s-a produs, nu mai era cazul de o altă relaxare acum, asta spuneți? 

Sorin Cîmpeanu: „Da, acesta este punctul meu de vedere.” 

Cîmpeanu a mai precizat că acum pot merge la școală cu prezență fizică 90% dintre elevii din România și că există încă 10% dintre elevi care nu pot merge la școală cu prezență fizică din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. „E vorba de o treime din elevii din aceste clase, din totalul elevilor din aceste clase care este de 1.003.000, 330.000 nu pot merge”, a precizat Cîmpeanu.

Foto: © Yunuli123 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Ca o completare la mesajul scris anterior, vreau sa va spun, dle ministru ca mi-am nenorocit laptopul, mi-am nenorocit telefonul, ca sa nu mai spun ca mi-am nenorocit sanatatea ca sa pun in aplicare hotararile dumneavostra. Am ajuns sa cataresc 33 de kg si sa ma indop cu medicamente ca sa rezist la maratobul asta fizic-online plus celelalte responsabilitati ce le am in scoala plus problemele mele de familie. Si tot ce fac e in zadar.

    1. Poate până la 19 mai ministrul are și o idee în folosul tuturor și lasă elevii care nu sunt in ani terminali on -line până la vacanta . Asta daca ii pasa de sănătatea lor și a părinților lor. Nu avem încă destui vaccinați in sistem !

  2. Daaa, mare relaxare! Mai ales pentru profesori… Elevii din clasele terminale isi fac din ce in ce mai multe cereri sa intre in invatamantul online dar ei, de fapt, lucreaza si nu le permite serviciul sa fie la scoala. Cei din invatamantul profesional special, majoritatea au decis ca raman online. Ideea e ca prezenta fizica e din ce in ce mai mica la scoala mea, trebuie sa iti faci ora chiar daca vine doar un elev dar, pe de alta parte, trebuie sa faci acelasi lucru si cu cei care sunt online si care oricum nu intra decat dupa ce vin de la serviciu si atunci sunt obositi. Ca e sincron sau asincron, nu conteaza, profesorul trebuie sa faca show-ul chiar daca elevii nu sunt prezenti. Si sa nu uitam ca, pe langa clasele acestea “hibride”, mai avem si cele exclusiv online. Fugim ca nebunii de la orele fizic la cele online de dimineata pana seara. Ori la scoala, ori acasa! Mi se pare fortat ca, desi au conditii de a participa fizic, tot mai multi opteaza pt online. De ce? Pentru ca pot, toate hotararile voastre le permit elevilor orice si se speculeaza pe seama lor. O sa ii aduceti oficial pe toti la scoala in ultima luna dar, de fapt, nu va fi asa, cererile de online vor fi si mai multe, cel putin la noi. Cine nu are chef de scoala, mai nou face cerere de online pe motiv ca locuieste cu bunicii sau cu persoane cu comorbiditati. Nimeni nu verifica. Profesorul nu are acest drept decat daca e el cu comorbiditati, nu conteaza cu cine locuieste, plus ca e nevoie de avizul medicului de medicina muncii. Pentru elevi totul e posibil, ne fenteaza in mod legal. Le-ati dat numai drepturi si portite… Obligatii nu au din moment ce nu pot fi atinsi cu nimic. Daca hotarati ca toti elevii sa vina la scoala, va rog anulati posibilitatea de a opta pentru online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like