Pe 27 septembrie rata de incidență va trece de 6 la mie în Cluj-Napoca și va fi de 8 la mie pe 1 octombrie – previziunea cercetătorilor Universității Babeș Bolyai cu privire la incidența cazurilor cu trei săptămâni înainte de începerea anului universitar

17.137 de vizualizări
Foto: captură hartă UBB
În scenariul de bază, pe 27 septembrie rata de incidență va trece de 6 la mie în municipiul Cluj-Napoca și va fi de 8 la mie pe 1 octombrie, în prima zi a anului universitar, arată prognoza făcută de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai. În scenariul pesimist, rata ar urca chiar la 10 la mie în debutul anului universitar, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
  • Școala de Științe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB FSEGA), a realizat, cu trei săptămâni înaintea începerii anului universitar 2021-2022, o previziune a ratei de incidență a cazurilor noi de coronavirus la nivelul municipiului Cluj-Napoca,

Previziunea realizată în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor se bazează pe diferite scenarii de evoluție a ratei de reproducere a virusului (R), adică a numărului mediu de persoane infectate de către o persoană deja infectată. Valoarea de peste 1 a ratei de reproducere R arată o a creștere a răspândirii virusului, pe când R<1 semnifică faptul că virusul este în retragere, precizează cercetătorii.

Conform scenariului de bază al previziunii, care are drept fundament o valoare constantă a ratei de reproducere a virusului în luna septembrie (având la bază ipoteza conform căreia virusul se va răspândi cu aceeași „viteză” pe parcursul întregii luni septembrie ca și la finalul lunii august), rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie.

Pornind de la contagiozitatea mai ridicată a variantei Delta a virusului, scenariul pesimist construit de cercetătorii UBB-FSEGA, având la bază continuarea trendului crescător al ratei de reproducere, prevede posibilitatea existenței unei rate de incidență de 7,7 la mie până în data de 27 septembrie, urmând ca această valoare să treacă de pragul de 10 la mie până începutul lunii octombrie.

Foto: UBB

Scenariile mai optimiste pornesc de la ipoteza că rata de reproducere a virusului va intra pe un trend descrescător pe parcursul lunii septembrie atingând mediile istorice ale valorii R. Cele trei scenarii optimiste se diferențiază prin dimensiunea acestei scăderi. Scenariul „retragere (high)” presupune că această scădere va continua până la media valorilor istorice a R din perioadele de răspândire a celorlalte variante (mai puțin contagioase) ale virusului (perioade cu R>1). Scenariul „retragere (low)” pornește de la ipoteza puțin probabilă ca până la finalul lunii septembrie virusul va intra în retragere, adică valoarea R va fi sub 1.

Ultimul scenariu denumit „retragere (average)” reprezintă simpla medie a celorlalte două scenarii optimiste. Conform celor trei scenarii optimiste, valoarea ratei de incidență la nivelul municipiului Cluj-Napoca va atinge 3,1 la mie (retragere-high), 2,2 la mie (retragere-average), respectiv 1,5 la mie (retragere-low) în data de 27 septembrie.

Cele 5 scenarii de previziune se referă la Cluj-Napoca, însă echipa de cercetare pregătește analize similare pentru celelalte centre universitare importante din România. Pe lângă previziunile realizate pentru universități, cercetătorii UBB-FSEGA au actualizat și harta interactivă care monitorizează scenariile conform cărora se vor desfășura activitățile didactice în școli la nivelul fiecărei localități din România. Conform celui mai recent ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, școlile vor trece la predarea online în fiecare localitate în care rata de incidență depășește pragul de 6 la mie. Harta interactivă poate fi consultată pe pagina web a proiectului COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. 

„Prin aceste analize și previziuni, Universitatea Babeș-Bolyai, respectiv facultatea noastră continuă să-și onoreze angajamentul față de comunitate de a oferi un sprijin real factorilor decizionali prin publicarea unor informații și rezultate relevante, care să ajute la gestionarea cât mai eficientă a acestor situații incerte create de pandemie. Folosind experiența acumulată în monitorizarea pandemiei și a situației economice din România, cercetătorii noștri au realizat cinci scenarii de previziune privind evoluția ratei de infectare în cadrul valului patru al pandemiei. 

Ceea ce reiese destul de clar din aceste previziuni este că avem nevoie urgent de măsuri adiționale, precum o redinamizare a vaccinărilor, pentru a preveni o nouă răspândire accelerată a virusului. Spre exemplu, observând modelul american de gestionare a pandemiei în această perioadă, autoritățile românești ar putea oferi posibilitatea universităților de a alege, în anumite situații, dintre mai multe opțiuni disponibile, și pe cea a condiționării prezenței fizice a studenților și angajaților în campusul universitar de prezentarea unui certificat de vaccinare. 

Mai mult de atât, conform unor practici internaționale actuale, o condiționare similară a accesului la anumite servicii, precum accesul în mall-uri sau restaurante, ar putea reprezenta un instrument suplimentar care să contribuie la evitarea celor mai pesimiste scenarii din previziunea noastră – a subliniat conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB.

__________

Despre proiect:

Proiectul de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM, iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului.

Proiectul este coordonat de Szász Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Dénes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csíki Ottó (doctorand UBB FSEGA), Nagy Bálint Zsolt (conferențiar UBB FSEGA), respectiv Rácz Béla-Gergely (lector UBB FSEGA).


7 comments
  1. Bun. Previziuni făcute de economiști, asta e ca și economiștii care ziceau că duduie economia și a venit criza.

    1.A analizat cineva etica științifică a testelor nefiabile despre care și CDC și OMS a recunoscut că NU discriminează cu precizie totală gripele de covid19? Pentru că ce avem acum e o dispariție „politică” a gripelor sezoniere absorbite prin decizie administrativă in raportărilor de infectări covid19.

    2. Să zicem că vine scenariul pesimist. Dar este o mare insultă pentru inteligență ce recomandări ne dă domnul economist, pentru stoparea răspândirii și anume „redinamizarea vaccinării”. Păi asta devine o minciună de stat, o minciună oficială a statului terorist. Chiar nu ati ințeles lecția supravaccinării din Israel unde la 80% vaccinare a explodat răspândirea virusului. Deci ce profesor și cercetător e ăla care incalcă legea cauzală și nu intelege că vaccinul NU previne răspândirea ci tot ce garantează producătorul este atenuarea simptomelor. E o rușine pentru stat și universități că mint cu nerușinare, că de ințeles o chestie așa simplu nu imi vine să cred că n-o ințeleg

    E vorba pur și simplu de obediență la decizia politică, ideologia vaccinistă care presează lumea și oferă un placebo care nu oprește răspandirea ci maxim atenuează simptomele deși acest lucru e greu de dovedit deoarece la 99,8% vindecare n-ai de unde știi că ai fi făcut formă mai gravă fără vaccin decât ai făcut cu vaccin.

    In orice caz minciuna oficială că stopezi pandemia cu vaxxinul e infirmată peste tot in țările megavaccinate precum Israelul și Anglia unde rata diseminării a escaladat după vaccinare masivă….

    E pur si simplu neștiințific să crezi ceva opus datelor și istoria va fi aspră cu cei care și-au abandonat spiritul critic fie din lichelism fie din fanatism sau speranță vană.

  2. Va fi de 13 ,nu de 6 sau 7 la mie. Toată vara a fost cum a fost, cât de cât, dar acum luna aceasta a concediilor nimeni nu a mai respectat nici o distanțare, dezinfectare, nimic. E și normal ca va fi super groaznic, nu gluma. Părinții ar trebui sa ceara urgent, de îndată și fără tagada, posibilitatea optarii tuturor categoriilor de copii ptr scoala în sistem online. Va fi jale și cosmar de noi, dacă nu.

    1. Eu cred că părinții ar trebui să ceară desființarea scolii.In țările civilizate școală s-a desfășurat online pentru perioade scurte , acele țări depunând eforturi uriașe pentru că școala să se desfășoare fizic.Cercetatori din toată lumea au arătat ineficiența scolii online.Da-o încolo de școală ,pentru a culege sparanghel sau a îngriji bătrîni ,se poate și fără.Parintii clujeni nu au avut nimic de spus că d s-a organizat Untold ,cu toate că era foarte previzibil ce se va întâmpla.Cercetatorii ,ce drăguți ,cum au apărut ei cu studiul abia după festivaluri dar imediat ce a început școala.

  3. Conform propriilor estimări numărul de cazuri la mia de locuitori va fi de peste 6, doar atunci când vor stimabilii guvernanți. In funcție de interesele economico-financiare ale băieților deștepți se ajustează din pix aceste valori.

  4. In Bucuresti si la 3 la mie e focar de infectie in mijloacele de transport in comun. Bravii parinti si bravii elevi vor fi incantati sa mearga fizic la scoala.
    Sanatate si virtute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propuneri ale unui grup de profesori universitari și academicieni: Academia Română să supervizeze aspectele științifice ale doctoranturii / Universitățile “neperformante și inutile” să fie desființate și să fie reintrodus concursul de admitere la facultate

“Considerăm necesar ca Academia Română, prin secțiile sale și prin comisiile de specialiști pe care și le va constitui, să supervizeze aspectele științifice ale desfășurării doctoranturii”, afirmă, într-un material transmis…
Vezi articolul
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Regulile după care se verifică și recunoaște valoarea științifică a unei cărți scrise în penitenciar de condamnații definitiv, aprobate după 5 ani: Verificarea de plagiat se face prin softuri recunoscute CNADTCU, lucrările pot fi pe 6 domenii

Un ordin semnat de fostul ministru al Cercetării, Ciprian Teleman, pe final de mandat, prin care e aprobată Metodologia de evaluare a caracterului științific al lucrărilor elaborate de persoane din…
Vezi articolul

Bugetul Cercetării scade ca procent din PIB în 2024, în pofida unei creșteri simbolice în valoare nominală. La începutul anului, fostul premier Ciucă, președinte PNL, vorbea de 1% din PIB pentru Cercetare, ministrul PSD Bogdan Ivan s-a declarat, apoi, „realist”

Bugetul alocat pentru cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare pentru 2024, sub umbrela Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) urmează să crească în valoare nominală cu 0,13% față de 2023, potrivit proiectului…
Vezi articolul