Pedeapsă cu închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioadă de până la 5 ani de a mai preda pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți – noua prevedere din Codul Penal se aplică din 6 ianuarie

1.109 vizualizări
Foto: captură – Monitorul Oficial
Pedepse mai mari pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți, din 6 ianuarie. Noua lege adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial pe 3 ianuarie, Legea nr. 430/2023, a fost promulgată pe 29 decembrie de șeful statului.

Legea nr. 430/2023 prevede sancționarea profesorilor care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi/studenți pentru a le pune note mai mari, a-i trece examenele, a nu-i trece absenți când chiulesc sau a nu-i sancționa disciplinar dacă încalcă regulamentele școlare, arată o analiză VedemJust.

O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. La angajare, orice profesor trebuie să prezinte un certificatul de integritate comportamentală (Legea nr. 118/2019).

Legea nr. 430/2023 prevede un alineat în plus la articolul din Codul penal care vizează direct cadrele didactice:

Articol unic. — La articolul 299 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au fost săvârșite de către
personalul didactic din învățământul universitar sau preuniversitar împotriva unui
elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.”

Sursa: Monitorul Oficial

Până acum nu era specificat în codul penal decât pedeapsa în cazul funcționarilor publici, fără să se menționeze funcția.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația părinților cere Ministerului Sănătății să ofere date epidemiologice referitoare la copii, înaintea începerii anului școlar / Declarația pe propria răspundere “nu este conformă cu competențele medicale ale părinților”

Federația Națională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) solicită Ministerului Sănătății să ofere, în contextul măsurilor sanitare propuse pentru reînceperea școlii, datele epidemiologice referitoare existente cu privire la…
Vezi articolul

VIDEO Transport gratuit pentru elevi, asigurat cu presiune pe autoritățile locale, dar și ore de siguranță online, cabinete în toate școlile și minimum un asistent social în fiecare localitate – propuneri făcute de copii într-o “Ședință de guvern” dedicată lor, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

Transportul elevilor să fie în mod real gratuit, iar presiunile asupra autorităților locale să crească pentru a elimina amânările existente – aceasta este una dintre propunerile formulate de elevi sub…
Vezi articolul

Schimbări de scenarii în școlile din Capitală. Monica Anisie: Astăzi se va întruni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Unele școli au cerut alt scenariu / Școala Centrală din București și grădinița Zâna florilor vor începe în scenariul roșu

Astăzi se va întruni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, a anunțat în urmă cu puțin timp ministrul Educației, Monica Anisie. La ieșirea de la o ședință pe care…
Vezi articolul

ERATĂ Dublarea numărului de absențe pe an, pentru care se scade un punct la purtare, nu a fost propusă de elevi, potrivit Consiliul Național al Elevilor. Măsura a fost pusă de ministra Ligia Deca în proiectul de Statut al elevului 2024 fără nicio argumentare

[ERATĂ] Nu elevii sunt cei care au propus dublarea numărului de absențe pe an, pentru care se scade un punct la purtare, potrivit Consiliului Național al Elevilor, deși în varianta…
Vezi articolul