Pedepse cu închisoarea, în primă instanță, pentru frauda de la Evaluarea Națională 2016 din Suceava

4.074 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Condamnări cu executare, în prima instantă, pentru înlocuirea lucrărilor la Limba română și Matematică la Evaluarea Națională din 2016, în beneficiul fiului unui fost primar din județul Suceava, scrie Monitorul de Suceava, potrivit Educație Privată. Fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Cristofor Simionescu” Plopeni și profesorul de matematică au înlocuit tezele reale la limba și literatura română și matematică scrise de către fiul primarului, cu alte teze întocmite de cei doi, potrivit raportului Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
  • Fiul primarului a obținut nota finală 9,12 la examenul de Evaluare Națională: nota 10 la limba și literatura română și nota 8,25 la matematică. 

Ilie Lungu, fost primar al orașului Salcea din județul Suceava, Nicoleta Zettel, fost director al Școlii Gimnaziale „Cristofor Simionescu” Plopeni și Mihai Gîză, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Cristofor Simionescu” Plopeni și consilier local al orașului Salcea au fost trimiși în judecată în de către procurorii DNA Suceava.

Tribunalul Suceava a stabilit ieri ca persoanele implicate să primească pedepse cu executare. Precizăm că decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată de inculpați. Primarul Ilie Lungu a primit pedeapsa de 3 ani și 8 luni de închisoare. Pentru fosta directoare Nicoleta Zettel s-a stabilit o pedeapsă de 6 ani de închisoare și suma de 4.800 de lei. Profesorul de matematică a primit 3 ani și 7 luni de închisoarea și o amendă de 3.200 de lei. 

Fosta directoare Nicoleta Zettel a primit cea mai mare pedeapsă pentru cele 22 de infracțiuni, precum luare de mită și constituirea unui grup infracţional organizat, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform comunicatului DNA din 2017, aceștia au fost acuzați că au fraudat examenul de Evaluarea Națională susținut la datele de 27 și 29 iunie 2016. A fost implicată și Mariana Rață, îngrijitoare de la școala menționată anterior. La această fraudă a participat și Cătălin Huțu, fost director al Școlii Gimnaziale „Aurelian Stanciu” Salcea și președinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naționale la nivelul aceleiași unități școlare.

  • Menționăm că Zettel Nicoleta a fost director și președinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naționale de la nivelul aceleiași unități școlare.

DNA precizează că la începutul lunii iunie 2016, primarul Ilie Lungu i-a promis profesorului de matematică Mihai Gîză că îi va da 200 de lei (parte din suma totală de 1000 de lei) și sprijin politic pentru ca soția lui Huțu Cătălin să fie director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava. Pentru toate acestea, Gîză Mihai avea sarcina să îi convingă pe Cătălin Huțu și pe Nicoleta Zettel pentru a frauda Evaluarea Națională la școlile menționate anterior, în beneficul fiul primarului.

Fostul primar și profesorul de matematică au stabilit „ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărțită în trei, respectiv: câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de inculpatul Gîză Mihai pentru sprijinul acordat”, se arată în comunicatul DNA.

„În perioada 2013 – 2015, inculpata Zettel Nicoleta a înlocuit și falsificat și alte teze de examen ale altor cinci elevi care au susținut examenul de Evaluare Națională”, potrivit aceluiași comunicat amintit anterior.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Rezultate finale Evaluarea Națională 2020

Corpul de control al Ministerului Educației se va duce în toate cele 36 de licee unde rata de promovare la Bac 2021 a fost zero. Cîmpeanu a anunțat că va conduce și el corpul de control: „Am să doresc și eu să văd una-două-trei din aceste școli”

Corpul de control al Ministerului Educației va investiga situația ratei de promovare zero din cele 36 de licee, unde niciun candidat nu a reușit să treacă de examenul de Bacalaureat…
Vezi articolul
Zi liberă de la școală și grădiniță

Elevii și copiii de grădiniță din toată țara au liber luni, 5 octombrie, de Ziua internațională a educației. Lider de sindicat: Cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară, a venit cu această recompensare

Toți elevii din învățământul preuniversitar, precum și copiii de grădiniță vor avea liber de la școală luni, 5 octombrie. Contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură cu Ministerul…
Vezi articolul