Prioritățile pentru „Școala altfel” în 2023-2024, stabilite de Ministerul Educației: Prevenirea consumului de droguri, a violenței școlare, a discriminării, reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase

36.951 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Metodologia de organizare a Programului național „Școala altfel” va fi publicată în Monitorul Oficial și au fost stabilite prioritățile Programului național „Școala altfel” în anul școlar 2023-2024, a anunțat Ministerul Educației, pe pagina de Facebook

În anul școlar 2023-2024, prioritățile Programului național „Școala altfel” au fost stabilite și au rolul de a contribui la dobândirea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor necesare pentru:

  • prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor;
  • prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică în rândul copiilor și tinerilor;
  • reacții adecvate în situații de urgență: accidente, cutremur, incendiu, pandemie etc., inclusiv noțiuni de prim-ajutor.
  • prevenirea și reducerea faptelor de discriminare în funcție de statutul social, economic sau cultural, naționalitate, etnie cetățenie, greutate, dizabilitate, vârstă în rândul copiilor și tinerilor;
  • reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase, sedentarismului și utilizării excesive a tehnologiei, potrivit Ministerului.
Informații de context despre „Școala altfel”

„Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în școli și licee. Excursiile în afara localității pe banii părinților sunt interzise, conform proiectului.

Pe 13 septembrie, secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán a declaratprofesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar.

Școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile, dar trebuie obligatoriu să cuprindă teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri. Nu s-a stabilit încă la care clase se vor face aceste activități.

Școlile aveau obligația să comunice elevilor și părinților până pe 1 octombrie când sunt ”Școala altfel”, „Săptămâna verde” și vacanța mobilă din februarie, conform ordinului cu structura anului școlar 2023-2024.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ, potrivit ordinului ministrului Educației 3.800 din luna martie care aprobă structura anului școlar 2023-2024. Cele două programe se planifică în module diferite, mai prevede documentul.

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Cand se publica Metodologia? Ca unele scoli vor sa tina Scoala altfel inainte de vacanta de toamna si, cu 2 sapt. inainte ar trebui sa fie programul finalizat. Pe vechea metodologie se puteau face excursii, acum nu, dar pana nu e nimic publicat nu stim ce sa facem.

  2. Să se înțeleagă o dată pentru totdeauna – școala altfel include activități agreate de ELEVI și PĂRINȚI, care pot să propună activități alături de profesori. Dacă ei (elevii și părinții) NU consideră că vor să aibă activitățile înșirate de minister, ministerul, cu mare părere de rău (aici am spus o minciună), se poate învârti în jurul cozii cât vrea, căci acele activități nu se vor întâmpla.

    Iar eu nu voi propune ce vrea ministerul din simplul motiv că NU mă pricep la nimic din cele înșirate. Pot invita polițiști care vor povesti clasicele povești despre cum nu e bine să una sau alta, pot invita unii doctori care să vorbească despre una sau alta (dacă-i găsesc, că e gratis, iar timpul doctorilor e pe bani), pot invita o groază de oameni care să poată spune ceva… dar dacă elevii NU sunt interesați, e pierdere cumplită de vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standarde minime de confort în căminele studențești și măsuri pentru un „mediu universitar mai sustenabil” – cereri ale Alianței organizațiilor studențești într-o petiție online adresată autorităților

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită o serie de măsuri și reglementări pentru a „crește gradul de sustenabilitate a instituțiilor de învățământ superior” din România, printr-o petiție anunțată…
Vezi articolul

Calendarul admiterii la liceu 2021 a fost modificat. Pe 25 iulie toți părinții care vor să depună fizic dosarele de înscriere trebuie să dea telefon sau e-mail la școlile la care copiii lor au fost repartizați, ca să se programeze

Calendarul Admiterii la liceu 2021, stabilit prin ordin de ministru din august anul trecut, a fost modificat la finalul lunii trecute. Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe…
Vezi articolul
Noi condiții de angajare în UE

Pachet legislativ privind Serviciile Digitale, care interzice publicitatea care-i vizează pe minori și practici înșelătoare de publicitate online, aprobat de o comisie-cheie a Parlamentului European

Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European a aprobat, marți, poziția sa pe seama Actului legislativ privind Serviciile Digitale, ce interzice o serie de practici înșelătoare…
Vezi articolul